20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

7η Νοεμβρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1867: Γεννιέται η Μαρία Κιουρί, Πολωνή επιστήμονας. Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie, 7 Νοεμβρίου 1867 – 4 Ιουλίου 1934) ήταν Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία. Ήταν η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή και ως Μαντάμ Κιουρί.

1926: Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές με αναλογικό εκλογικό σύστημα, εκείνες που διεξήχθησαν στις 7 Νοεμβρίου 1926 και βρήκαν το ΚΚΕ στην παρθενική του είσοδο στο κοινοβούλιο. Σε αυτές τις εκλογές το Κόμμα των Φιλελευθέρων δεν κατήλθε ενιαίο, καθώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος απείχε από αυτές, μιας και ζούσε στο Παρίσι. Αυτοδυναμία δεν εξασφάλισε καμία παράταξη και έτσι προέκυψε οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη. Ήταν οι τελευταίες εκλογές όπου χρησιμοποιήθηκε το σφαιρίδιο στις προνομιούχες περιφέρειες Ύδρας, Σπετσών, Ψαρών. Ο Ζαΐμης παρέμεινε στην εξουσία για σχεδόν δύο χρόνια, ενώ μετά την πτώση της κυβέρνησης, κλήθηκε ο Βενιζέλος να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά από πρόσκληση του ναυάρχου Κουντουριώτη (Ιούλιος 1928).

2000: Διεξάγονται οι πλέον αμφιλεγόμενες εκλογές για Πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Μονομαχούν ο George Walker Bush (47,9% και 30 πολιτείες) και ο Albert Arnold “Al” Gore (48,4% και 20 πολιτείες) για λίγες ψήφους. Τελικά θα επικρατήσει ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους. Στις βουλευτικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και τη Γερουσία. Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται η πρώτη σύζυγος πρώην Προέδρου, που καταλαμβάνει δημόσιο αξίωμα, καθώς εκλέγεται γερουσιαστής.

2013: Τα ΜΑΤ με εισαγγελική εντολή βρίσκονται εντός του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Παρουσία εισαγγελέα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν στην ΕΡΤ στις 04:20 και εκκένωσαν το κτίριο του ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή. Ο εισαγγελέας ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν και επικράτησε μικροένταση, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες έγινε χρήση χημικών έξω από το κτίριο.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ