21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΚαβάλα: Ένας «κρυμμένος θησαυρός» της χώρας μας

Καβάλα: Ένας «κρυμμένος θησαυρός» της χώρας μας


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Η Καβάλα είναι παραθαλάσσια πόλη της Μακεδονίας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 54.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Απέχει 650 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 160 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Mπορεί κανείς να μεταβεί οδικώς μέσω της Εγνατίας οδού με Ι.Χ ή με ΚΤΕΛ. Επίσης, υπάρχει αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα σε καθημερινή βάση, σιδηροδρομική σύνδεση και ακτοπλοϊκή με διάφορα μέρη της Ελλάδος. Γενικά, η θέση της είναι κομβική, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ιστορικότητα της περιοχής που πρωτοκατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Υπάρχουν αναφορές γι’ αυτήν στα Ομηρικά Έπη και καταγράφονται και στα αρχεία της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Επιπλέον, η σημερινή Καβάλα, τότε Νεάπολη, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχθηκε τον Χριστιανισμό μέσω του Αποστόλου Παύλου, το 49 μ.Χ. Όσον αφορά την ονομασία της, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές γύρω από αυτήν. Η επικρατέστερη είναι πως προέρχεται από τον αρχαίο οικισμό «Σκαβάλλα», την σημερινή Παλαιά Καβάλα, από την οποία θεωρείται ότι κατέφθασαν οι κάτοικοί της. Αυτή ήταν σύμμαχος των Αθηναίων από το 470 π.Χ. Μία δεύτερη εκδοχή, όσον αφορά την ονομασία της είναι, σύμφωνα με άλλους ιστορικούς, πως οι Ιταλοί Γενουάτες, που κατοίκησαν στην πόλη, ερχόμενοι από τη θάλασσα είδαν την πόλη και τους θύμισε άλογο, με αυτόν τον τρόπο η λέξη προέρχεται από την ιταλική λέξη “cavallo”, που σημαίνει άλογο. Όμως, η πόλη δεν ονομαζόταν πάντοτε έτσι· έως το 746 μ.Χ., λεγόταν Νεάπολις και έως το 1470 μ.Χ., Χριστούπολις.

Η σημερινή Καβάλα απλώνει τις ομορφιές της σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της. Ακόμη, από την Εγνατία Οδό η αμφιθεατρική της όψη πάνω από τη θάλασσα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Είναι μία πόλη με ιδιαίτερα πλούσια ιστορία από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα, γεγονός στο οποίο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η γεωγραφική της θέση, καθώς θεωρείται σταυροδρόμι ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή. Διαθέτει πολυάριθμες παραλίες και πεζοπορικές διαδρομές και καθίσταται ιδανική για όλους τους μήνες του χρόνου. Η Καβάλα φιλοξενεί, επίσης, πολλούς φοιτητές λόγω των πανεπιστημιακών τμημάτων της. Είναι μία πόλη «ζεστή», φιλόξενη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους επισκέπτες λόγω των άκρως ενδιαφερόντων μνημείων και αξιοθέατών της.

Ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της είναι αυτός των Φιλίππων, που, από το 2016, συγκαταλέγεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Καβάλας, βρίσκεται μία περιοχή που κατοικείται από τη νεολιθική εποχή, όπως μαρτυρούν τα ευρήματά της. Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων ξεκινά από το 360 π.Χ., όταν άποικοι από τη Θάσο ίδρυσαν την πόλη «Κρηνίδες». Λίγα χρόνια αργότερα, το 356 π.Χ., απειλούνταν από τους Θράκες και ζήτησαν βοήθεια από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β΄, ο οποίος, βλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την κατέλαβε και την οχύρωσε μετονομάζοντάς την σε «Φιλίππους». Η πόλη αποτέλεσε για χρόνια το «μήλο της Έριδος» για πολλούς που θέλησαν να την κατακτήσουν λόγω της θέσης της και έτσι αργότερα οι Ρωμαίοι αποίκησαν εκεί. Ακόμα, εκεί ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία, αλλά και βάφτισε την πρώτη χριστιανή της Ευρώπης, τη Λυδία. Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι ανοιχτός και η είσοδος σε αυτόν κοστίζει 6 ευρώ.

Πηγή εικόνας: Blue Sky TV

Ακόμα, δεν γίνεται να επισκεφθείς την Καβάλα και να μην κάνεις μία βόλτα στο Φρούριό της με την εκπληκτική θέα. Χτίστηκε το 1425 στη θέση της Ακρόπολης Χριστουπόλεως, που είχε καταστραφεί λίγα χρόνια πριν. Οι λόγοι για τους όποιους χτίστηκε ήταν οχυρωματικοί, καθώς η πόλη δεχόταν πολλές επιθέσεις. Η είσοδος κοστίζει 2.5 ευρώ και μπορεί κανείς να θαυμάσει τον κεντρικό πύργο, την αποθήκη πυρομαχικών, το φυλάκιο, τη δεξαμενή νερού και την απέραντη θέα στη θάλασσα. Εκεί, λειτουργεί αναψυκτήριο, που η πανοραμική θέα της πόλης και το ηλιοβασίλεμά της αξίζει τον χρόνο του να ρεμβάσει και να το απολαύσει κανείς κάνοντας στάση για λίγες ώρες σε αυτήν την πανέμορφη τοποθεσία.

Πηγή εικόνας: mykavala.gr

Το επόμενο πιο γνωστό αξιοθέατο της Καβάλας είναι το Ιμαρέτ. Βρίσκεται εντός των τειχών της πόλης και πρόκειται για ένα τεράστιο οικοδόμημα, που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, επί κυριαρχίας του Μεχμέτ Αλί, και ήταν κοινωφελές ίδρυμα που διέθετε αγορά, τζαμί και άλλα κτίρια. Μετά την απελευθέρωση της πόλης, χρησιμοποιήθηκε, για να στεγάσει πρόσφυγες, αργότερα λειτούργησε ως μουσείο, καφετέρια και εστιατόριο, ενώ σήμερα είναι ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, που όμως μπορεί κανείς να επισκεφθεί και να θαυμάσει.

Τα μουσεία της πόλης είναι, επίσης, εξαιρετικής σημασίας. Αρχικά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, που λειτουργεί από το 1963 και φιλοξενεί ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την νεολιθική εποχή και από τον οικισμό Ντικιλί Τας, όπως και από τον ναό της θεάς Παρθένου, την πολιούχο θεά της Νεάπολις. Η είσοδος κοστίζει 4 ευρώ. Επιπλέον, ένα μουσείο εξαιρετικής σημασίας για την πόλη, καθώς δείχνει πολλά για την κουλτούρα, τον πολιτισμό, αλλά και τα πολιτιστικά στοιχεία της είναι το Μουσείο του Καπνού, ο οποίος καπνός έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για την πόλη στις αρχές του 19ου αιώνα. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι αρκετά διαφορετικό από άλλα αντίστοιχα του είδους, καθώς υπάρχουν αντικείμενα και αρχειακό υλικό που δεν μπορεί να βρει κανείς σε άλλα παρόμοια θεματικά μουσεία. Αναφέρεται ο τρόπος παραγωγής καπνού, η αγροτική και εμπορική επεξεργασία του, τα βιομηχανικά καπνικά προϊόντα και τα εκθεσιακά δείγματα καπνού. Η είσοδος κοστίζει 2 ευρώ.

Επιπλέον, η Καβάλα φημίζεται για τα πολύ ωραία κτίρια της και αυτό επιβεβαιώνεται βλέποντας το δημαρχείο της, που μοιάζει με ευρωπαϊκό κάστρο και όχι άδικα αφού ανήκε σε έναν Ούγγρο καπνέμπορο, τον Pierre Herzog, και χτίστηκε το 1890 σε γοτθικό ρυθμό. Το 1937 αγοράστηκε από τον Δήμο Καβάλας και έκτοτε στεγάζει το δημαρχείο της πόλης. Επιπρόσθετα, για τους λάτρεις των όμορφων κλασικών και γραφικών κτιρίων μία βόλτα στην Παλιά Πόλη επιβάλλεται, καθώς λέγεται από πολλούς ότι είναι η πιο όμορφη περιοχή της Καβάλας. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και χαρίζει από όποιο σημείο κι αν σταθεί κανείς υπέροχες εικόνες. Πλακόστρωτα δρομάκια, ξύλινοι εξώστες σπιτιών, πολύχρωμα σπίτια και όμορφες αυλές συμβάλλουν στο υπέροχο μωσαϊκό της Παλιάς Πόλης, που ονομάζεται Παναγία. Μην διστάσετε να περπατήσετε έως ότου χαθείτε στην περιοχή και να ανακαλύψετε όμορφα σπίτια και σημαντικά αξιοθέατα, που κρύβονται σαν θησαυροί στην περιοχή.

Πηγή εικόνας: visitkavala.gr

Το σημείο «σύμβολο» για την Καβάλα είναι οι Καμάρες της, που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, την περίοδο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, και είναι το παλιό υδραγωγείο της πόλης! Το μήκος του είναι 270 μέτρα και υδροδοτούσε την πόλη της Καβάλας μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Οι Καμάρες σήμερα είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της πόλης.

Πηγή εικόνας: visitkavala.gr

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί το Λιμάνι της πόλης, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας μας. Κάθε καλοκαίρι γεμίζει από κόσμο που επισκέπτεται το νησί της Θάσου, που δεν απέχει πολύ από την πόλη της Καβάλας. Το λιμάνι είναι υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου και μία βόλτα σε αυτό ηρεμεί και αγαλλιάζει. Είναι το πιο αγαπημένο σημείο των κατοίκων της πόλης. Από εκεί φαίνεται όλη η πόλη, αμφιθεατρικά χτισμένη, και το φρούριο. Μπορείτε να καθίσετε σε κάποιο ψαροταβερνάκι, από τα πολλά που βρίσκονται εκεί και προσφέρουν φρέσκο ψάρι, ή σε κάποια καφετέρια και να θαυμάσετε την θέα.

Όσον αφορά τη γαστρονομία της πόλης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί η Καβάλα, η οποία προσφέρει ολόφρεσκα ψαρικά, με τα οποία, φυσικά, υπάρχουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές, όπως οι σαρδέλες παντρεμένες, το σκουμπρί γούνα και ο γαύρος τυλιχτός. Προσφέρονται, επίσης, εξαιρετικής ποιότητας κρεατικά και για επιδόρπιο κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, που φημίζονται σε όλη την Ελλάδα την εποχή των Χριστουγέννων, όμως στην Καβάλα παρασκευάζονται και τρώγονται όλον τον χρόνο! Παράλληλα, κρασί και τσίπουρο έχουν την τιμητική τους λόγω των πολλών σταφυλιών της περιοχής και έχουν πολύ καλή ποιότητα και μεγάλη παραγωγή, άρα γιατί όχι να μην δοκιμάσει κανείς και την εμπειρία της γευσιγνωσίας κατά την επίσκεψή του στην πόλη.

Τέλος, η Καβάλα είναι μία πόλη διαμάντι, που δεν «φιγουράρει» στους πιο διάσημους προορισμούς της χώρας αδίκως, καθώς συνδυάζει τα πάντα. Ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί την επισκέπτονται για τα μπάνια τους στις υπέροχες θάλασσές της, καθώς είναι από τις λίγες πόλεις που έχει παραλίες εντός του αστικού ιστού της. Σαν πόλη έχει “low profile”, κρατάει τα μυστικά της καλά κρυμμένα για όσους τα ξέρουν και τα εμπιστεύονται εδώ και πολλά χρόνια και πάντα δίνει την ευκαιρία για νέες ανακαλύψεις, ακόμη και στους πιο θερμούς θαυμαστές της. Μία πόλη που ερωτεύεσαι τις θέες της και τις απολαμβάνεις όπου βρεθείς και σταθείς. Η μοναδική ηρεμία που εκπέμπει βοηθά να ηρεμήσεις και να ξεκουραστείς, αλλά και να γεμίσεις από όμορφες τοποθεσίες και υπέροχες γεύσεις. Ένας από τους όχι και τόσο διάσημους προορισμούς της χώρας μας, που όμως έχει πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε να προσφέρει.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.