21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

8η Ιουνίου


Του Παντελή Ζηβόντση,

1893: Γεννιέται ο Βρετανός στρατηγός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Σερ Ρόναλντ Μακένζι Σκόμπι. Η δράση συνδέθηκε στενά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με το τέλος της γερμανικής κατοχής. Ανακηρύχθηκε ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τιμήθηκε με πλείστα παράσημα. Με τη Συμφωνία της Καζέρτας ορίσθηκε αρχιστράτηγος των αγγλικών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα, όπου μετά την εκκένωση της Αθήνας από τους Γερμανούς, ακολούθησε η αποβίβαση των βρετανικών δυνάμεων που όμως ενεπλάκησαν στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Ο ρόλος του στα Δεκεμβριανά ήταν πρωταγωνιστικός αλλά και ιδιαίτερα αποφασιστικός επί των τότε εξελίξεων π.χ. προώθηση του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, Συμφωνία της Βάρκιζας κ.λπ. Ο ίδιος ο στρατάρχης Αλεξάντερ έχοντας δει στην Αθήνα την κατάσταση αποφάσισε την αντικατάσταση του στρατηγού Σκόμπυ ο οποίος θεωρούταν οτι δεν είχε πολεμική εμπειρία καθώς είχε υπηρετήσει σε διοικητικές θέσεις. Ο Αλεξάντερ διέταξε την άμεση αναχώρηση από την Ιταλία του υποστράτηγου Τζων Χωκσγουερθ και του ταξιάρχου Χιου Μάνεριγκ, οι οποίοι πλαισιώθηκαν από το εμπειροπόλεμο επιτελείο του 10ου Σώματος Στρατού και συστάθηκε η Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών (Military Command Athens), η οποία διεξήγαγε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως το τέλος της μάχης, άλλα έμεινε στην αφάνεια για να μη πληγεί το κύρος του στρατηγού Σκόμπι. Ο στρατηγός Σκόμπι παρέμεινε στην Ελλάδα μέχρι τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές του 1946 οπότε και επέστρεψε στην Αγγλία και αποστρατεύτηκε το 1951 με πολλές τιμητικές διακρίσεις.


1895: Γεννιέται πόλη Αλμάνσα της Κεντρικής Ισπανίας ο άνθρωπος που έβγαλε από την αφάνεια τη Ρεάλ Μαδρίτης και την έκανε σύλλογο με παγκόσμια εμβέλεια, Σαντιάγο Μπερναμπέου. Πιστός στρατιώτης της ομάδας, ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής (1911-1927), πέρασε από τον πάγκο της (1927-1943) και διετέλεσε επί 35ετία πρόεδρός της (1943-1978). Το γήπεδο της Ρεάλ φέρει το όνομά του. Κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, η Ρεάλ κατέκτησε 16 πρωταθλήματα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο και άλλους μικρότερους τίτλους. Ο Σαντιάγο Μπερναμπέου πέθανε στις 2 Ιουνίου 1978, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αργεντινής. Η FIFA κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ το 2002 του απένειμε μεταθανάτια το Μετάλλιο Τιμής.


2000: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον στρατιωτικό ακόλουθο της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, ταξίαρχο Στίβεν Σόντερς. Ο Στήβεν Σόντερς, λίγο μετά τις 07:00 το πρωί, έχει ξεκινήσει με το αυτοκίνητο του και χωρίς φρουρά από το σπίτι του στη Νέα Ερυθραία για το γραφείο του στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Κολωνάκι. Ο Σάββας Ξηρός με συνοδηγό τον Δημήτρη Κουφοντίνα σε μηχανής μεγάλου κυβισμού θα προσεγγίσουν από την πλευρά του συνοδηγού το όχημα του Βρετανού ταξιάρχου και ο «Λουκάς» της «17Ν» θα ανοίξει πυρ εναντίον του.


Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ