19.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ «δεξιά» της Δεξιάς – Μετακινήσεις ψηφοφόρων

Η «δεξιά» της Δεξιάς – Μετακινήσεις ψηφοφόρων


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και οι ανακατατάξεις στα μικρά κόμματα είναι εμφανείς. Αξιοσημείωτο είναι ότι ειδικά μετά την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας την Άνοιξη του 2023 και το «σοκ» που υπέστη η βασική Αντιπολίτευση, οι τόνοι ανέβηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εδώ και μήνες, οι «μικροί» ψάχνουν αφορμές για να «μεγαλώσουν»! Οι Ευρωεκλογές, λοιπόν, έρχονται σε λιγότερο από 2 μήνες με τους να μετακινούνται…

Την πρωτοκαθεδρία στους υπερσυντηρητικούς διεκδικεί η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε πρόσφατα ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στις Εκκλησίες οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που υπερψήφισαν το Νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Είναι ξεκάθαρη η επίκληση στο συναίσθημα –αυτήν τη φορά στο θρησκευτικό– προσπαθώντας να ελκύσει ψηφοφόρους που υποστηρίζουν τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού. Την απάντηση πήρε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει «χριστιανόμετρο».

Η Νίκη, με τη σειρά της, ενώ από τη μια καταδίκασε την επίθεση που έκανε πριν από λίγες μέρες, υποψήφιά της σε βάρος της Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα, Αγγελικής Δεληκάρη, από την άλλη άφησε να εκφράζεται με ανεπίτρεπτο για τη Δημοκρατία τρόπο Βουλευτής της που από το βήμα Βουλής δήλωσε ότι οι πιστοί μοιράζουν και σφαλιάρες… Ουσιαστικά, προσβάλλει τη θρησκεία που δηλώνει ότι πιστεύει! Οπλίζει, έτσι, το χέρι κάθε αντιδημοκράτη που μετέρχεται αντίστοιχες πρακτικές για να υπερασπιστεί τις προβληματικές του απόψεις… Τι άλλο είναι αυτό παρά υποκρισία;

Πηγή εικόνας: efsyn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Όσον αφορά τους Σπαρτιάτες, ο Άρειος Πάγος μπλόκαρε την υποψηφιότητά τους με το επιχείρημα ότι συνδέεται με τον καταδικασμένο Κασιδιάρη, ενώ αναμένεται και η απόφαση του εκλογοδικείου για το κοινοβουλευτικό μέλλον του εν λόγω κόμματος. Άλλη μια απόδειξη ότι εκείνοι που φωνασκούν υπέρ της πατρίδας και της θρησκείας, μισώντας, παράλληλα, οποιονδήποτε άνθρωπο δεν συμφωνεί πολιτικά μαζί τους, έχοντας ακροδεξιές κορώνες, έχουν υποβαθμίσει και γελοιοποιήσει την ιερή έννοια της Δημοκρατίας. Και εδώ μια διευκρίνιση: Δεν εξισώνεται μια εγκληματική οργάνωση με την υπερσυντηρητική ή και την άκρα-δεξιά. Ο κοινός τους παρονομαστής, όμως, είναι ο φανατισμός, η προσβολή οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης!

Λίγο πριν το κλείσιμο, ένα ακόμα σύντομο σχόλιο: Είναι δύσκολο να κρίνουμε από τώρα πού θα πάνε οι ψήφοι των Σπαρτιατών. Αρκετά κόμματα έχουν διεκδικήσει να «πείσουν» τους πλανημένους (;). Οι μόνοι που ενδεχομένως να κερδίσουν είναι η Ελληνική Λύση και κάποια διάσπαρτα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου που δημοσκοπικά εμφανίζεται στη μονάδα.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Θα ήταν ευχής έργον να ανακόψουμε το πολιτικό χάος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν γίνει λάθη πολύπλευρα, όμως, που έχουν επιτρέψει σε κάποιους να σηκώσουν κεφάλι… Όταν, για παράδειγμα, δεν τιμάται ο ρόλος της Αντιπολίτευσης από τα δύο μεγαλύτερα κόμματά της, δεν πρόκειται να πείσουν. Εκ των υστέρων, ωστόσο, δυσαρεστούνται βλέποντας την κατάρρευσή τους και την άνοδο των ακραίων σχηματισμών…

Είναι, άραγε, αυτοί οι πατριώτες, οι σοβαροί που διεκδικούν την ψήφο μας; Τα έργα απέχουν κατά πολύ από τα λόγια που και πάλι, η ίδια η θεωρία αρκετές φορές ξεφεύγει σε κραυγές υπέρ θρησκείας και πατριωτισμού. Εννοείται δεν κρίνονται τα «πιστεύω», αλλά ο τρόπος έκφρασής τους, που δείχνει ότι μάλλον δεν τα υιοθετούν και τόσο… Συνεπώς, ας προσέχουμε σε ποιους δίνουμε βήμα και αξίωμα! Η ψήφος δεν είναι «παιχνίδι», είναι το μέλλον της Κοινωνίας, ένα βήμα Δημοκρατίας!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.