20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial report: επισκόπηση της αγοράς

Financial report: επισκόπηση της αγοράς

Του Χρήστου Μπέντσου,

Το παρόν κείμενο αποτελεί το πρώτο στην κατηγορία financial report. Σε αυτήν την κατηγορία θα γίνεται μία εβδομαδιαία αποτίμηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στο τέλος κάθε εβδομάδας. Ωστόσο, πριν την έναρξη των εβδομαδιαίων reports, θα προηγηθεί μέσω αυτού του κειμένου, μία συνοπτική ανασκόπηση των τελευταίων πέντε ετών, αλλά και του τελευταίου έτους.

Στο γράφημα 1, απεικονίζονται οι τιμές κλεισίματος του Γενικού Δείκτη (ΓΔ) του χρηματιστηρίου από τον Σεπτέμβριο του 2013 ως τον Σεπτέμβριο του 2018. Σε μια πρώτη ανάγνωση, γίνεται φανερό, ότι καταγράφονται δύο κύριες τάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη θεωρία του Dow, διαρκούν 1-7 έτη. Μέχρι το 2016 παρατηρείται μία πτωτική τάση, και έκτοτε μία ανοδική σαφώς, με μικρότερη κλίση. Οι προαναφερθείσες τάσεις είναι εύκολα εξηγήσιμες, αν αναλογιστεί κανείς τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, μετά το πρώτο τρίμηνο και τη νίκη του Σύριζα στις ευρωεκλογές του 2014, ξεκινάει μια εύλογη πτωτική πορεία, καθώς γίνεται σαφές ότι ο Σύριζα, με την (τότε) αντιευρωπαϊκή ρητορεία και τις (τότε) απόψεις περί grexit, θα κέρδιζε τις εκλογές. Μετά τις εκλογές και την ατέρμονη διαπραγμάτευση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, η πτωτική τάση συνεχίζεται, φτάνοντας σε χαμηλό δείκτη, κάτω από τις 600 μονάδες. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι το 2012, ο γενικός δείκτης είχε φτάσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Η πτωτική τάση συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του έτους, καθώς υπήρξαν κωλυσιεργίες, σχετικές με προαπαιτούμενα, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και έλλειμμα εμπιστοσύνης. Από το 2016, με την απομάκρυνση του κινδύνου του Grexit και τη στροφή του Σύριζα, αρχίζει έστω και δειλά, μία τάση ανόδου.

Γράφημα 1: Τιμές Γενικού Δείκτη Σεπτέμβριος 2013-2018

Κάποια αξιοσημείωτα στοιχεία στο διάγραμμα είναι τα εξής:

• Φαίνεται ότι διαμορφώθηκαν τα επίπεδα αντίστασης (resistance) και στήριξης (support). Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα επίπεδα αντίστασης είναι τα ανώτερα και όταν τα φτάσει ο γενικός δείκτης, αναμένεται να ακολουθήσει πτώση. Αυτά φαίνεται να διαμορφώθηκαν πάνω από τις 13000 μονάδες (κόκκινη γραμμή). Αντίθετα, τα επίπεδα στήριξης φαίνεται, ότι διαμορφώθηκαν κοντά στις 400 μονάδες (μπλε γραμμή). Έτσι, μπορούμε να πούμε, ότι μάλλον είδαμε τα χαμηλά της αγοράς.
• Από τις αρχές του 2018 μέχρι το καλοκαίρι, παρατηρείται μία άνοδος και έπειτα μια πτώση. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αυτή η ανοδική κίνηση ερμηνεύεται, ως προεξόφληση εκλογών και αλλαγή κυβέρνησης. Η ερμηνεία της πτωτικής τάσης εστιάζεται στην απόσυρση ξένων κεφαλαίων από αναδυόμενες εκλογές και στην εκτεταμένη προεκλογική περίοδο με ακραία πόλωση, σκανδαλολογία, παροχολογία και ενδεχόμενο εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και στην πιθανότητα μετεκλογικής ακυβερνησίας, δεδομένου του συστήματος απλής αναλογικής.
• Εντός του 2018 (γράφημα 2), διακρίνεται μία έντονη διακύμανση μεταξύ 700 και 880 μονάδων, αλλά και μία πτωτική τάση από τον Απρίλιο. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2018 ο γενικός δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2017.
• Ο τραπεζικός δείκτης (γράφημα 3) κινείται παράλληλα με τον γενικό δείκτη (co-movement). Ωστόσο, διακυμαίνεται εντονότερα μεταξύ 650 και 1020 μονάδων.
• Με το τέλος του μνημονίου και κατ’ επέκταση, το τέλος της προστασίας της ελληνικής οικονομίας, η ελληνική χρηματαγορά είναι πιο ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους. Σύμφωνα με αναλυτές, μέρος της πτώσης οφείλεται και στις εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά κυρίως στην Ιταλία. Ωστόσο, οφείλει να τονιστεί, ότι ο αρθρογράφος δεν έχει εκπονήσει δική του μελέτη, που να αποδεικνύει αυτή τη συσχέτιση και παραθέτει απόψεις αναλυτών.

Σαφώς και μπορούν να ειπωθούν πολλά περισσότερα, όπως οι κινήσεις του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς και οι κινήσεις της αγοράς ομολόγων. Σε επόμενα άρθρα, θα γίνει εκτενέστερη αναφορά στα εν λόγω θέματα.

Γράφημα 2: Τιμές Γενικού Δείκτη 2018
Γράφημα 3: Τιμές Τραπεζικού Δείκτη 2018
Χρήστος Μπέντσος

Απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο MSc Energy and Finance στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και υπότροφος του Ιδρύματος Καρέλια. Στα πλαίσια του Erasmus+ βρίσκεται στο Costas Grammenos Center for Shipping, Trade and Finance στο Cass Business School, ενώ εργάζεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) στο Λονδίνο. Πολιτικά χαρακτηρίζεται φιλελεύθερος και ευρωπαϊστής. Είναι μέλος του Finance Club, της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος του συλλόγου φοιτητών κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών και class representative στο μεταπτυχιακό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ