14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 20/5 – 24/5

Financial Report: 20/5 – 24/5


Της Μαριάννας Τζανέτου,

20/05/2019: Απώλειες σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη ημέρα της εβδομάδας με τον Γενικό Δείκτη να χάνει το επίπεδο των 720 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από 729,31 (την Παρασκευή), στις 717,21 μονάδες (-1,66%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 717,02 μονάδες και το υψηλότερο στις 731,38 μονάδες.

Οι εμπορικές διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό μεταξύ των δύο, γεγονός το οποίο δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταφέρετε στο χώρο της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα η Google απέκλεισε την πρόσβαση της Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα smartphone της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Την ίδια στιγμή η ελληνική αγορά έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς, καθώς οι εκλογές της 26ης Μαΐου μπορεί να μην καθορίζουν άμεσα την κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο το αποτέλεσμα τους θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες.

Οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι όσον αφορά το πλαίσιο ρυθμίσεων της κυβέρνησης και το αντίκτυπο που θα έχει στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας. Σχετικά με το παραπάνω ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε ότι το νέο πακέτο μέτρων που γνωστοποίησε η ελληνική κυβέρνηση έρχεται αντίθετο στη μέχρι τώρα δημοσιονομική πορεία της χώρας, γεγονός το οποίο οδηγεί σε αβεβαιότητα, ενώ ανέφερε ότι δεν αποκλείει τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Επιπλέον, έπειτα από την αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στον δείκτη MSCI παρατηρείται έντονη ρευστότητα θέσεων, ώστε οι επενδυτές να τοποθετηθούν στους παραπάνω τίτλους. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 29 Μαΐου, γεγονός που θα φέρει την αγορά σε εξισορρόπηση.

21/05/2019: Ανακωχή σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να κλείσει με κέρδη άνω των 2%.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 717,21 στις 733,18 μονάδες (+ 2,23%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 720,65 μονάδες και το υψηλότερο στις 733,35 μονάδες.

Ανάσα στην αγορά πρόσφερε η παράταση τριών μηνών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον αποκλεισμό της Huawei από τις υπηρεσίες της Google, γεγονός το οποίο επηρέασε θετικά την παγκόσμια αγορά.

Μετά την ανακοίνωση της συγχωνεύσεις της Eurobank με την εταιρεία επενδύσεων Grivalia, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι στις 23ης Μαΐου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της, λόγω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η MSCI είχε ανακοινώσει ότι η αναβάθμιση της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί όταν θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση με την Grivalia. Το παραπάνω γεγονός ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 29 Μαΐου, ωστόσο οι εξελίξεις οδήγησαν να επιτευχθεί πιο άμεσα, στις 23 Μαΐου. Ο τίτλος της Eurobank υπήρξε θετικός καταλύτης για την ελληνική αγορά έπειτα από την ανακοίνωση της επίσπευσης της αναβάθμισης της.

22/05/2019: Πτωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται πιέσεις ενόψει εκλογών.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση από 733,18 στις 731,49 μονάδες (-0,23%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 731,49 μονάδες και το υψηλότερο στις 743,90 μονάδες.

Με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να βρίσκεται σε ανακωχή, οι διεθνείς αγορές προσπαθούν να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά παρατηρούμε ότι για άλλη μία μέρα πρωταγωνιστεί η μετοχή της Eurobank. Η επιτάχυνση της αναβάθμισης του τίτλου της τράπεζας στους δεικτες MSCI, είχε ως συνέπεια η μετοχή να παρουσιάσει έντονη δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα ο όγκος του τίτλου ξεπέρασε τα 217 εκατομμύρια τεμάχια. Ωστόσο οι πιέσεις της ελληνικής αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα η μετοχή να δεχτεί έντονες διακυμάνσεις και να κλείσει στο τελικό -1,19%.

23/05/2019: Πτωτικά κινήθηκε για ακόμη μία μέρα αυτής της εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση από 731,49 στις 725, 56 μονάδες (- 0,81%), το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 720, 30 μονάδες και το υψηλότερο στις 731,36 μονάδες.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει έπειτα από την αύξηση των δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο και την άμεση απάντηση της Κίνας με αντίποινα στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Νευρικότητα επικρατεί στην ελληνική αγορά, με τους επενδυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής. Παράλληλα η αγορά περιμένει την αντίδραση των θεσμών στο πλαίσιο ρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που έχει αποφευχθεί λόγω εκλογών. Στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου αναμένεται η κυβέρνηση να έρθει σε σύγκρουση με τους θεσμούς, καθώς προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων για τη στάση της.

24/05/2019: Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία ημέρα της εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε άνοδο από 725,56 στις 732,02 μονάδες (+0,89%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 726,02 μονάδες και το υψηλότερο στις 732,26 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπήρξαν μικρές διακυμάνσεις, τόσο δε δείκτες όσο και μετοχές, καθώς η αγορά προέβη σε περιορισμένες κινήσεις ενόψει εκλογικής αναμονής.

Οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα από τις εκλογές της Κυριακής, τα οποία θα έχουν καθοριστικό ρόλο για την ελληνική οικονομία, για το χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα. Τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν σημαντικό δείγμα για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ η διαφορά που θα προκύψει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει αν η χώρα θα κατευθυνθεί σε πρόωρες εκλογές αλλά και αν θα μπορέσει να οδηγηθεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ