21.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΟι αγαπημένες μας συνταγές με βάση το λεμόνι!

Οι αγαπημένες μας συνταγές με βάση το λεμόνι!


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη με ξεχωριστές και πεντανόστιμες συνταγές, εύκολες και δύσκολες, γρήγορες και πολύπλοκες, με ή χωρίς πολλά υλικά, που όλοι αγαπάμε και ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε. Οι περισσότερες από αυτές εμπεριέχουν σάλτσα ντομάτας, άλλες κρασί, άλλες διάφορα μπαχαρικά ή λαχανικά. Αρκετές, φυσικά, είναι αυτές που έχουν λεμόνι και, μάλιστα, αποτελεί βασικό συστατικό, για να δημιουργηθεί μια έντονη γεύση, ενώ πολλές συμπεριλαμβάνουν το λεμόνι ως σημαντικότατο συστατικό που βοηθά να καταπολεμηθούν συγκεκριμένες ιώσεις. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες συνταγές που έχουν κύριο συστατικό το λεμόνι! 

Λεμονάτο Κοτόπουλο 

Φυσικά, ένα από τα πιο αγαπημένα και εύκολα πιάτα είναι το λεμονάτο κοτόπουλο, συνοδευόμενο με ρύζι, μακαρόνια ή πατάτες φούρνου. Το κοτόπουλο από μόνο του δεν έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση, γι’ αυτό σε όλες τις συνταγές συμπεριλαμβάνονται διάφορα υλικά για να προσδώσουν στο πουλερικό μια ξεχωριστή γεύση, να γίνει πιο ζουμερό και νόστιμο. Έτσι, λοιπόν, και το λεμόνι, δημιουργεί μια ίσως πιο “spicy” αίσθηση στο φαγητό και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή γεύματος για όλες τις εποχές του χρόνου! 

Χοιρινές λεμονάτες φετούλες με ρύζι

Μια λατρεμένη συνταγή, χορταστική, ελαφριά και εύκολη στην εκτέλεση είναι οι χοιρινές φετούλες με ρύζι. Αποτελείται από πολύ λεπτές φέτες χοιρινού κρέατος, οι οποίες αρχικά τσιγαρίζονται σε βαθύ τηγάνι μαζί με στρογγυλές ροδέλες κρεμμυδιού και στη συνέχεια σιγοβράζονται στον χυμό λεμονιού και το επιπρόσθετο νερό. Στο τέλος, σβήνουμε το φαγητό με ένα μείγμα λευκού κρασιού με αλεύρι και το συνοδεύουμε με ρύζι και με τον ζωμό που δημιουργείται από το φαγητό. Εκπληκτική ιδέα, επίσης, είναι να συνοδεύσετε το φαγητό με βραστά λαχανικά, καρότα ή/ και κολοκύθι! 

Πράσινα Φασολάκια

Κι όμως, δεν εννοώ τα γνωστά πράσινα φασόλια που φτιάχνουμε κοκκινιστά και τα συνοδεύουμε με τη γευστικότατη φέτα και ζεστό ψωμί. Υπάρχει μια κατηγορία οσπρίων, το ψιλοφάσουλο, το οποίο σε πολλές περιοχές ονομάζεται «ροβίτσα» και πρόκειται για ένα μικρό, πράσινο όσπριο, που μοιάζει με τη φακή και μαγειρεύεται κυρίως ως σούπα. Είναι μία καταπληκτική συνταγή, ειδικά για τον χειμώνα, που τονώνει τον οργανισμό, αφού η «ροβίτσα» έρχεται στην πρώτη θέση των φαγητών που περιέχουν πολλή πρωτεΐνη, σίδηρο και κάλιο. Είτε είσαι άρρωστος είτε κάνεις διατροφή είτε είσαι χορτοφάγος είτε απλά επιθυμείς να δοκιμάσεις ένα ζεστό φαγητό τον χειμώνα, η «ροβίτσα» είναι “top” φαγητό που συνδυάζει την υφή της σούπας με την έντονη γεύση από τον χυμό τριών λεμονιών (ή όσων επιθυμεί ο καθένας), συμπληρωματικά με μπόλικη ρίγανη. 

Πηγή εικόνας: flickr.com/ Δικαιώματα χρήσης: Kushigalu

Λεμονάτη Τσιπούρα 

Είναι γνωστό ότι πολλά ψάρια, αν όχι όλα, ταιριάζουν «ταμάμ» με το λεμόνι! Έτσι, προτείνω τη γευστικότατη συνταγή της λεμονάτης τσιπούρας στον φούρνο. Αφού φυσικά καθαρίσουμε και μαρινάρουμε το ψάρι, το «λούζουμε» με τον χυμό λεμονιού, ενώ για το εφέ μπορούμε να τοποθετήσουμε δύο – τρεις ροδέλες λεμόνι στην κοιλιά της τσιπούρας και να την αφήσουμε να ψηθεί. Πρόκειται για ένα νοστιμότατο γεύμα, ελαφρύ και δροσιστικό, που ταιριάζει πολύ ωραία με μια σαλάτα από βραστά κολοκυθάκια! 

Λεμονάτη μακαρονάδα με γαρίδες 

Για τους λάτρεις των ζυμαρικών τώρα, περνάμε σε μια ιδιαίτερη συνταγή, στην οποία κύρια χαρακτηριστικά είναι: τα μακαρόνια, οι γαρίδες, το λεμόνι, το σκόρδο και το λάδι. Σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε τις γαρίδες για ένα λεπτό έως ότου πάρουν λίγο χρώμα και έπειτα ρίχνουμε τα, ήδη, βρασμένα μακαρόνια και τα μπαχαρικά μας, το συνηθισμένο αλάτι και το πικάντικο πιπέρι, καθώς και σκόρδο, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε κι ό,τι άλλο επιθυμούμε, όπως κουρκουμά, μπούκοβο ή θυμάρι και, φυσικά, το τρίμμα από το λεμόνι. Στο τέλος, ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε το πιάτο μας, που σίγουρα θα «κλέψει» όλες τις εντυπώσεις! 

Εν κατακλείδι, το λεμόνι μπορεί να δώσει μια ιδιαίτερη γεύση σε όλα μας τα πιάτα και να δημιουργήσει μια εναλλακτική υφή στα γεύματά μας. Πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό συστατικό που βοηθά στην ομαλότερη πέψη, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C είτε χρησιμοποιείται σε γλυκό είτε σε χυμό είτε στο φαγητό. Το κίτρινο αυτό «θαύμα της φύσης» είναι τρομερά ωφέλιμο για την υγεία μας, πολύ νόστιμο, αλλά και βοηθητικό ακόμα και για τη διακόσμηση των πιάτων μας!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Μακαρονάδα λεμονάτη με γαρίδες, akispetretzikis.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.