21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΜια συναρπαστική περιήγηση στην τσέπη μας

Μια συναρπαστική περιήγηση στην τσέπη μας


Του Νίκου Μελιτσιώτη,

Η παρούσα δυσάρεστη κατάσταση της χώρας και της Ευρώπης, είναι αλήθεια, πως έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις. Σε αυτές όμως, τις μετακινήσεις περιλαμβάνεται η προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, η «τολμηρή» αγορά ρούχων με τη μέθοδο του click away, καθώς επίσης, και η προμήθεια έτοιμου φαγητού και καφέ, με τη μέθοδο της παραλαβής από το κατάστημα. Πέραν της ικανοποίησης των βιολογικών – βιοτικών αναγκών, δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να κοινωνικοποιηθούν και να  ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς, πάντοτε με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων.

Μπορεί οι συναλλαγές στην αγορά ρούχων και υποδημάτων να γίνονται με πιστωτικές η χρεωστικές κάρτες, προστατεύοντας πωλητές και πελάτες από επικίνδυνες επαφές στις αγορές, όμως από σουπερμάρκετ και καταστήματα πώλησης φαγητού, τα μετρητά χρησιμοποιούνται ακόμη ως τρόπος πληρωμής, ιδιαίτερα σε συναλλαγές μικρής ή μεσαίας κλίμακας. Στις συναλλαγές αυτές διακινούνται, εκτός από κέρματα, χαρτονομίσματα από 5 έως 50 ευρώ. Με μια προσεκτική παρατήρηση, παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση χαρτονομισμάτων και κερμάτων. Ενώ τα χαρτονομίσματα ίδιας αξίας μοιράζονται μια αρκετά μεγάλη ομοιομορφία, τα κέρματα παρουσιάζουν μια συναρπαστική πολυμορφία στις απεικονίσεις τους, μιας και το σχήμα είναι νομικά κατοχυρωμένο.

Τα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς «Ευρώπη». Πηγή/cnn.gr

Κάθε μία από τις 19 χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη και, συνεπώς, έχει ως εθνικό της νόμισμα το Ευρώ, εκδίδει τόσο τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα) όσο και κέρματα. Όσον αφορά τα τραπεζογραμμάτια, υπάρχουν δύο σειρές, του 2002 και του 2019, με τη δεύτερη να ονομάζεται «Ευρώπη» και να αντικαθιστά σταδιακά, την παλαιότερη. Επίσης, από το 2019 σταμάτησε η έκδοση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, η οποία δεν περιλαμβάνεται στη νέα σειρά. Όσον αφορά την εικονογράφησή τους, αποτυπώνουν αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, που αναδείχτηκαν μέσα στους αιώνες και σημάδεψαν την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ιστορία, όπως ο ελληνορωμαϊκός, ο γοτθικός, ο μπαρόκ και ο αναγεννησιακός.

Η περίπτωση των κερμάτων είναι διαφορετική. Ως γνωστόν, οι υποδιαιρέσεις τους είναι οι εξής: 0,01, 0,02, 0,05, 0,10, 0,20, 0,50, 1,0 και 2,0 Ευρώ. Ενώ οι εμπρόσθιες όψεις κάθε υποδιαίρεσης είναι ίδιες, με εξαίρεση φυσικά την εκάστοτε επίσημη γλώσσα, για όλες τις χώρες, δεν παρατηρείται το ίδιο για τις οπίσθιες όψεις. Σε αυτές, η κάθε χώρα έχει επιλέξει να απεικονίζει πρόσωπα, κτίρια ή σύμβολα, τα οποία εκφράζουν τον πολιτισμό και την Ιστορία τους. Έτσι, το κέρμα των 2€ της Γαλλίας απεικονίζει ένα δέντρο που συμβολίζει τη ζωή, το οποίο περιστοιχίζεται από την περίφημη φράση – σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης “Liberté, égalité, fraternité”. Το κέρμα του 1€ της Αυστρίας απεικονίζει το πορτραίτο του παγκοσμίου φήμης Αυστριακού συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart. Τα κέρματα των 50, 20 και 10 λεπτών της Γερμανίας κοσμούνται από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ τα κέρματα του 1, 2 και 5 λεπτών της Ισπανίας προβάλλουν τη μεγαλοπρέπεια του καθεδρικού Ναού του Santiago de Compostela.

Η πολυμορφία των Νομισμάτων

Το εκθαμβωτικό αυτό παζλ πολυμορφίας συμπληρώνεται από τα αναμνηστικά κέρματα των 2€, τα οποία κάθε χώρα εκδίδει σε ετήσια βάση και με περιορισμένο αριθμό κοπών, θέλοντας να γιορτάσει την επέτειο ενός ιστορικού γεγονότος, να τιμήσει μια σπουδαία προσωπικότητα η να αναδείξει πτυχές του πολιτισμού της. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα γιόρτασε το 2014 την συμπλήρωση 150 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το 2015 η Λετονία τίμησε το Μαύρο Πελαργό, ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση, το 2017 η Γαλλία τίμησε την 25η επέτειος της ροζ κορδέλας, σύμβολο του αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού, το 2019 η Πορτογαλία γιόρτασε τα 500 χρόνια από τον πρώτο περίπλου της Γης υπό την οργάνωση και καθοδήγηση του Πορτογάλου εξερευνητή και θαλασσοπόρου Φερδινάνδου Μαγγελάνου, ενώ το 2020 η Γερμανία τίμησε το Ομοσπονδιακό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Αυτές οι συναρπαστικές πληροφορίες βρίσκονται κυριολεκτικά στην τσέπη των πολιτών, προσφέροντας μια ευκαιρία για δημιουργική έρευνα και απασχόληση. Ένας μεγεθυντικός φακός θα αποτελέσει το ιδανικό παράθυρο, μέσα από το οποίο θα ξεχυθούν οι συναρπαστικές εικόνες στα μάτια. Μια σύντομη ανάγνωση των φράσεων, των ονομάτων και των ημερομηνιών, θα δώσει τα απαραίτητα εφόδια για τη συνέχιση της έρευνας στο Διαδίκτυο. Η ασφαλέστερη και εγκυρότερη πηγή πληροφόρησης για το θέμα αυτό, είναι το site της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (διαθέσιμο εδώ), το οποίο παρέχει ταξινομημένες τις πληροφορίες ανά υποδιαίρεση, στην περίπτωση των τακτικών σειρών, και ανά έτος στην περίπτωση των αναμνηστικών κερμάτων των 2€.

Επετειακά έργα τέχνης

Όμως, η μάθηση δεν έχει όρια. Ποιος εμποδίζει το φιλομαθή αναγνώστη να συνεχίσει την αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών για ένα γεγονός, πρόσωπο, μνημείο, ακόμα και είδος ζώου ή πτηνού; Με την παρουσία του Διαδικτύου στη ζωή μας, σίγουρα όχι η καραντίνα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Μελιτσιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Νίκος Μελιτσιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε το 1997 στην Καλαμάτα και είναι επί πτυχίω φοιτητής στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συμμετείχε σε αρχαιολογικά και ιστορικά συνέδρια και ημερίδες ως εισηγητής και εθελοντής. Είναι ένθερμος μελετητής της Βυζαντινής Ιστορίας. Ασχολείται με τον παραδοσιακό χορό και τη συλλογή και μελέτη νομισμάτων.