21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΠοιος ο ρόλος του Puerto Rico στις αμερικανικές εκλογές;

Ποιος ο ρόλος του Puerto Rico στις αμερικανικές εκλογές;


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Όλοι γνωρίζουν το Puerto Rico, αυτό το μικρό και ονειρικό νησί της αμερικανικής ηπείρου. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 3.193.694 κατοίκους και αποτελεί υπερπόντια κτήση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Εφόσον, λοιπόν, υπάγεται στην οικονομική και πολιτική κυριαρχία των ΗΠΑ, θα περίμενε κάποιος ότι οι κάτοικοί του έχουν άμεσο δικαίωμα ψήφου στις αμερικανικές εκλογές. Ωστόσο, το μόνο που δύνανται να κάνουν είναι να επιλέξουν τον υποψήφιο κάθε κόμματος που θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, καθώς τα πολιτικά κόμματα συμπεριλαμβάνουν τους κατοίκους του νησιού στην κύρια διαδικασία εκλογής αρχηγού κόμματος. Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι του Puerto Rico, όπως και άλλων εδαφών των ΗΠΑ, δεν έχουν εκπροσώπηση ψήφου στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχουν δικαίωμα εκλογικής ψήφου για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το Puerto Rico είναι ένα έδαφος υπό την κυριαρχία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά δεν αποτελεί μέρος οποιουδήποτε κράτους, ούτε χαρακτηρίζεται το ίδιο ως κράτος. Αν και ορισμένοι κυβερνήτες έχουν κάνει προσπάθειες για αλλαγή του καθεστώτος, το 1993 και το 1998 διεξήχθησαν δημοψηφίσματα, στα οποία οι κάτοικοι αποφάσισαν τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, χωρίς ουδεμία αλλαγή. Σε γενικές γραμμές, αφενός οι κάτοικοι του νησιού δεν επιθυμούν την πλήρη ανεξαρτησία του νησιού και αφετέρου δεν προτιμούν την πλήρη ενσωμάτωσή του στις ΗΠΑ˙ αντ’ αυτού, επιμένουν στην απλή σχέση σύνδεσης του νησιού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αυτόνομη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το Puerto Rico δικαιούται έναν «Επίτροπο Κατοίκων» (“Resident Commissioner”), δηλαδή έναν εκπρόσωπο της περιφέρειας, στον οποίο δεν επιτρέπεται να ψηφίζει στη Βουλή, αλλά μπορεί να προτείνει νομοσχέδια, να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και να ψηφίζει για διαδικαστικά ζητήματα της Βουλής.

Όπως και οι άλλες 4 περιοχές υπό την Αμερικανική κυριαρχία (Αμερικανική Σαμόα, Βόρειες Μαριάνες Νήσοι, Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι και το Guam), έτσι και το Puerto Rico μπορεί να συμμετάσχει στην προεδρική εκλογική διαδικασία, με τον τρόπο που αναφέρθηκε προηγουμένως. Οι εσωκομματικές εκλογές στην περιοχή διεξάγονται την περίοδο της άνοιξης του έτους, στο οποίο λαμβάνουν χώρα και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ανάλογα με τις ψήφους μοιράζονται 51 εκπρόσωποι. Με τον ίδιο τρόπο, ήταν και φέτος προγραμματισμένες οι εσωκομματικές εκλογές στο νησί ενόψει των προεδρικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η εμφάνιση του κορωνοϊού ματαίωσαν τα σχέδια των αρμόδιων αρχών του νησιού, οι οποίες αναγκάστηκαν να αναβάλουν εις διπλούν την ημερομηνία των εκλογών. Ειδικότερα, η αρχική ημερομηνία διεξαγωγής τους ήταν στις 29 Μαρτίου. Στη συνέχεια αναβλήθηκαν για τις 26 Απριλίου, αλλά αξιωματούχοι στο Puerto Rico ανακοίνωσαν ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν επ’ αόριστον καθώς παρακολουθούσαν την εξάπλωση του ιού. Ο Charles Rodríguez, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Puerto Rico, δήλωσε συγκεκριμένα ότι «η απόφαση της Εθνικής Δημοκρατικής Επιτροπής να καθυστερήσει την Εθνική Συνέλευση του κόμματος μέχρι τον Αύγουστο, δίνει επιπλέον χρόνο για τη διεξαγωγή των εκλογών στην περιοχή». Κατά πάσα πιθανότητα, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Joe Biden.

Σε γενικές γραμμές, κάθε άτομο που γεννήθηκε στο Puerto Rico είναι πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι του Puerto Rico, ανεξάρτητα από το πού γεννήθηκαν, δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές παρά μόνο στις εσωκομματικές εκλογές, για την ανάδειξη των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, το μόνο που μένει είναι να οριστεί η τελική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αφού φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.