20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

7η Μαρτίου

 


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

961: Ο βυζαντινός στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας, Νικηφόρος Φωκάς, καταλαμβάνει τον Χάνδακα (Ηράκλειο) και θέτει τέλος στην Αραβοκρατία της Κρήτης. Οι Σαρακηνοί είχαν καταλάβει το νησί το 828, δημιουργώντας έτσι έναν ναυτικό προμαχώνα για περαιτέρω επιδρομές προς βορειότερες περιοχές του βυζαντινού κράτους. Ακολούθησαν προσπάθειες ανακατάληψης του νησιού, αλλά η μόνη που καρποφόρησε ήταν αυτή του Φωκά, ο οποίος έπλευσε προς την Κρήτη με 3.300 πλοία και πάνω από 70.000 άντρες. Η ανακατάληψη της Κρήτης αποδείχτηκε σημαντική, καθώς οι βυζαντινοί αποκατέστησαν τη ναυτική τους κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.


1936: Ξεκινάει η διαδικασία επαναστρατικοποίησης της Ρηνανίας με την είσοδο της Βέρμαχτ στην ευρύτερη περιοχή, κίνηση που άλλαξε τα στρατηγικά δεδομένα στο γαλλογερμανικό σύνορο, καθώς η Γερμανία απέκτησε ξανά βήμα για τυχόν μελλοντικές επιθετικές ενέργειες εναντίον της Γαλλίας. Ο Χίτλερ δικαιολόγησε τη μετακίνηση στρατευμάτων στην ούδετερη, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και τις Συνθήκες του Λοκάρνο, αυτή περιοχή, ως αντίδραση το Γαλλοσοβιετικό Σύμφωνο του 1935.


1948: Λαμβάνει χώρα στη Ρόδο η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, παρουσία του βασιλιά Παύλου, ο οποίος απευθύνει διάγγελμα προς το κοινό από την Πλατεία Διοικητηρίου. Σε διπλωματικό επίπεδο, η παραχώρηση των, υπό ιταλική διοίκηση, νήσων είχε υπογραφεί στις 10 Φεβρουαρίου του προηγούμενου έτους στο Παρίσι, με τη συνθήκη ειρήνης Ελλάδας-Ιταλίας. Η Ιταλία, επίσης, υποχρεώθηκε στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων.


2004: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή επικρατεί αυτοδύναμα έναντι των υπολοίπων κομμάτων με ποσοστό 45,36%, λαμβάνοντας 165 έδρες. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Παπανδρέου με ποσοστό 40,55% , λαμβάνοντας 117 έδρες. Την κοινοβουλευτική σύνθεση συμπληρώνει το ΚΚΕ με 5,90% και 12 έδρες, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,26% και 6 έδρες.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ