21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

9η Δεκεμβρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1883: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Παπάγος. Ήταν στρατηγός και πολιτικός. Διετέλεσε Αρχιστράτηγος κατά τον  ελληνοϊταλικό πόλεμο  (1940-1941) και την περίοδο 1949 – 1951 και μετέπειτα Πρωθυπουργός της χώρας (1952 – 1955). Επίσης, ήταν 1 από τους 2 μοναδικούς κατόχους του βαθμού του Στρατάρχη (ο άλλος ήταν ο Θεόδωρος Γρίβας).


1946: Οι «Επακόλουθες Δίκες της Νυρεμβέργης» αρχίζουν με τη «δίκη των Ιατρών», όπου ιατροί και αξιωματικοί κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στα πειράματα των Ναζί σε ανθρώπους και στο Πρόγραμμα Ευθανασίας T-4. Η Δίκη των Ιατρών, νομικός επίσημος τίτλος «Οι ΗΠΑ εναντίον του Καρλ Μπραντ και άλλων» (United States of America vs Karl Brandt, et al.) ήταν μία από τις Επακόλουθες Δίκες της Νυρεμβέργης μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Πρόγραμμα Ευθανασίας T-4 (Aktion T-4) πήρε το όνομά του από την οδό Tiergartenstraße (Tiergartenstrasse) αριθ. 4. του Βερολίνου όπου βρισκόταν η έδρα της υπεύθυνης υπηρεσίας για την εφαρμογή του. Ήταν το επίσημο όνομα του προγράμματος ευγονικής της Ναζιστικής Γερμανίας, το οποίο προχώρησε σε μαζικές εκτελέσεις, υπό το πρόσχημα της ευθανασίας, σε «ανεπιθύμητα» στοιχεία του πληθυσμού στη Γερμανία και στις κατεχόμενες από τους Ναζιστές περιοχές. Υπολογίζεται, ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, συνολικά θανατώθηκαν 200.000 άνθρωποι.


1981: Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει ως νέο αρχηγό της τον Ευάγγελο Αβέρωφ, μετά την παραίτηση του Γεωργίου Ράλλη. Στη σχετική ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Αβέρωφ λαμβάνει 67 ψήφους, έναντι 32 του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και 12 του Ιωάννη Μπούτου.


2002: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιό του για επίλυση του «Κυπριακού» («Σχέδιο Ανάν»).

 

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ