25.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ενρικέτα Μπαζίλιο

Fe-Memorance: Ενρικέτα Μπαζίλιο


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Νόρμα Ενρικέτα Μπαζίλιο Σολέτο, ή απλώς Ενρικέτα Μπαζίλιο, ήταν Μεξικανή αθλήτρια στίβου. Έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα λαμπαδηδρόμος που άναψε την ολυμπιακή φλόγα, κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 1968, η οποία έλαβε χώρα στην πόλη του Μεξικό.

Γεννήθηκε 15 Ιουλίου 1948 στην περιοχή της Κάτω Καλιφόρνια του Μεξικό. Η Μπαζίλιο προερχόταν από μία φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας της ασχολούταν με τον πρωτογενή αγροτικό τομέα. Αξιοπρόσεκτο είναι πως όλοι στην οικογένειά της ασχολούνταν με κάποιον τρόπο με τον χώρο του αθλητισμού. Η ίδια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Κάτω Καλιφόρνια και επιθυμούσε να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, παρότι δεν τα κατάφερε εν τέλει.

Πηγή εικόνας: The Washington Post

Μέσα σε μία τριετία, από το 1967 έως το 1970, η Μπαζίλιο επέτυχε όλες τις κορυφαίες της προσωπικές επιτυχίες και τα αθλητικά της ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, το 1967, έλαβε μέρος στους Παναμερικανικούς Αγώνες, ούσα ήδη εθνική πρωταθλήτρια του Μεξικό και κάτοχος ρεκόρ στο αγώνισμα των 80 μέτρων μετ’ εμποδίων (στο άθλημα αυτό, συμμετείχαν μόνο γυναίκες. Καταργήθηκε το 1972). Έτρεξε στα 80 μέτρα μετ’ εμποδίων, στη σκυταλοδρομία και στα 400 μέτρα. Δεν πέτυχε να διακριθεί σε κανένα αγώνισμα, με την καλύτερή της διάκριση να είναι η 7η θέση στον αγώνα μετ’ εμποδίων. Ωστόσο, είχε ήδη εξασφαλίσει μία θέση στη μεξικανική αποστολή των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 1968, οι Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενούνται στο Μεξικό. Η Ενρικέτα Μπαζίλιο έχει την τιμή, όχι μόνο να λαμβάνει μέρος στου Αγώνες, αλλά και να ανάψει την Ολυμπιακή φλόγα. Ως τότε καμία άλλη γυναίκα δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του θεσμού. Κατά κάποιους, η επιλογή Μπαζίλιο αποτέλεσε ένα δείγμα, ώστε να τονιστεί η θέση της γυναίκας στη μεξικανική κοινωνία και η ισότιμη αντιμετώπισή της. Επρόκειτο για μία γυναίκα, αθλήτρια, προερχόμενη από το αγροτικό περιβάλλον. Ήταν μία γυναίκα-σύμβολο.

Σε αθλητικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αγωνίστηκε στα ίδια τρία αθλήματα που είχε λάβει μέρος έναν χρόνο νωρίτερα στους Παναμερικανικούς Αγώνες. Δυστυχώς, δεν έλαβε κάποιο μετάλλιο, καθώς έλαβε την 5η θέση στα 400 μέτρα, την 6η θέση στα 80 μέτρα μετ’ εμποδίων και την 7η θέση στην σκυταλοδρομία.

Ωστόσο, το μετάλλιο ήρθε το 1970, κατά τη διάρκεια των Κεντροαμερικανικών Αγώνων. Η ομάδα του Μεξικό στη σκυταλοδρομία, στην οποία συμμετείχε και η Μπαζίλιο, έλαβε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Το 2004, όταν η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε από το Μεξικό, με προορισμό την Αθήνα, η Μπαζίλιο υπήρξε λαμπαδηδρόμος και πάλι. Την ημέρα εκείνη, δήλωσε: «Είμαι μία τυχερή γυναίκα. Έχω πραγματοποιήσει τόσα πολλά όνειρά μου».

Η Ενρικέτα Μπαζίλιο άφησε την τελευταία της πνοή στις 26 Οκτωβρίου 2019, σε ηλικία 71 ετών. Αιτία του θανάτου της η πνευμονία.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.