21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18η Σεπτεμβρίου

Του Γιώργου Ναθαναήλ,

53: Γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός (Caesar Marcus Ulpius Nerva Traianus Augustus) στην Ισπανία. Ανέβηκε στο θρόνο το 98 μ.Χ. διαδεχόμενος τον Νέρβα. Ανήκε στη δυναστεία των Αντωνίνων. Πρόκειται για έναν αυτοκράτορα με στρατιωτικές ικανότητες (ήταν διοικητής των ρωμαϊκών λεγεώνων στο Ρήνο), διοικητική και οικονομική οξυδέρκεια. Κατάφερε να επεκτείνει τα σύνορα της αυτοκρατορίας κατακτώντας την Δακία, περιοχή ιδιαίτερα πλούσια. Εκστράτευσε εναντίον των ανατολικών εχθρών της αυτοκρατορίας, των Πάρθων, όπου και πέθανε το 117. Αναδιάρθρωσε την διοίκηση και την οικονομία των επαρχιών με καίρια μέτρα. Το 104 του δόθηκε ο τίτλος του «optimus princeps», και πράγματι τον άξιζε αφού οι συγγραφείς της εποχής μιλούν όχι μόνο για έναν εξαίρετο αυτοκράτορα, αλλά και για έναν θαυμάσιο άνθρωπο.

324: Ο Κωνσταντίνος ο Α’ κερδίζει τον Λικίνιο στη Χρυσούπολη και γίνεται ο κυρίαρχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η αυτοκρατορία είχε μοιραστεί σε τέσσερα κομμάτια. Στη Δύση ήταν ο Κωνσταντίνος και ο Μαξέντιος και στην Ανατολή ο Γαλέριος και ο Λικίνιος. Ο Κωνσταντίνος βοήθησε τον Λικίνιο να γίνει μονοκράτορας στην Ανατολή. Ήδη από το 308 υπάρχουν προστριβές στη σχέση του Κωνσταντίνου και του Μαξεντίου. Το 312 συγκρούστηκαν κοντά στη Μιλβία γέφυρα του Τίβερη. Εκεί ο Κωνσταντίνος συνέτριψε τον σταρτό του Μαξεντίου και την προηγούμενη νύχτα είδε όραμα που τον παρακίνησε να πιστέψει στον Χριστό. Μετά την νίκη του επί του Λικίνιου, έγινε ο μόνος κύριος της αυτοκρατορίας. Μετέφερε την πρωτεύουσα στην νεοκτηθείσα Κωνσταντινούπολη και έδωσε πνοή στην Βυζαντινή αυτοκρατορία.

1793: Ο Τζόρτζ Ουάσινγκτον βάζει τον πρώτο λίθο για την ανέγερση του Καπιτωλίου. Στο Καπιτώλιο συνέρχεται το Κογκρέσο, το σώμα νομοθεσίας του ομοσπονδιακού κράτους της Αμερικής. Στις 4 Ιουλίου του 1776 ψηφίστηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας από την Βρετανική αυτοκρατορία. Ακολούθησε σκληρός πόλεμος με τα βρετανικά στρατεύματα. Εν τέλει το φθινόπωρο του 1781 ο πόλεμος έληξε με νίκη των Αμερικανών. Ο Ουάσινγκτον πέρα από ηγετική μορφή αυτής της επανάστασης, ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του νέου κράτους. Μετέπειτα το αμερικανικό κράτος αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που υπήρξαν στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας. Έκτοτε η Αμερική έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον Α Παγκόσμιο πόλεμο και ακόμα καθοριστικότερο στον Β Παγκόσμιο πόλεμο.

1834: Η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου με διάταγμα της Αντιβασιλείας. Η επανάσταση του 1821 είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός μικρού βασιλείου στα νότια της Βαλκανικής χερσονήσου, το 1830. Το 1833 σε ηλικία 17 χρόνων ο Όθων αποβιβάζεται στο Ναύπλιο. Με την ενηλικίωση του θα αναλάμβανε την βασιλεία της χώρας. Όντας φιλέλληνας επέλεξε για πρωτεύουσα την Αθήνα, στην οποία έδωσε μια καλύτερη μορφή, με την ανέγερση κτηρίων, την κατασκευή δρόμων και την φύλαξη των αρχαιοτήτων της.

Γιώργος Ναθαναήλ

Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ