21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςRepublican National Convention Day 4: Επισήμως, χωρίς ανταγωνισμό, το χρίσμα στον Trump

Republican National Convention Day 4: Επισήμως, χωρίς ανταγωνισμό, το χρίσμα στον Trump


Του Μελέτη Ανανία,

Με τις αμερικανικές εκλογές να είναι πλέον λιγότερο από ένα τρίμηνο μακριά, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, ο θεσμός της Εθνικής Συνέλευσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τηρείται από τα μέλη του κόμματος. Στις 27 Αυγούστου, στην τέταρτη και τελευταία νύχτα της RNC, ο Πρόεδρος Donald Trump δέχθηκε, σύμφωνα με την «παράδοση», και επίσημα το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Για να λάβει το εν λόγω χρίσμα, ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αντιμετώπισε πολύ ανταγωνισμό. Ακόμα και μέλη των Ρεπουμπλικανών, που, αρχικά, πήγαιναν ενάντια στη ρητορική Trump, πρόσφατα τάχθηκαν μαζί του, αποδεικνύοντας, γι’ ακόμα μία φορά, το «βάρος» του ονόματός του μέσα στους κόλπους του Κόμματος και την έλξη του δόγματος, που ορισμένοι ονομάζουν “Trumpism”.

Σε συνέχεια των τριών προηγούμενων βραδιών, σχεδόν όλοι οι καλεσμένοι ομιλητές και εχθές το βράδυ ακολούθησαν το μοτίβο της εκθείασης του 45ου Αμερικανού Προέδρου στα μάτια των οπαδών του, αλλά και της άμεσης κριτικής του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Joe Biden. Από τη μία, ο Ρεπουμπλικανός αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Mitch McConnell, σχολίασε πως το Δημοκρατικό Κόμμα δεν επιθυμεί την ευημερία της μεσαίας τάξης, μα θέλει απλά την ελευθερία αποφάσεων σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής των Αμερικανών πολιτών, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη ο λαός να ψηφίσει τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους και για τις εκλογές της Γερουσίας. Από την άλλη, η μεγαλύτερη κόρη του Προέδρου Trump και σύμβουλός του στον Λευκό Οίκο, Ivanka Trump, αποφάσισε να δώσει έμφαση στους επαίνους για τον πατέρα της, αλλά και στην εικόνα του «πίσω από τις κάμερες». Ως το μεγαλύτερο του προτέρημα, αναγνώρισε την ειλικρίνεια και την πίστη στις απόψεις του, ακόμα και αν μεγάλη μερίδα της πολιτικής σκηνής, αλλά και του αμερικανικού πληθυσμού, διαφωνεί με αυτές. «Και ξέρω ότι τα tweet του μπορεί να είναι κάπως αφιλτράριστα. Αλλά τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία αποδοχής του χρίσματος, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε είτε να προστατέψει είτε να καταστρέψει τον «αμερικανικό τρόπο ζωής». Με αυτόν τον τρόπο, ο Trump προσπαθεί να προβάλλει τον εαυτό του ως την καλύτερη επιλογή ενάντια στον Joe Biden, τον οποίο πολλοί υποστηρίζουν, απλά επειδή δεν είναι ο Trump. Συνεχίζοντας, ο Trump ανέφερε πως αυτή είναι μία ευκαιρία, να σωθεί το αμερικανικό όνειρο και να αποτραπεί η καταστροφή του από ένα «σοσιαλιστικό πρόγραμμα». Η επίθεση του Προέδρου ενάντια στον αντίπαλό του δεν σταμάτησε εκεί. «Περάσαμε τα τελευταία 4 χρόνια διορθώνοντας τη ζημιά, που έκανε ο Joe Biden τα τελευταία 47 χρόνια», είπε στην ομιλία του, κατακρίνοντας έτσι το έργο του πρώην Αντιπροέδρου, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, αλλά και στη Γερουσία των Η.Π.Α. «Έχει περάσει ολόκληρη την καριέρα του στη λανθασμένη πλευρά της ιστορίας».

Αργότερα, μίλησε για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για έναν «αόρατο εχθρό». Δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει εμβόλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς, «ίσως και νωρίτερα». Όσον αφορά την οικονομία, η οποία έχει φτάσει να παρομοιάζεται με αυτή της «Μεγάλης Ύφεσης», τόνισε πως, με τη νέα του θητεία, θα γίνει «αξιοζήλευτη παγκοσμίως», καθώς, ας μη ξεχνάμε, η μεγάλη οικονομική βελτίωση και σταθεροποίηση ήταν το ατού της Κυβέρνησης Trump. Η ομιλία τελείωσε με μία επίδειξη πυροτεχνημάτων, μέσα στην οποία το όνομα του Προέδρου σχηματίστηκε στον ουρανό, εν μέσω των χρωμάτων της «Αστερόεσσας».

Στη γιορτή, που ακολούθησε, υπολογίστηκε πως συμμετείχαν πάνω από 1.500 υποστηρικτές του Προέδρου. Δυστυχώς, εμφανής ήταν η έλλειψη μέτρων προστασίας στην εκδήλωση. Οι παρευρισκόμενοι κάθονταν σχετικά κοντά ο ένας με τον άλλο, χωρίς μάσκες. Ο συνωστισμός, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στην πλευρά των υποστηρικτών. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα αστυνομικής βίας, πολλοί δυσαρεστημένοι από τη διαχείριση του Προέδρου αποφάσισαν να συγκεντρωθούν μπροστά στον Λευκό Οίκο ως ένδειξη διαμαρτυρίας, την ώρα που γινόταν η ομιλία.

Αυτή η τελευταία, κρίσιμη νύχτα της Εθνικής Συνέλευσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος λέει πολλά για το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες από μόνη της. Υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι, από τα τελευταία τέσσερα χρόνια της προεδρίας Trump, όμως υπάρχουν, επίσης, πολλοί που είναι ακόμα πρόθυμοι να τον υποστηρίξουν. Όμως, το ερώτημα, που θα τεθεί τον Νοέμβριο, δεν είναι ποιοι είναι οι σωστοί, αλλά ποιοι είναι οι περισσότεροι.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.