14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 14/01 – 18/01

Financial Report: 14/01 – 18/01


Του Χρήστου Μπέντσου,

Στο παρόν κείμενο καταγράφονται οι σημαντικότερες ειδήσεις, αναφορικά με τη χρηματαγορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε (14-18 Ιανουαρίου):

14/01: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,3%. Το χρηματιστήριο έκλεισε στις 629,88 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,92% με τον δείκτη των Τραπεζών να υποχωρεί κατά 4,17%.

15/01: Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018, καταγράφεται υψηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί από την κυβέρνηση. Η Tesla πρότεινε για την ενεργειακή αυτάρκεια των ελληνικών μη διασυνδεδεμένων νησιών προηγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων.

16/01: Επιπλέον 53 κλάδοι εντάσσονται στο καθεστώς υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και πρέπει εντός τριών μηνών να τοποθετήσουν μηχανήματα POS για τις συναλλαγές αυτές.  Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε δημοσιογράφους επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να προωθηθεί ταχύτατα το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων. Το χρηματιστήριο έκλεισε χωρίς μεταβολή στις 622,76 μονάδες.

17/01: Μειώθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2018 διαμορφώθηκε στο 0,6%.

18/01: Το χρηματιστήριο έκλεισε στις 617,37 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,07%.

Χρήστος Μπέντσος

Απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο MSc Energy and Finance στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και υπότροφος του Ιδρύματος Καρέλια. Στα πλαίσια του Erasmus+ βρίσκεται στο Costas Grammenos Center for Shipping, Trade and Finance στο Cass Business School, ενώ εργάζεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) στο Λονδίνο. Πολιτικά χαρακτηρίζεται φιλελεύθερος και ευρωπαϊστής. Είναι μέλος του Finance Club, της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος του συλλόγου φοιτητών κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών και class representative στο μεταπτυχιακό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ