16.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά«Peter Katsihtis - Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη - Αθήνα»: Μία έκθεση Ζωγραφικής...

«Peter Katsihtis – Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη – Αθήνα»: Μία έκθεση Ζωγραφικής για τους λάτρεις της Τέχνης


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η Τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί εκείνη να λάβει, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημιουργικότητα του ατόμου και την έκφρασή του μέσα από αυτή. Μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ανακαλύψει «άγνωστα» μονοπάτια της ψυχής του, να «απελευθερωθεί» και, εν τέλει, να συμβάλλει στην ανάπτυξή της.

Ο Peter Katsihtis, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν αγνόησε την κλίση του προς την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση. Η αγάπη του για την Τέχνη και τη Ζωγραφική τον οδήγησαν από πολύ νωρίς στην ενασχόληση με αυτήν και πλέον έχει αισίως συμπληρώσει 40 χρόνια. 

Ο Παναγιώτης Κατσίχτης, γεννημένος στην Αναβρυτή Λακωνίας, μετανάστευσε στην Αμερική, όπου, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, θριάμβευσε επαγγελματικά ως επιχειρηματίας και τις τελευταίες δεκαετίες έχει αφεθεί στην καλλιτεχνική του φύση και στο πάθος του για τη ζωγραφική. Το στυλ του είναι ιδιαίτερο, με έντονα χρώματα και έμφαση στις καμπύλες γραμμές. Φέτος, τα έργα του «έρχονται» για πρώτη φορά στην Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο Τεχνών στην Αθήνα.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr

Θα παρουσιαστούν περισσότεροι από 60 πίνακες, προερχόμενοι από το σύνολο της προσωπικής του καλλιτεχνικής διαδρομής, οι οποίοι αναδεικνύουν τα θέματα και τις τεχνικές που τον έχουν απασχολήσει. Ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, εύστοχα αναφέρει πως «Η τέχνη για τον Κατσίχτη καθρεφτίζει την εποχή και τα χρόνια διαμονής του κυρίως στη Νέα Υόρκη, τα οποία αποδείχθηκαν εξαιρετικά καρποφόρα για τον ίδιο σε δύο άξονες. Ο πρώτος αναπτύσσεται γύρω από τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της προσωπικής του συλλογής σύγχρονων έργων τέχνης και ο δεύτερος στην επιμονή του απέναντι στη ζωγραφική δράση για τη χάραξη του ζωγραφικού του δρόμου, της ψυχικής και πνευματικής έκφρασης».

Τα εγκαίνια αυτής πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, στις 19:30, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου 2024 (ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή, 11:00-19:00, Σάββατο και Κυριακή, 10:00-15:00), ενώ σύντομα τα έργα του πρόκειται να παρουσιαστούν στο εξωτερικό και, συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη.

Οι φίλοι της Ζωγραφικής δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε τον κόσμο του Peter Katsihtis μέσα από τα έργα του, σε μια έκθεση Τέχνης που θα σας αποζημιώσει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «Peter Katsihtis – Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη – Αθήνα» στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, athina984.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.