16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά«Ρόζα Εσκενάζυ: Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου»: Το έργο που μας εντάσσει στη...

«Ρόζα Εσκενάζυ: Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου»: Το έργο που μας εντάσσει στη μαγεία της ρεμπέτικης μουσικής!


Της Κωνσταντίνας Φαλέκα,

Το έργο «Ρόζα Εσκενάζυ: Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου» ανεβαίνει ξανά στο θέατρο Σοφούλη, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα στις 10 και την επόμενη Κυριακή, 17 Μαρτίου. Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου.

To συγκεκριμένο έργο αφορά την ιστορία μιας κοπέλας εβραϊκής καταγωγής, της οποίας το όνομα είναι Ρόζα. Η Ρόζα, την οποία υποδύεται η Παυλίνα Χαρέλα, ενώ έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη, μετακομίζει με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη και αρχίζει εκεί την καριέρα της.

Η Ρόζα είναι μια χαρισματική ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, η οποία έχει τον τρόπο της να ξεσηκώνει τα πλήθη. Βίωσε πολέμους, Κατοχή και Δικτατορία. Ωστόσο, καμία από αυτές τις δυσκολίες δεν την εμπόδισε να καταφέρει να «χτίσει» μια σπουδαία καριέρα. Σε μια εποχή, οπόταν ο ρόλος της γυναίκας ήταν αποκλειστικά και μόνο εκείνος της μητέρας και της νοικοκυράς, η ίδια, χάρη στην επαναστατική της φύση, κατάφερε να αλλάξει την κοινωνία και τον πολιτισμό. Στο έργο αυτό, λοιπόν, θα παρακολουθήσουμε την απρόβλεπτη και ανατρεπτική ζωή της.

Πηγή εικόνας: flickr.com/ Δικαιώματα χρήσης: mparouta002

Οι ημερομηνίες των παραστάσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες: Κυριακή 10 και 17 Μαρτίου στις 19:30. Η διάρκεια της κάθε παράστασης είναι 75 λεπτά. Το κανονικό εισιτήριο κοστίζει 15€, ενώ το μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ και άτομα άνω των 65 ετών) 12€. Αξίζει να σημειωθεί πως το Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά) διαθέτει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες κι έτσι είναι ικανότατο να δεχθεί όλους τους ανθρώπους στις εκδηλώσεις που φιλοξενεί!

Ακούγονται, επίσης, οι ταλαντούχοι ηθοποιοί: Γιάννης Στάνκογλου, Φάνης Μουρατίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς και Θοδωρής Μπουζικάκος. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Γωγώ Μαρινάκου, ενώ τα σκηνικά επιμελείται η Ειρήνη Παπιδά, τα κοστούμια ο Αντώνης Λουδάρος, τους φωτισμούς ο Ανέστης Ατακτίδης, τα γραφιστικά ο Αριστοτέλης Σομπότης, την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις η Μαρία Τότσκα και όσον αφορά τα τραγούδια της παράστασης, τα ερμηνεύει επί σκηνής η Αποστολία Γκούτη, με τη βοήθεια των μουσικών Γιώργου Ματθαίου (λαούτο, κιθάρα) και Γιώργου Ψάλτη (βιολί).

Η ιστορία και ο πολιτισμός είναι πολύτιμα αγαθά και η μουσική εντάσσεται σε αυτά ως κομμάτι της δεύτερης και αφήγηση της πρώτης. Οπότε, είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε εκδηλώσεις σαν κι αυτή, οι οποίες περιγράφουν, με τον πιο βιωματικό και ενδιαφέροντα τρόπο, μια ιδιαίτερη πλευρά της ιστορίας και της κουλτούρας μας! Λάτρεις, λοιπόν, της ρεμπέτικης μουσικής (αλλά και μη), μη χάσετε αυτή την ευκαιρία!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «Ρόζα Εσκενάζυ – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου» ξανά στο θέατρο Σοφούλη, culturenow.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Φαλέκα
Κωνσταντίνα Φαλέκα
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 2002 και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στη σχολή Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, ζωγραφίζει, κάνει ταξίδια και παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.