20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΤο παράδοξο του Cleveland: Ο 22ος και 24ος πρόεδρος των Η.Π.Α. σε...

Το παράδοξο του Cleveland: Ο 22ος και 24ος πρόεδρος των Η.Π.Α. σε ένα πρόσωπο


Του Πάνου Μπόβαλη,

O Grover Cleveland ήταν ένας πολιτικός που φημιζόταν για την ειλικρίνειά του, το μίσος του για την πολιτική διαφθορά και την προσπάθειά του να κάνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Η φήμη του, όμως, κρατάει ακόμη στις μέρες μας, όχι μόνο για το ήθος του αλλά κυρίως για τις πρωτιές που κατέχει.

Είναι ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής που υπηρέτησε μη διαδοχικές θητείες (1885-1889 και 1893-1897) και ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος από το Κόμμα των Δημοκρατικών μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, σε μια περίοδο που το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή από το 1861 έως το 1913. Επίσης, έχει μια ιδιαίτερη ακόμη πρωτιά καθώς είναι ο πρώτος πρόεδρος που παντρεύτηκε στον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο του 1886. Ας τα πάρουμε όμως λίγο από την αρχή.

Ο Cleveland γεννήθηκε το 1837 στο New Jersey και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη μαζί με τα εννιά αδέρφια του. Σε σχετικά νεαρή ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός εισαγγελέα μέχρι που χάρη στο Δημοκρατικό κόμμα διασφάλισε το χρίσμα για σερίφης της Κομητείας Erie. Αφού τελείωσε τη θητεία του ως σερίφης, ο Cleveland άνοιξε το δικό του δικηγορικό γραφείο και σταδιακά, μέσα σε λίγα χρόνια, έγινε Δήμαρχος του Buffalo το 1881 και Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης το 1882, στηριζόμενος από τους Δημοκρατικούς.

Η απήχηση και η δημοτικότητά του αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς και κέρδισε τον σεβασμό όχι μόνο των ψηφοφόρων και των μελών του κόμματός του, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων. Όλοι θαύμαζαν την ακεραιότητα και το πολιτικό του ήθος και σύντομα αναδείχθηκε ως το φαβορί για την προεδρία του Δημοκρατικού κόμματος, κάτι μάλιστα που έγινε.

Οι εκλογές του 1884 και ο Cleveland νικητής

Το 1884 η διαφθορά στην πολιτική αποτελούσε συνεχώς κεντρικό θέμα συζήτησης και η φήμη του Cleveland ως πολέμιου της διαφθοράς αποδείχθηκε το δυνατό πλεονέκτημα των Δημοκρατικών για να αναδειχθούν νικητές.

Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, αλλά και κατά τη διάρκεια των εκλογών, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, με τους υποστηρικτές και των δύο κομμάτων να αποκαλύπτουν σκάνδαλα εκατέρωθεν για τους υποψήφιους προέδρους.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος James Blaine κατηγορήθηκε από τους Δημοκρατικούς ότι με δόλιο τρόπο είχε κατευθύνει τη νομοθεσία προς όφελος του Σιδηρόδρομου, μεταξύ του Little Rock, του Fort Smith και του Union Pacific Railway, για να επωφεληθεί αργότερα από την πώληση ομολόγων που είχε στις δύο εταιρείες.

Οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν και έφεραν στο φως της δημοσιότητας αναφορές ότι ο Cleveland είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση αναγνώρισης πατρότητας ενώ ήταν δικηγόρος στο Buffalo. Οι πηγές έλεγαν ότι ο Cleveland είχε αναγνωρίσει το παιδί και έδινε διατροφή στη μητέρα που ισχυριζόταν ότι εκείνος ήταν ο πατέρας του παιδιού της.

Παρά το σκάνδαλο, ο Cleveland κέρδισε τις εκλογές και έγινε ο 22ος πρόεδρος των Η.Π.Α. με την υποστήριξη όχι μόνο των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικανών μεταρρυθμιστών που θεωρούσαν τον Blaine διεφθαρμένο.

Πρώτη Θητεία

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Cleveland άσκησε μια συντηρητική οικονομική πολιτική. Διέταξε έρευνες σχετικά με τις εκτάσεις γης που κατείχαν, με δωρεά από το κράτος, οι επενδυτές των σιδηροδρόμων και ζήτησε να επιστραφούν, αφού οι τελευταίοι είχαν αποτύχει να επεκτείνουν το σιδηροδρομικό δίκτυο όπως είχε συμφωνηθεί.

Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που ερχόταν σε ρήξη με την Ρεπουμπλικανική γερουσία και ασκούσε Veto. Μια τέτοια περίπτωση ήταν το Veto στις συντάξεις βετεράνων πολέμου, όπου το Κογκρέσο πίεζε να τις λάβουν, ενώ το γραφείο συντάξεων είχε απορρίψει τα δικαιολογητικά τους ως πλαστά.

Τον Δεκέμβριο του 1887, ο 22ος Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να μειώσει τους υψηλά προστατευτικούς δασμούς. Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε όχι μόνο από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που υποστήριζε ότι οι δασμοί προστάτευαν τις αμερικανικές βιομηχανίες, αλλά και από πολίτες των βορειοανατολικών πολιτειών που είδαν τις δουλειές τους να καταστρέφονται εξαιτίας των χαμηλών δασμών.

Εκλογές του 1888 και η ήττα από τον Harrison

Η πολιτική που άσκησε, λοιπόν, όσον αφορά τους δασμούς, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να χάσει τις εκλογές του 1888. Ο πρώην Γερουσιαστής Benjamin Harrison ήταν ο μεγάλος νικητής. Σ’ αυτές τις εκλογές, ο Cleveland έχασε ακόμα και στην πόλη που μεγάλωσε, τη Νέα Υόρκη.

Εκλογές του 1892 και ο Cleveland 24ος Πρόεδρος των Η.Π.Α.

Ωστόσο, ο Cleveland δεν πτοήθηκε από την ήττα στις προηγούμενες εκλογές και με νίκη του σε εκείνες του 1892, εκλέχθηκε για δεύτερη φορά και έγινε ο 24ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Έγινε ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που υπηρέτησε δύο μη συνεχόμενες θητείες.

Σε αντίθεση με τις εκλογές του 1884, εκείνες του 1892 έγιναν σχετικά σε ήρεμο κλίμα, καθώς ο Πρόεδρος Benjamin Harrison έχασε τη γυναίκα του Caroline από φυματίωση και αρνήθηκε να ξεκινήσει προεκλογική καμπάνια και εμφανίσεις. Ως ένδειξη σεβασμού, το ίδιο έπραξε και ο Cleveland.

Ο Cleveland κέρδισε τις εκλογές καθώς η κοινωνία είχε ωριμάσει σχετικά με το θέμα των δασμών αλλά και επειδή το Tammany Hall αποφάσισε να τον στηρίξει.

Δεύτερη Θητεία

Ανέλαβε σε μια δύσκολη περίοδο όπου η Αμερική πέρναγε τη μεγαλύτερη ύφεση στη μέχρι τότε ιστορία της.

Η ανεργία αυξήθηκε, οι απεργίες κατέστρεφαν τις βιομηχανίες άνθρακα και μεταφορών και οι σιδηρόδρομοι πτώχευσαν. Η σκληρή του στάση, ιδιαίτερα στην απεργία του Pullman, που χρησιμοποίησε στρατεύματα για να καταστείλει τους διαδηλωτές, τον έκανε να χάσει τόσο τη δημοτικότητά του όσο και τη στήριξη από το Δημοκρατικό κόμμα.

Άφησε τα προεδρικά του καθήκοντα το 1897 και υπήρξε ο διαχειριστής του Πανεπιστημίου του Princeton από το 1901 μέχρι και τον θάνατό του, στις 24 Ιουνίου του 1908. Πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 71 χρόνων.

Ο Cleveland, αναμφίβολα, ήταν ένας έντιμος και εργατικός πρόεδρος, έδωσε μάχες για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και για την υπεράσπιση του οικονομικού συντηρητισμού, όμως πολλοί είναι εκείνοι που τον κατηγορούν ότι δεν είχε όραμα και ιδέες για την αμερικανική κοινωνία.

Όπως και να ‘χει, θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έγινε Πρόεδρος της Αμερικής σε δύο μη διαδοχικές θητείες.

Σύμφωνα με τους βιογράφους του, τα τελευταία λόγια του Grover Cleveland ήταν: «Προσπάθησα τόσο πολύ να κάνω το σωστό».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Πάνος Μπόβαλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998 και μεγάλωσε στην Θήβα. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο). Λατρεύει την Ιστορία και την Πολιτική και κάνει αρκετά συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς του αρέσει να γνωρίζει νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Στον ελεύθερο χρόνο του ενημερώνεται για την πολιτική επικαιρότητα, ενώ βλέπει φανατικά ταινίες και αθλητικά γεγονότα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνος Μπόβαλης
Πάνος Μπόβαλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998 και μεγάλωσε στην Θήβα. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο). Λατρεύει την Ιστορία και την Πολιτική και κάνει αρκετά συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς του αρέσει να γνωρίζει νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Στον ελεύθερο χρόνο του ενημερώνεται για την πολιτική επικαιρότητα, ενώ βλέπει φανατικά ταινίες και αθλητικά γεγονότα.