16.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά5 λόγοι για να υιοθετήσεις ένα ζωάκι!

5 λόγοι για να υιοθετήσεις ένα ζωάκι!


Της Κωνσταντίνας Φαλέκα, 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πολλά αδέσποτα ζώα –αριθμός που μέρα με τη μέρα αυξάνεται όλο και περισσότερο– και τα οποία ζουν στους δρόμους υπό άθλιες συνθήκες. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στον ελλιπή κρατικό μηχανισμό, ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται αδυνατεί να διευθετήσει επαρκώς το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, προκύπτει και από την ανευθυνότητα ορισμένων ιδιοκτητών, οι οποίοι παρατάνε τα κατοικίδιά τους, όταν αποφασίσουν ότι δεν τα θέλουν πια. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα ανθρώπων εξακολουθεί να επιλέγει να αγοράζει κατοικίδια, αντί να υιοθετήσει κάποιο από αυτά τα χιλιάδες αδέσποτα ζωάκια που ψάχνουν να βρουν ένα σπίτι. Επομένως, είναι σημαντικό το θέμα αυτό να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση, προκειμένου ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει πλήρως τους λόγους για τους οποίους είναι ανάγκη να υιοθετήσει και όχι να αγοράσει ένα κατοικίδιο. Παρακάτω, λοιπόν, θα δούμε αναλυτικότερα τους βασικότερους από αυτούς:

1. Θα σώσετε μια ζωή, δίνοντας αγάπη σε ένα πλάσμα που πιθανότατα έχει κακοποιηθεί

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνθήκες που έχουν προηγουμένως βιώσει τα αδέσποτα ζώα στον δρόμο είναι τουλάχιστον εξαθλιωτικές. Συνεπώς, είναι καλό να έχετε στο μυαλό σας ότι για ένα αδέσποτο που έχει εγκαταλειφθεί στο παρελθόν από τους ιδιοκτήτες του ή είναι ταλαιπωρημένο, πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε περισσότερη υπομονή μέχρι να σας εμπιστευτεί και να σταματήσει ορισμένες περίεργες συμπεριφορές που οφείλονται στην κακομεταχείριση που έχει υποστεί στο παρελθόν. Ωστόσο, θα έχετε την ικανοποίηση ότι του προσφέρατε την αγάπη και τη φροντίδα που αξίζουν όλα τα ζώα.

Πηγή Εικόνας: freepik.com/Δικαιώματα χρήσης: vecstock

2. Έχετε περισσότερες επιλογές για να διαλέξετε

Όπως είναι λογικό, αν επισκεφθείτε ένα καταφύγιο ζώων, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε ανάμεσα σε πληθώρα διαφορετικών ηλικιών, μεγεθών και χρωμάτων. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό τα χαρακτηριστικά του κατοικίδιου που θα επιλέξετε να είναι μοναδικά. Τέλος, πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, σας δίνεται η δυνατότητα να διαλέξετε και μεταξύ διαφορετικών προσωπικοτήτων, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ζωάκι έχει κι αυτό τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και τις δικές του συνήθειες και αντιδράσεις. Οι φιλοζωικές οργανώσεις θα σας δώσουν πληροφορίες για το ιστορικό κάποιων ζώων, προκειμένου να σας βοηθήσουν να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, θα σας ενημερώσουν αν το ζώο που θα σας ενδιαφέρει τα πηγαίνει καλά με άλλα κατοικίδια ή με τα παιδιά. Επίσης, κάποιος μπορεί να επιλέξει να υιοθετήσει κάποιον σκύλο που ήδη έχει εκπαιδευτεί ή έναν μεγαλύτερο ηλικιακά σκύλο, καθώς οι μεγαλύτεροι σκύλοι τείνουν να είναι πιο ήρεμοι σε σύγκριση με τα κουτάβια.

3. Εξοικονομείτε χρήματα

Παρόλο που δεν είναι ο σημαντικότερος λόγος, αξίζει να σημειωθεί πως η υιοθεσία ενός ζώου δεν προϋποθέτει την καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού. Αντίθετα, η αγορά ενός κατοικίδιου μπορεί να απαιτεί τη δαπάνη μεγάλου ποσού χρημάτων. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ζώο που έχει βρεθεί σε κάποιο καταφύγιο, έχει κάνει εμβόλια, πλήρη ιατρικό έλεγχο και είναι ήδη στειρωμένο.

Πηγή εικόνας: freepik.com/Δικαιώματα χρήσης:freepik

4. Δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας

Αν έχετε παιδιά, μέσα από μια τέτοια κίνηση, τους μαθαίνετε την αξία της προσφοράς και της αποδοχής, καθώς η πράξη της υιοθεσίας από μόνη της είναι ένα μάθημα προσφοράς. Τέλος, θα τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι, γενικότερα, καλό είναι να μην κάνουμε διακρίσεις. Είναι πιθανό, πέρα από τα ίδια τα παιδιά σας, να παραδειγματιστούν κι άλλα άτομα από τον κύκλο σας και, με τη σειρά τους, να προχωρήσουν κι αυτά στη διαδικασία της υιοθεσίας ενός κατοικίδιου.

5. Βοηθάτε τις φιλοζωικές και τα καταφύγια ζώων να συνεχίσουν το έργο τους

Υιοθετώντας ένα αδέσποτο από ένα καταφύγιο ζώων, «απελευθερώνετε» μια θέση για ένα άλλο ζωάκι, εφόσον ο χώρος είναι περιορισμένος. Έτσι, με τη σειρά της και η ίδια η φιλοζωική οργάνωση θα μπορέσει να προσφέρει τη βοήθειά της σε περισσότερα ζώα.

Γενικότερα, η απόφαση για την απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι ανάγκη να λαμβάνεται κάτω από συνθήκες ωριμότητας και υπευθυνότητας. Όποιος σκοπεύει να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, επιβάλλεται να είναι έτοιμος, συνειδητοποιημένος και να γνωρίζει ότι θα χρειαστεί να αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του στις ανάγκες του ζώου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ένα είναι το μόνο σίγουρο: Κάθε κατοικίδιο έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στη ζωή μας. Επομένως, αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα, αναλογιστείτε πρώτα το εξής: Τι θα απογίνουν όλα εκείνα τα ζωάκια που ζουν μες το κρύο και την πείνα;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γιατί να υιοθετήσεις ένα ζωάκι αντί να το αγοράσεις, voreiaproastia.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Φαλέκα
Κωνσταντίνα Φαλέκα
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 2002 και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στη σχολή Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, ζωγραφίζει, κάνει ταξίδια και παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.