21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

3η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1791: Γεννιέται στο Μέγα Ρεύμα της Κωνσταντινούπολης ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Καταγόταν από φαναριώτικες οικογένειες και από το 1807 έως το 1811 σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Αργότερα ανέλαβε αξιώματα στις παραδουνάβιες ηγεμονίες υπό τον θείο του, Ιωάννη Καρατζά και προ της Επανάστασης του ’21 συμμετείχε στον Κύκλο της Πίζας και στη Φιλική Εταιρεία. Υπήρξε Πρόεδρος της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης, καθώς και πρόεδρος τόσο του Εκτελεστικού Σώματος, όσο και του Βουλουτικού. Πήρε μέρος στη Μάχη του Πέτα και στην Πρώτη Πολιορκία του Μεσσολογγίου, ενώ μετεπαναστατικά αντιπολιτεύτηκε τον Καποδίστρια ως κύριος εκπρόσωπος των Ελλήνων αγγλόφιλων, διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Στρατιωτικών και ολοκλήρωσε τα αξιώματά του με τέσσερις θητείες ως πρωθυπουργός μέσα στο διάστημα 1833-1855. Απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 1865 στην Αίγινα.


1830: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις (Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Γαλλικό Βασίλειο, Ρωσική Αυτοκρατορία) το Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους, η πρώτη, δηλαδή, επίσημη διεθνής αναγνώριση της Ελλάδας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, ελεύθερου πλέον από την οθωμανική επικυριαρχία. Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε ο κυβερνήτης του νέου εθνικού κράτους και ως πολίτευμα αυτού ορίστηκε η μοναρχία. Για τη θέση του μονάρχη προτάθηκε ο Λεοπόλδος, μετέπειτα βασιλιάς του Βελγίου, ο οποίος, ωστόσο, αρνήθηκε την πρόταση, με αποτέλεσμα τη θέση να αναλάβει ο Βαυαρός Όθωνας του οίκου Βίττελσμπαχ.


1908: Ο Γιώργος Καλαφάτης, πρώην αθλητής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, ιδρύει, έπειτα από σύσκεψη μαζί με ορισμένους επίσης πρώην αθλητές του συλλόγου, τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών, που το 1922 θα μετονομαστεί σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Οι αθλητές είχαν φύγει από τον Πανελλήνιο, μετά την κατάργηση του ποδοσφαιρικού του τμήματος.

 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ