14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_Time5 σειρές που χωρίς την καραντίνα δε θα τις βλέπαμε

5 σειρές που χωρίς την καραντίνα δε θα τις βλέπαμε


Του Οδυσσέα Γραμματικάκη,

Βιβλία, μουσική, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές. Το τετράπτυχο της καραντίνας είναι αυτό.

Τι συμβαίνει όμως όταν θες να δεις μια σειρά αλλά βαριέσαι να τη ξεκινήσεις είτε επειδή δεν είναι στο Netflix είτε επειδή δεν έχεις κάποιο ερέθισμα, μια συζήτηση με φίλους, ένα άρθρο κάπου στο διαδίκτυο. Και αυτό εδώ το άρθρο είναι ακριβώς αυτό: ένα ερέθισμα. Εδώ, δεν θα σου προτείνω La Casa de Papel ή Tiger King αλλά 5 σειρές που έχω δει, που αξίζουν την προσοχή σου και που η καραντίνα είναι μια καλή ευκαιρία να τις ξεκινήσεις. Αυτές είναι οι 5 σειρές που δεν θα έβλεπες αν δεν είχαμε καραντίνα:

It’s Always Sunny in Philadelphia

Πέντε άνθρωποι που είναι ιδιοκτήτες ενός ιρλανδικού μπαρ στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Πέντε άνθρωποι που έχουν ένα κοινό: τον απόλυτο εγωισμό τους. Η σειρά που πρόκειται να σπάσει ρεκόρ της μακροβιότερης τηλεοπτικής κωμικής σειράς, καθώς μετράει 14 σεζόν, είναι η νέα σειρά που θα αγαπήσεις. Δεν είναι μια απλή κωμωδία, αν και ναι γελάς υπερβολικά πολύ, αλλά η σειρά διαπραγματεύεται θέματα που απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολούν την αμερικάνικη κοινωνία, όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή, ο φυλετικός και κοινωνικός ρατσισμός, ο εθισμός στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά, η θρησκεία κ.ο.κ. Τα επεισόδια όλα είναι on point και μέσα σε 20 λεπτά σου δίνουν στο πιάτο τις παθογένειες της αμερικάνικης κοινωνίας μέσα από τις περιπέτειες 5 ανθρώπων που κοιτάνε μονάχα το συμφέρον τους. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι μία και μία, καθώς εκτός από φίλοι στη σειρά είναι και φίλοι στη πραγματικότητα, έτσι οι διάλογοι μεταξύ των πρωταγωνιστών μοιάζουν τόσο φυσικοί. Είναι αλήθεια ότι η κωμωδία αυτή δεν είναι για όλους, καθώς είναι cringe comedy, δηλαδή το είδος της κωμωδίας που σε κάνει να γελάς μέσω της αμηχανίας που σου προκαλεί. Ειδικά για τους φαν της πολιτικής ορθότητας, είναι ένα σόου που πρέπει να αποφύγουν. Παρ’ όλα αυτά, οι κριτικές του It’s always sunny εδώ και 14 χρόνια είναι διθυραμβικές. Το BBC το 2019 την ονόμασε ίσως την καλύτερη κωμική σειρά αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ. Η σειρά έχει 14 σεζόν, αλλά μη σας τρομάζει αυτό, τα επεισόδια είναι εικοσάλεπτα και η κάθε σεζόν έχει 10 επεισόδια, οπότε μη χάνετε χρόνο, αξίζει τον χρόνο σας.

Υ.Γ.: Από την 2η σεζόν, στη “gang” εισβάλλει ο ένας και μοναδικός Danny deVito. Να ένας λόγος παραπάνω να την δεις. Επίσης, στον 9ο κύκλο στο 7ο επεισόδιο, η παρέα «μπαίνει» σε καραντίνα για να μη κολλήσουν έναν ιό που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Αυτό 7 χρόνια πριν τον κορωνοϊό.

Community

Μπήκε πρόσφατα στο Netflix και, ναι, είναι το καλύτερο δώρο που μας έκανε εν μέσω καραντίνας. Η σειρά έχει 6 κύκλος και η υπόθεση είναι απλή: 8 άνθρωποι, παράξενοι, άγνωστοι μεταξύ τους, «αποτυχημένοι» για τα μέτρα της κοινωνίας βρίσκονται μαζί στο κοινοτικό κολέγιο του Greendale, μιας φανταστικής πόλης των ΗΠΑ. Ο καθένας βρίσκεται εκεί για διαφορετικό λόγο αλλά όλοι βρίσκουν τους χαμένους εαυτούς τους, βλέπουν τα ελαττώματα τους, προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι γιατί πλέον έχουν ανθρώπους που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Δεν είναι τόσο γλυκανάλατο όσο το περιγράφω, καθώς η σειρά διαπραγματεύεται θέματα όπως τη θρησκευτική ανεκτικότητα, την πολιτική, τη μοναξιά και επίσης είναι από τις λίγες σειρές που διαχειρίστηκαν τόσο καλά την ποπ κουλτούρα (υπάρχει ολόκληρο επεισόδιο αφιερωμένο στο Goodfellas του Σκορσέζε και το Pulp Fiction του Ταραντίνο). Η σειρά έχει 6 κύκλους και αν θέλετε και ένα ακόμη ερέθισμα για να την ξεκινήσετε, στην σειρά πρωταγωνιστεί ο Donald Glover ή αλλιώς ο Childish Gambino, ο ηθοποιός, τραγουδιστής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, χορευτής και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας. Το Community θεωρείται μια σειρά “cult”, καθώς κατάφερε να χτίσει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Υ.Γ.:  Το σενάριο το υπογράφει ο Dan Harmon, σεναριογράφος και της σειράς φαινόμενο Rick and Morty. Επίσης, σε ένα επεισόδιο εμφανίζεται ο μοναδικός Jack Black.

Master of None

Όσοι έχετε δει Parks and Recreation, θα θυμάστε τον Τομ. Ο Τομ μεγάλωσε, άλλαξε και έκανε τη δική του σειρά το Master of None. Η ζωή ενός 30χρονου νεοϋορκέζου με ινδική καταγωγή, που εργάζεται ως ηθοποιός σε διαφημίσεις και ψάχνει να βρει τα βήματα του σε μια τεράστια πόλη. Το σενάριο το υπογράφει ο Aziz Ansari, ο οποίος πρωταγωνιστεί ως Dev Shah (ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας) και ο Alan Yang. Η σειρά είναι κωμωδία αλλά και σε πολλές στιγμές δραματική, με εξαιρετική φωτογραφία, διαλόγους και μουσική. Θέματα όπως ο ρατσισμός, τα στερεότυπα, ο φεμινισμός, οι ερωτικές σχέσεις απασχολούν τη σειρά και η αλήθεια είναι ότι το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η σειρά αποτελείται από 2 σεζόν και οι κριτικές που έχει λάβει είναι διθυραμβικές με τους κριτικούς να δίνουν 100% και στις 2 σεζόν, καθώς έχει μπει σε top 10 λίστες των New York Times, Washington Post, TIME, Guardian κ.α.

Υ.Γ.: Η 2η σεζόν είναι γυρισμένη στην Μόντενα της Ιταλίας, με πλάνα εμπνευσμένα από Φελίνι και Βιτόριο ντε Σίκα. Η σειρά αυτή θα σε κάνει να λατρέψεις την μαγειρική, την Ιταλία και τον Aziz Ansari.

Fleabag

Πάμε τώρα σε πιο βαθιά νερά. Η σειρά που άλλαξε την βρετανική τηλεόραση κι όμως στην χώρα μας είναι σχεδόν άγνωστη. Ο λόγος για το Fleabag, σε σενάριο της Phoebe Waller-Bridge, η οποία είναι και η πρωταγωνίστρια. Η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να αντέξει τη ζωή του Λονδίνου, ισορροπώντας στη μοναξιά και στην ανάγκη να επιτύχει σε διάφορους τομείς της ζωής της. Η σκηνοθεσία είναι πρωτότυπη με την πρωταγωνίστρια να μιλάει ανά φάσεις απευθείας στην κάμερα μοιράζοντας τις σκέψεις της με το κοινό. Η διαλυμένη οικογένεια της, τα λάθη στη ζωή της, η επιχείρηση της που προσπαθεί να σώσει, το θέμα του φεμινισμού τον 21ο αιώνα και πώς είναι να είσαι μια γυναίκα μόνη σε μια τεράστια πόλη, ο έρωτας αλλά και η προσπάθεια να μη νιώσει συναισθήματα για κάποιον, η αποπνικτική ζωή στο Λονδίνο, ο πόνος, η μοναξιά, η προσπάθεια να πιστέψει κάπου, όλα αυτά θα τα βρείτε στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας. Η σειρά πραγματικά έφερε έναν νέο αέρα τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, καθώς μέχρι και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε δηλώσει το 2019 ότι η σειρά είναι μια από τις αγαπημένες του. Το Fleabag σάρωσε τις Χρυσές Σφαίρες και τα Έμμυς και η Phoebe Waller-Bridge αναμφισβήτητα θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα συγγραφικά αστέρια.

Υ.Γ.: Στην σειρά παίζει η εκπληκτική Olivia Colman, πρωταγωνίστρια του The Favourite, του Γιώργου Λάνθιμου που κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου το 2019.

Blackadder

Η λίστα κλείνει με μια από τις αγαπημένες μου σειρές. Αν και στην Ελλάδα είναι κάπως διαδεδομένη περισσότερο στους ανθρώπους της γενιάς του ’70 και του ’80, η σειρά αυτή είναι ένα κρυμμένο διαμάντι. Ο λόγος για την «Μαύρη Οχιά» στην ελληνική μετάφραση, η πρώτη τηλεοπτική απόπειρα του Rowan Atkinson (του Mr. Bean με λίγα λόγια). Η σειρά έχει 4 κύκλους και είναι μια κωμικοτραγική ματιά στην ιστορία της Αγγλίας από τον μεσαίωνα και τα χρόνια του Ριχάρδου Γ΄ μέχρι και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάθε κύκλος είναι και μια νέα εποχή, ο δεύτερος για παράδειγμα είναι με την Βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ και ο τρίτος με τον Πρίγκιπα Γεώργιο Δ΄ (πριν γίνει βασιλιάς). Η «Μαύρη Οχιά» είναι το παρατσούκλι του Έντμουντ Μπλακάντερ, ενός δόλιου πρίγκιπα και αυλάρχη που βρίσκεται πολύ κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες της εποχής και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανέβει στην εξουσία. Συνοδοιπόρος του σε αυτές τις πράξεις είναι ο υπηρέτης του, ο Μπόλντρικ, ίσως η καλύτερη φιγούρα υπηρέτη που έχουμε δει στην τηλεόραση. Τα επεισόδια είναι εικοσάλεπτα και εκτός από το υπέροχο κυνικό χιούμορ, είναι μια καλή ευκαιρία να δει κάποιος και την ιστορία της Αγγλίας μέσα από τα μάτια του Rowan Atkinson. Το 2004 το βρετανικό κοινό με ψηφοφορία ανέδειξε την σειρά ως την 2η καλύτερη κωμωδία και το περιοδικό Empire την κατέταξε μέσα στις 50 καλύτερες εκπομπές όλων των εποχών.

Υ.Γ.: Στην σειρά εμφανίζεται ο Hugh Laurie (Dr. House) στην 3η και στην 4η σεζόν, καθώς και ο Stephen Fry ένας από τους μεγαλύτερους βρετανούς ηθοποιούς.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης
Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.