19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Πολίν Τριζέρ

Fe-Memorance: Πολίν Τριζέρ


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Πολίν Τριζέρ ήταν Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας με μεγάλη καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 4 Νοεμβρίου 1908 από γονείς Εβραίους μετανάστες προερχόμενους από τη Ρωσία. Ήξερε να χειρίζεται τη ραπτική μηχανή από μικρή και βοηθούσε τη μοδίστρα μητέρα της. Με τον πατέρα της να είναι επίσης ράφτης, η Πολίν μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονο ενδιαφέρον για τον ρουχισμό.

Πηγή εικόνας: Nena Yvon

Αφού άφησε το σχολείο, σε ηλικία 15 ετών, ξεκίνησε να εργάζεται ως εκπαιδευόμενη μοδίστρα στον γνωστό οίκο “Martial et Armand”, στο Παρίσι, που ξεχώρισε αμέσως. Επίσης, δούλεψε και σαν ελεύθερη σχεδιάστρια, πουλώντας τα σχέδιά της σε διάφορους οίκους μόδας του Παρισιού. Το μεγάλο βήμα για την Πολίν έγινε το 1937, όταν με προτροπή της σχεδιάστριας Αντέλ Σίμπσον μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να εργάζεται για τον οίκο “Ben Gerschel” και αργότερα έγινε βοηθός σχεδιάστρια στον οίκο “Hattie Carnege”. Στο μεταξύ, παντρεύτηκε τον Λαζάρ Χέντλεϊ, με τον οποίο απέκτησαν 2 παιδιά, και στη συνέχεια χώρισαν.

Το 1942, η Πολίν πήρε την απόφαση να ανοίξει τον δικό της οίκο μόδας, τον Trigère Inc. Η πρώτη της συλλογή με ρούχα κίνησε το ενδιαφέρον αγοραστών από όλη τη χώρα και μέσα σε 3 χρόνια ο οίκος Trigère έγινε από τους πιο ονομαστούς της Νέας Υόρκης. Μέσα στη δεκαετία του 1950, η Πολίν κέρδισε 3 βραβεία “Coty”. Η Πολίν ήταν γνωστή για τη μεθοδικότητα και την ακρίβεια, που επεδείκνυε στη δουλειά της. Συνήθιζε να χρησιμοποιεί εξαιρετικά υφάσματα και να κάνει τις ραφές της, όταν οι πελάτες φορούσαν το ρούχο εκείνη τη στιγμή, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατάφερνε να δημιουργήσει εξαιρετικά ενδύματα φτιαγμένα από απλό μαλλί!

Στην Πολίν Τριζέρ απονεμήθηκε το βραβείο “CFDA Hall of Fame Αward” το 1993 και το 2000 η πόλη της Νέας Υόρκης τής έδωσε μια θέση στο “Fashion Walk of Fame”. To 2001, o Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, Ρ. Ντουκ, την τίμησε με την ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το Γαλλικό κράτος, αυτή του «Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής».

Η Πολίν Τριζέρ άφησε την τελευταία της πνοή στις 13 Φεβρουαρίου 2002.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.