22.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Καίτη Λαμπροπούλου

Fe-Memorance: Καίτη Λαμπροπούλου


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Αικατερίνη, ή αλλιώς «Καίτη», Λαμπροπούλου ήταν πολύ γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1926. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, όπου η οικογένειά της έχει μετοικήσει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα της. Ήταν το μεσαίο παιδί της οικογένειας, ανάμεσα σε τρία.

Μετά από μερικά χρόνια, η οικογένεια Λαμπροπούλου επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Η αγάπη της Καίτης για το θέατρο ήταν τόσο μεγάλη, που έφτασε σε σημείο να ξεκινήσει κρυφά μαθήματα υποκριτικής στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το 1942, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Η πρώτη της παράσταση ήταν η «Αγριόπαπια», του Ίψεν, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Κλήθηκε, όμως, να αντιμετωπίσει την άρνηση της οικογένειά της να την αφήσει να ακολουθήσει τον δρόμο της υποκριτικής. Όλα άλλαξαν, όταν οι γονείς της την είδαν για πρώτη φορά πάνω στο θεατρικό σανίδι. Αλλά θεατρικά έργα, στα οποία συμμετείχε στο Θέατρο Τέχνης, ήταν τα «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Βυσσινόκηπος», «Βρικόλακες» κ.ά.

Πηγή εικόνας: Enimerotiko.gr

Έπειτα, εντάχθηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Ροντήρη και έπαιξε σε έργα, όπως τα «Φοιτηταί», «Συρανό ντε Μπερζεράκ», «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ» κ.ά. Είναι γεγονός, ότι πάντα είχε επιφυλάξεις, όσον αφορά την τέχνη του κινηματογράφου, και οι ταινίες, που εμφανιζόταν, ήταν προσεκτικά επιλεγμένες. Πάντως, οι ταινίες, στις οποίες συμμετείχε, ήταν πάνω από 40. Η πρώτη της συμμετοχή στον κινηματογράφο ήταν το 1951, στην ταινία «Το παιδί μου πρέπει να ζήσει». Ακολούθησαν ερμηνείες σε πολλές αγαπημένες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως οι «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» το 1956, «Ο Ζηλιαρόγατος» το 1956, «Μανταλένα» το 1960, «Η Μαρία της σιωπής» το 1973 και άλλες.

Το 2004, τιμήθηκε με το βραβείο «Κυβέλη» για τη σημαντική της καλλιτεχνική πορεία στο θέατρο. Ήταν μια ηθοποιός πρόσχαρη, που πάντα είχε κάτι καλό να πει για τους συναδέλφους της και τις παραγωγές στις οποίες συμμετείχε. Γνωστή είναι, επίσης, η μεγάλη φιλία της με την ουκ ολίγες φορές συμπρωταγωνίστριά της, Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η Καίτη Λαμπροπούλου παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο και ιστορικό Γιώργο Ρούσσο και έμειναν παντρεμένοι μέχρι τον θάνατό του. Εκείνη, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στον Διόνυσο και «έφυγε» στις 31 Ιανουαρίου 2011, σε ηλικία 84 ετών, για να συναντήσει όλους τους υπόλοιπους αγαπημένους μας ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που άφησαν εποχή!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.