20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΗ Metropolitan Opera δίπλα μας και στις γιορτές: Online streaming μέχρι και...

Η Metropolitan Opera δίπλα μας και στις γιορτές: Online streaming μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου


Της Αλεξάνδρας Σελίμη,

Από την εκκίνηση του πρώτου ολικού lockdown, η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης μας χάρισε δωρεάν προβολές των παραστάσεών της με την ελπίδα να αποτελέσει μία παρηγοριά στις μέρες του εγκλεισμού. Η κίνηση αυτή συνεχίζεται εκ μέρους του θιάσου μέχρι και σήμερα με τις παραστάσεις της να μας συντροφεύουν πλέον στο… σαλόνι μας. Παραγωγές από το αρχείο της έρχονται στα σπίτια μας καθημερινά και εμείς μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε χωρίς χρέωση. Με τα Nightly Met Opera Streams, λοιπόν, κάθε βράδυ έχουμε πρόσβαση και σε μία νέα όπερα. Η μετάδοση είναι διαθέσιμη για 23 ώρες, από τις 7:30 έως και τις 6:30 της επόμενης μέρας (ώρα Νέας Υόρκης), σε ώρες Ελλάδας δηλαδή από 2:30 το βράδυ με 1:30 το βράδυ της επόμενης ημέρας.

Όσον αφορά το γιορτινό δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, η Met έχει ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα. Αποτελείται από τρεις θεματικές εβδομάδες, εκ των οποίων άλλες γιορτινές, άλλες «επικές» και, φυσικά, άλλες εβδομάδες-αφιερώματα. Την πρώτη εβδομάδα, με τίτλο “Epic Proportions”, θα παρακολουθήσουμε όπερες πολλών και διαφορετικών συνθετών με θεματολογία εμπνευσμένη από τη μυθολογία και την ιστορία. Τα περίφημα Lohengrin και Götterdämmerung, το τέταρτο μέρος της Τετραλογίας του Δαχτυλιδιού του Wagner, αλλά και το Nabucco, η όπερα που καθιέρωσε τον Verdi ως συνθέτη, είναι μερικές από αυτές. Θα δούμε, επίσης, Samson et Dalila του Saint-Saëns, Les Troyens του Berlioz, Francesca da Rimini του Zandonai και Boris Godunov του Mussorgsky.

“Το Λυκόφως των Θεών (Götterdämmerung) του Βάγκερ στη Metropolitan Opera”

Τη δεύτερη εβδομάδα ακολουθεί εορταστικό πρόγραμμα με εύθυμες όπερες και οπερέτες φτιαγμένες από χειμωνιάτικες σκηνές, παραμυθένια ατμόσφαιρα και «μαγικές» στιγμές. “Holiday Fare” ο θεματικός τίτλος λοιπόν και φυσικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ο Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ, το Hansel and Gretel του Humperdinck, η Cedrillon του Massenet, αλλά και ο Κουρέας της Σεβίλλης, ο Φάλσταφ, η Εύθυμη Χήρα και, φυσικά, το La Bohème του Puccini, με το διάχυτο αλτρουιστικό και ανθρωπιστικό πνεύμα του, όπως άλλωστε και αυτό των Χριστουγέννων.

Τελευταία εβδομάδα του έτους 2020: “Pavarotti Week”. Με τον Luciano Pavarotti λοιπόν θα περάσουμε στο νέο έτος, με μία εβδομάδα-αφιέρωμα στον περίφημο τενόρο. Θα απολάυσουμε τον τεράστιο αυτό μονωδό σε μία σειρά από όπερες ρεπερτορίου. Συγκεκριμένα, θα δούμε κλασικά έργα από Puccini, Verdi και Donizetti. Θα ακούσουμε και πάλι La Bohème, Tosca, Rigoletto, Il Trovatore, αλλά και Ernani και Un Ballo in Maschera. Τελευταίος στη εβδομάδα ο Donizetti με το L’elisir d’amore.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου: Samson et Dalila – Saint-Saëns
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου: Lohengrin – Wagner
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου: Les Troyens – Berlioz
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου: Francesca da Rimini – Zandonai
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου: Boris Godunov – Mussorgsky
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου: Nabucco – Verdi
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου: Götterdämmerung – Wagner

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου The Magic Flute – Mozart
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου Cendrillon – Massenet
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου Il Barbiere di Siviglia – Rossini
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου La Bohème – Puccini
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου Hansel and Gretel – Humperdinck
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου The Merry Widow – Lehár
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου Falstaff – Verdi

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου La Bohème – Puccini
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου Tosca – Puccini
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου Rigoletto – Verdi
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου Ernani – Verdi
Παρασκευή 1 Ιανουαρίου Il Trovatore – Verdi
Σάββατο 2 Ιανουαρίου Un Ballo in Maschera – Verdi
Κυριακή 3 Ιανουαρίου L’elisir d’amore – Donizetti

Η περίφημη Metropolitan Opera μπορεί να μένει κλειστή προς το παρόν, αλλά συνεχίζει να στέκεται πλάι μας και να μας κρατά σε μουσική «εγρήγορση» και στις γιορτές, δίνοντάς μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε εκπληκτικές παραστάσεις με κορυφαίους συντελεστές και παραγωγές. Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε είτε από τη σελίδα της Metropolitan Opera (https://www.metopera.org/) είτε στην εφαρμογή “Opera on Demand”.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σελίμη
Αλεξάνδρα Σελίμη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ταυτόχρονα σπουδάζει κλασικό πιάνο στο Ωδείο Αθηνών. Έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το θέατρο και τον χορό, ενώ η γραφή αποτελεί μία από τις κύριες ασχολίες της. Τα ενδιαφέροντα της κινούνται και στον χώρο του κινηματογράφου και των εικαστικών. Στον ελεύθερο της χρόνο επισκέπτεται φεστιβάλ και εκθέσεις.