21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

1η Σεπτεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

Η παρούσα κατηγορία αναρτήσεων έχει σκοπό να αποτελέσει για τον αναγνώστη μία καθημερινή πύλη για το παρελθόν. Με μία γρήγορη ματιά, θα μπορεί να πληροφορείται συνοπτικά, για τα σημαντικότερα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, ιστορικά γεγονότα, που έχουν λάβει χώρα ανά τους χρόνους, ξεχωριστά για την κάθε ημέρα του έτους.

1η Σεπτεμβρίου

1715: Πεθαίνει από γάγγραινα, τέσσερις ημέρες πριν από τα 77α γενέθλιά του, ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος ο 14ος. Ο, κατ’ αυτόν, «ελέω Θεού», βασιλιάς «Ήλιος», υπήρξε ο μονάρχης με τη μακροβιότερη περίοδο εξουσίας σε μεγάλο κράτος της Ευρώπης. Η φράση που του αποδίδεται, «το κράτος είμαι εγώ», αν και δεν αποτελεί πιστή απόδοση των λεγόμενών του, αποτυπώνει καθαρά τη λατρεία του προς τον θεσμό της απολυταρχίας και τη δύναμη της κεντρικής εξουσίας.


1870: Ξεκινάει η μάχη του Σεντάν, στο πλαίσιο του γαλλοπρωσικού πολέμου του 1870-1871. Η γαλλική στρατιά του Μακμαόν θα περικυκλωθεί από τη γερμανική του Φον Μόλτκε και την επόμενη ημέρα θα αναγκαστεί να παραδοθεί. Περίπου 100.000 στρατιώτες, αλλά και ο Γάλλος αυτοκράτορας, Ναπολέων ο Γ’, θα βρεθούν αιχμάλωτοι στα χέρια των Γερμανών. Η πανωλεθρία αυτή θα καταργήσει το αυτοκρατορικό καθεστώς.


1939: Ξεκινάει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία. Θέλοντας να εξαλείψει τον γεμάτο με γερμανικό πληθυσμό, «διάδρομο» του Ντάντσιχ, ο οποίος ένωνε την Πολωνία με τη Βαλτική Θάλασσα, ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο στον ανατολικό του γείτονα και προσέβαλε τα σύνορά του με σημαντική δύναμη τεθωρακισμένων. Μέσα σε τρεις εβδομάδες η Πολωνία θα ηττηθεί και η κυβέρνησή της θα καταφύγει εξόριστη στη Ρουμανία.


1969: Ο λοχαγός Μουαμάρ Καντάφι οργανώνει και διενεργεί πραξικόπημα κατά του βασιλιά της Λιβύης, Ιντρίς. Ο Καντάφι και οι συνεργάτες του θα καταργήσουν έτσι το καθεστώς της μοναρχίας και θα ανακηρύξουν τη Λιβυκή Αραβική Δημοκρατία.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ