21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤουρκικές αντιφάσεις

Τουρκικές αντιφάσεις


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Σε μια κίνηση καλής θελήσεως, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους Τούρκους γείτονες, προέβη η ελληνική κυβέρνηση, διχοτομώντας σε τρία μέρη τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Καταιγίδα», ως απάντηση στην ακύρωση, λόγω κορωνοϊού, της αντίστοιχης διακλαδικής άσκησης «Mavi Vatan ‘20» (Γαλάζια Πατρίδα). Αν, τελικά, τηρηθεί το σχέδιο και η πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, η όλη επίδειξη των Ενόπλων Δυνάμεων δε θα ονομαστεί «Καταιγίδα ‘20».

Ωστόσο, είναι φανερές οι επιπτώσεις του covid-19 στην τουρκική επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η διεξαγωγή της διακλαδικής άσκησης είναι μια πολύ καλή βιτρίνα παρουσίασης και επίδειξης της δυναμικής του εναέριου και ναυτικού στόλου, καθώς καλύπτεται από εγχώρια και διεθνή δημοσιογραφικά μέσα – αμέσως η δυναμική της Τουρκίας εισχωρεί σε κάθε σπίτι και προκαλεί πλήθος συναισθημάτων και σχολίων. Με γνώμονα το παραπάνω, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δε θα χαράμιζε μια περαιτέρω διαφήμιση της χώρας του, αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί και να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Παράλληλα, φήμες στον τουρκικό Τύπο θέλουν την πραγματοποίηση της πολυεθνικής άσκησης υπό την Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η γνωστή ως «Mediterranean Shield», στην οποία συμμετέχουν επτά χώρες (Αλγερία, Αλβανία, Λίβανος, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τυνησία και δυνάμεις της Λιβύης, που είναι φιλικά προσκείμενες στον Φαγέλ αλ Σαράζ), πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2006 και αποτελεί τη μανιακή προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχτεί ως η περιφερειακή δύναμη. Εν καιρώ κορωνοϊού, πάντως, οι συμμετοχές ολοένα και μειώνονται, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η διεξαγωγή της.

Πάρα, όμως, την αδυναμία να επανδρώσει και να συντηρήσει τον στόλο της (ακόμα και τώρα που η τιμή των καυσίμων έχει μειωθεί αρκετά), φαίνεται να προκαλεί την Ελληνική Δημοκρατία με υπερπτήσεις πάνω από νησιά, αλλά και με προσπάθειες διοχέτευσης προσφύγων και μεταναστών εντός των ελληνικών συνόρων. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, βορειοανατολικά της Λέσβου επιχειρήθηκε από τουρκικές ακταιωρούς προώθηση λέμβου με πρόσφυγες και μετανάστες. Μετά τις πολύωρες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και τις αμέτρητες κλήσεις στην τουρκική ακτοφυλακή για την περισυλλογή της λέμβου, τελικά αναγκάστηκαν να περισώσουν τους θαλασσοδαρμένους ανθρώπους.

Τα γεγονότα και οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε αντίφαση με την πρόταση του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στον Έλληνα ομόλογό του Ν. Παναγιωτόπουλο, περί μορατόριουμ των ασκήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω δυσμενών συνθηκών. Συγκεκριμένα, η πρόταση κατατέθηκε στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ (15 Απριλίου) και ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων από τα αρμόδια υπουργεία, βρέθηκε μια κοινή λύση. Η προσπάθεια εύρεσης κοινής λύσης στοχεύει στην τήρηση της συμφωνίας από τις συμφωνηθέντες πλευρές. Η Δημοκρατία της Τουρκίας, παρά την έκκλησή της για παύση των δραστηριοτήτων, φαίνεται να αντιπαρατίθεται στη δική της αρχική θέση και να μην υπακούει στη συμφωνία που η ίδια πρότεινε.

Η δυσμενής οικονομική κατάσταση, αλλά και η αποδιοργάνωση του κράτους λόγω της έξαρσης του ιού και των λανθασμένων πολιτικών ελιγμών, έχει οδηγήσει την τουρκική πολιτεία σε αμφισβητούμενες κινήσεις που μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της. Η Αθήνα γνωρίζει τα γεγονότα που συνέβαλαν στη σιωπηλή ακύρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα ‘20», καθώς τα πολεμικά πλοία δραστηριοποιούνται ανοιχτά της Λιβύης, τα πολεμικά αεροσκάφη απασχολούνται με τις συνεχόμενες πτήσεις εκτός των συνόρων και οι ένοπλες δυνάμεις είναι υπό «καθεστώς» συντήρησης. Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία διατηρεί όλα τα μέτωπά της ανοιχτά, είτε με τις παράνομες εξερευνήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, είτε με τις εναέριες παρενοχλήσεις πάνω από το Αιγαίο.


Αργύρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.