21.7 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά«Νομίζω ήρθε η ώρα ν΄ ακούσουμε…»: Εξερευνώντας τους Έλληνες συνθέτες του 20ου...

«Νομίζω ήρθε η ώρα ν΄ ακούσουμε…»: Εξερευνώντας τους Έλληνες συνθέτες του 20ου αιώνα


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η τέχνη της Μουσικής είναι συνυφασμένη με τα βιώματα ενός λαού, καθώς μία μελωδία μπορεί να προκύψει λόγω των βιωμάτων και των συνθηκών που επικρατούν κάθε εποχή. Άλλωστε, γι’ αυτό και τα διάφορα είδη αποτελούν μία «μουσική παλέτα» που συντελεί στη διαμόρφωση της πολιτισμικής ταυτότητας.

Εμβληματικές προσωπικότητες που σημάδεψαν το μουσικό γίγνεσθαι της Ελλάδας κατά τον περασμένο αιώνα «συναντιούνται» σε μία ξεχωριστή έκθεση που τιτλοφορείται «Νομίζω ήρθε η ώρα ν΄ ακούσουμε…». Φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Γκίκα, που στεγάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, με πρωτοβουλία του νεοσύστατου Ινστιτούτου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς. Από τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γ. Α. Παπαϊωάννου μέχρι τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, επιχειρείται ένα «ταξίδι» στα καλλιτεχνικά μονοπάτια των μεγάλων συνθετών, το έργο των οποίων συντρόφευε τους ακροατές ακόμη και σε δύσκολες στιγμές του 20ού αιώνα και το οποίο δηλώνει το «παρών» ακόμη και σήμερα στις προτιμήσεις του κοινού.

Νίκος Σκαλκώτας, 36 Ελληνικοί χοροί, 1933-1935, χειρόγραφο. Δωρεά Νίκου Σκαλκώτα. Πηγή εικόνας: athinorama.gr / Δικαιώματα χρήσης: Μουσείο Μπενάκη/Πινακοθήκη Γκίκα

Μέσω της εν λόγω έκθεσης επιχειρείται μία νέα προσέγγιση του έργου τους, με τη σύγχρονη ματιά και τη χρήση της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, κάθε επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ακούσει γνώριμες καθώς και όχι τόσο γνωστές μελωδίες, να πληροφορηθεί για τις καλλιτεχνικές φιλίες τους, αλλά και να κατανοήσει την επίδραση του έργου τους σε νεότερους ομοτέχνους τους. Το στοιχείο εκείνο που καθιστά την έκθεση ξεχωριστή είναι η χρήση της τεχνολογίας, η οποία βοηθά το κοινό να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για την εποχή, καθώς μέσω μίας εφαρμογής υπάρχει η δυνατότητα να ακούσει τη μουσική τους, να παρακολουθήσει αποσπάσματα συνεντεύξεών τους, καθώς και να ανακαλύψει τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις όχι μόνο μεταξύ των μουσικών, αλλά και άλλων εκπροσώπων της τέχνης.

Μία «ειδική» ενότητα αποτελεί η μουσειακή εγκατάσταση που είναι αφιερωμένη στον Σταύρο Ξαρχάκο και στην οποία παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, το οποίο είναι πολυσχιδές, καθώς έχει καταπιαστεί με διαφορετικά είδη.

Η μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη επιμελείται την έκθεση, πλαισιωμένη από μία εξαιρετική ομάδα. Το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τις πύλες του στους λάτρεις της μουσικής των καταξιωμένων συνθετών, αλλά και στους νεότερους οι οποίοι μπορούν να ανακαλύψουν το μεγαλείο της μουσικής του 20ού αιώνα. Για τους επόμενους 3 μήνες, η καρδιά του πολιτισμού χτυπά στο Μουσείο Μπενάκη!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «Νομίζω ήρθε η ώρα ν΄ακούσουμε…». Το ΙΕΜΚ στην Πινακοθήκη Γκίκα, benaki.org, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.