23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαίρη Σέλλεϋ

Fe-Memorance: Μαίρη Σέλλεϋ


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Μαίρη Γουόλστονκραφτ Σέλλεϋ ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, γνωστή για το μυθιστόρημά της «Φρανκενστάιν» (ή «Ο Σύγχρονος Προμηθέας»).

Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1797 στο Λονδίνο και ήταν κόρη του πολιτικού φιλοσόφου και συγγραφέα Ουίλιαμ Γκόντγουϊν και της συγγραφέως Μαίρης Γουόλστονκραφτ, η οποία είναι γνωστή για τη δράση της στο φεμινιστικό κίνημα. Η Μαίρη Σέλλεϋ έχασε τη μητέρα της αμέσως μετά τη γέννησή της, αλλά συνέχισε να την αισθάνεται δίπλα της, καθώς συνήθιζε να πηγαίνει για διάβασμα δίπλα στον τάφο της.

Το 1912, ο πατέρας της Μαίρης την έστειλε να μείνει στη Σκωτία. Το 1914, η Μαίρη γνώρισε τον ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ, με τον οποίο ξεκίνησε μια σχέση, ενώ εκείνος ήταν ακόμη παντρεμένος, κάτι που κλόνισε τη σχέση της με τον πατέρα της. Η Μαίρη και ο Πέρσι ταξίδεψαν στην ηπειρωτική Ευρώπη και έκαναν πολλές αποτυχημένες απόπειρες να γίνουν γονείς. Το καλοκαίρι του 1916, ενώ βρίσκονταν φιλοξενούμενοι στη βίλα του Λόρδου Βύρωνος (Μπάιρον) στην Ελβετία, η Μαίρη ξεκίνησε να γράφει ένα έργο, το οποίο έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη συγγραφική επιτυχία της: «Φρανκενστάιν» ή «Ο Σύγχρονος Προμηθέας». Την ίδια χρονιά, η Μαίρη και ο Πέρσι παντρεύτηκαν, καθώς η σύζυγος του Πέρσι αυτοκτόνησε.

Πηγή εικόνας: https://i.pinimg.com/originals/a3/9d/a6/a39da6923869bf6582fad67280b08b75.jpg

Το 1918, ο «Φρανκενστάιν» (ή «Ο Σύγχρονος Προμηθέας») εκδόθηκε ως μυθιστόρημα από άγνωστο συγγραφέα, με αρκετούς να θεωρούν ότι πίσω από αυτό κρυβόταν ο Πέρσι Σέλλεϋ. Το βιβλίο είχε τεράστια επιτυχία.

Το 1919, η Μαίρη και ο Πέρσι καλωσόρισαν το πρώτο τους παιδί, αλλά η χαρά τους δεν κράτησε για πολύ, καθώς, 3 χρόνια μετά, ο Πέρσι πνίγηκε, αφήνοντας τη Μαίρη χήρα σε ηλικία 24 ετών και τον γιο τους ορφανό. Η Μαίρη συνέχισε, όμως, το συγγραφικό της έργο με γνωστά έως σήμερα έργα, όπως τα «Η Βαλπέργκα» (“Valperga”) το 1823, «Ο τελευταίος άνθρωπος» (“The Last Man”) το 1826 και «Φώκνερ» (“Falkner”) το 1837.

Η Μαίρη Σέλλεϋ πέθανε την 1η Φεβρουαρίου 1851 στο Λονδίνο, σε ηλικία 53 ετών. Η αιτία του θανάτου της ήταν ο καρκίνος του εγκεφάλου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.