19.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάNoma: Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο

Noma: Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο


Της Δήμητρας Κούβελα,

Το εστιατόριο Noma θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο. Βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας και ο διευθυντής του είναι ο γνωστός σεφ René Redzepi και ο συνιδρυτής του ο Claus Meyer. Το όνομα του εστιατορίου προέρχεται από τις δύο δανέζικες λέξεις “nordisk” (σκανδιναβικός) και “mad” (φαγητό). Το εστιατόριο άνοιξε το 2003, ενώ είναι γνωστό για την καινοτόμο σκανδιναβική κουζίνα του. Το 2010, 2011, 2012 και 2014 βραβεύτηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο και το 2021 έλαβε την πρώτη θέση στα βραβεία των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο.

Ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα του εστιατορίου είναι «Η κότα και το αυγό», το οποίο αποτελείται από πατατάκια, άγρια πάπια, βότανα, άγρια φυτά του δάσους, θυμάρι, βούτυρο και sauce από άγριο σκόρδο.

Ο René Redzepi. Πηγή εικόνας: newyorktimes.com / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: DITTE ISAGER / NEW YORK TIMES

Αρχικά, το εστιατόριο βρισκόταν στην οδό Noma’s Strandgade 93, σε μια παλιά αποθήκη, στην προκυμαία στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Πλέον, το κτίριο βρίσκεται κοντά στην πλατεία “The Greenlandic Trading Square”, η οποία για 200 χρόνια ήταν κέντρο εμπορικών δραστηριοτήτων μεταξύ της Δανίας και των Νήσων Φερόε, της Φιλανδίας, της Ισλανδίας και της Γροιλανδίας. Η αποθήκη χρησιμοποιούταν ως χώρος αποθήκευσης κυρίως ψαριών, τα οποία προωθούνταν έπειτα στο ευρωπαϊκό εμπόριο. Το 2003, η αποθήκη μετατράπηκε σε κέντρο τέχνης και πολιτισμού της περιοχής του Νότιου Ατλαντικού.

Το διάστημα μεταξύ 12 και 16 Φεβρουαρίου 2013, 63 από τους 435 ανθρώπους που δείπνησαν στο εστιατόριο αρρώστησαν, το οποίο οφειλόταν με βάση τα συμπτώματα σε νοροϊός. Ο ιός αυτός θεωρείται ότι μεταδόθηκε μέσω κάποιας μόλυνσης στην κουζίνα, από κάποιον υπάλληλο. Ο Redzepi, έπειτα, σχεδίασε να κλείσει την επιχείρηση μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και να την ανοίξει εκ νέου το 2017 ως μια αστική φάρμα της Κοπεγχάγης. Εν τέλει, άνοιξε ξανά στις 15 Φεβρουαρίου 2018 σε νέα πλέον διεύθυνση, στην οδό Refshalevej 96. Τον Μάιο του 2020, κατά την διάρκεια της πανδημίας, το μαγαζί άνοιξε ξανά ως μπαρ για κρασί και μπέργκερ.

Στις 29 Μαρτίου 2014, το Noma ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην Ιαπωνία για 2 μήνες, στις αρχές του 2015. Έπειτα από έναν χρόνο περίπου, στις 24 Ιουλίου του 2015, το Noma ανακοίνωσε ότι θα βρισκόταν στην Αυστραλία για 10 εβδομάδες στις αρχές του 2016. Τον Απρίλιο του 2017, το Noma Mexico άνοιξε στο Μεξικό και στο Tulum. Το εστιατόριο συνεργάστηκε με ένα δίκτυο 15 κοινοτήτων των Μάγια για να τους προσφέρουν συστατικά των φαγητών της φυλής των Yucatecan. Το εστιατόριο έμεινε ανοιχτό έως και τις 28 Μαΐου. Στις 13 Απριλίου του 2022 ανακοινώθηκε ότι το εστιατόριο θα ανοίξει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 16 Μαΐου έως 20 Μαΐου.

Το εστιατόριο πρόκειται να κλείσει στα τέλη του 2024, ώστε να γίνουν κάποιες αλλαγές στην κουζίνα, ώστε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο των online παραγγελιών. Ωστόσο, περιστασιακά θα υπάρχει η δυνατότητα να δειπνήσουν πελάτες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The World’s 50 Best Restaurants, theworlds50best.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Κούβελα
Δήμητρα Κούβελα
Γεννήθηκε τον Μάιο του 1999, ζει και κατοικεί στην Καλαμάτα. Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών με κατεύθυνση Αρχαιολογία. Γνωρίζει αγγλικά και ρωσικά.