13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΚαραντίνα και Χριστούγεννα

Καραντίνα και Χριστούγεννα


Της Αίγλης Μπένου,

Που σας βρίσκει εσάς η καραντίνα; Πιθανότατα σπίτι. Που θα πάτε μάλλον τα Χριστούγεννα; Σπίτι σίγουρα. Εκτός από το Πάσχα, θα περάσουμε και τα Χριστούγεννα στο σπιτάκι μας με την οικογένεια μας παρεούλα. Κι όλα αυτά λόγω του θανατηφόρου παγκόσμιου εχθρού, το λεγόμενο κορωνοϊό. Πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητα μας τελικά; Ευκολότατα. Όμως, ας μην καθόμαστε να μιλάμε συνέχεια για τη δυστυχία, την πλήξη, την κατάθλιψη που μας προκαλεί αυτός ο ιός. Ας επικεντρωθούμε, στο πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα και να την στρέψουμε προς όφελός μας.

Η ανάγκη για χαλάρωση νομίζω, καλύφθηκε στην πρώτη καραντίνα, την οποία όλοι είδαμε, ως μια πολύ καλή αφορμή να αφεθούμε. Ήταν μια ευκαιρία πράγματι, για πολλούς ανθρώπους να ηρεμήσουν και να ξεκουραστούν από τη συνηθισμένη ρουτίνα τους, την πολύωρη δουλειά τους, τις προσωπικές τους υποχρεώσεις. Πολλοί γονείς «χάρηκαν» τα παιδάκια τους και δημιούργησαν όμορφες στιγμές μαζί τους. Έτσι, τολμώ να πω, ότι η πρώτη καραντίνα πέρασε λιγότερο επώδυνα. Ο καιρός, αρχικά, ήταν πολύ πιο ευνοϊκός για περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο, να κάτσεις στον κήπο ή την βεράντα σου, να πιείς το καφεδάκι σου και χίλια δυο άλλα πράγματα. Και το πιο σημαντικό είναι, ότι δεν ήμασταν τόσο ριγμένοι ψυχολογικά, γιατί ο καιρός μας «χαμογελούσε». Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και γι’ αυτή την καραντίνα.

Οι βροχές και το κρύο δεν μας αφήνουν παραπονεμένους. Το γεγονός, ότι ζούμε πάλι την ίδια κατάσταση, ενώ πιστεύαμε ότι τα Χριστούγεννά μας δεν θα τα γιορτάσουμε, όπως το Πάσχα, σε συνδυασμό με το «λυπημένο» καιρό του χειμώνα, είναι απολύτως φυσικό, να έχει επηρεάσει τη ψυχολογία μας. Η συμβουλή μου, όμως, είναι να μην αφήσουμε αυτήν την καραντίνα να μας «νικήσει». Αλλά να θέσουμε στόχους. Μικρούς έστω στόχους, τους οποίους μπορούμε να τους επιτύχουμε ακόμη και σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Να αναλογιστούμε την προηγούμενη χρονιά και να αλλάξουμε ή να αναδιαμορφώσομε ό,τι δεν μας ικανοποιούσε.

Υπάρχουν τόσες δραστηριότητες, με τις οποίες μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον ελεύθερο μας χρόνο. Για τον φίλο μου τον φοιτητή, προτείνω να παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με τη σπουδή του, να αφιερώσει χρόνο στην επιστήμη του, να διαβάσει βιβλία, γενικότερα, να ψαχτεί γύρω από τον κλάδο του και πιθανότατα, το μελλοντικό του επάγγελμα. Από την άλλη, άμα δεν έχει όρεξη να ασχοληθεί επιπλέον, με τον κλάδο που σπουδάζει, διότι οι πολλές ώρες μαθήματος μέσω διαδικτύου είναι λογικό, να σε κουράσουν, του προτείνω να φτιάξει τον καφέ του ή το τσάι του, να κάτσει στον καναπέ και να διαβάσει ένα βιβλίο της αρεσκείας του. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης, προφανώς, και ισχύει για όλες τις ηλικίες. Μάλιστα, εγώ θα συνιστούσα κυρίως ανάλαφρα, ευχάριστα βιβλία, για να σου τονώσουν την διάθεση και να μας πάρουν τις κακές σκέψεις, που τριγυρίζουν το μυαλό μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Εκτός από το βιβλίο, και μια ταινία μπορεί να επιδράσει θετικά στη ψυχολογία σου. Μια ταινία που έχεις δει και ξέρεις ότι θα σου φτιάξει αμέσως τη διάθεση, αυτή βάλε. Δες την και ευχαριστήσου το.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω ότι δεν πρέπει, ούτε χρειάζεται να παρακολουθήσει κάποιος μόνο σεμινάρια σχετικά με το επάγγελμα του, αλλά κάθε άνθρωπος ανεξαιρέτως ηλικίας και ειδικότητας, μπορεί να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο με βάση τα ενδιαφέροντα του. Υπάρχουν σεμινάρια που αφορούν τη φιλοσοφία, την οικονομία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία, τη μόδα και άλλα πολλά ακόμα. Μπες στο διαδίκτυο και αναζήτησε σεμινάρια σχετικά με κάτι που πιστεύεις, ότι θα σ’ αρέσει και θα ήθελες να ενημερωθείς. Εκμεταλλεύσου τον χρόνο σου, να ασχοληθείς με μια δραστηριότητα, την οποία δεν είχες χρόνο να πραγματοποιήσεις, πριν με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Δες το ως μια ευκαιρία να διευρύνεις τους ορίζοντες σου. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις είναι πάντα απαραίτητες.

Τα πάζλ και τα επιτραπέζια είναι, εξίσου, μια πολύ καλή επιλογή για να απασχοληθείς κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Μάζεψε αγαπημένε μου φίλε την οικογένεια σου και παίξτε «Μονόπολη», «Μια Νύχτα στο Παλέρμο» ή οποιοδήποτε άλλο επιτραπέζιο σας αρέσει και οργανώστε βραδιές παιχνιδιών. Γελάστε και διασκεδάστε με τη ψυχή σας. Τα πάζλ, επιπλέον, βάζουν σε εγρήγορση το μυαλό μας και μπαίνουμε σε μια διαδικασία, που απλώς θέλουμε να το τελειώσουμε και να δούμε το αποτέλεσμα μας. Έτσι, περνάμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας στο σπίτι δημιουργικά.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω, πως όποτε βλέπουμε ευνοϊκό-κατάλληλο καιρό να πηγαίνουμε μια βόλτα, ένα περπάτημα, γιατί καλός ο χρόνος μας σπίτι, όπου είμαστε ασφαλείς, αλλά χρειαζόμαστε, επίσης, να βγούμε έξω, να οξυγονωθεί και το μυαλό μας. Στη βόλτα μας, μάλιστα, μπορούμε να ακούμε μουσική, ώστε να «ξυπνήσουμε» αλλά και να ανέβει λίγο και η διάθεσή μας. Ακόμη, τη βόλτα του κάποιος μπορεί να τη μοιραστεί με έναν φίλο του και να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, καθώς λόγω του ιού, δεν είναι δυνατόν πια κάποιος να συναντιέται με τους φίλους, όπως τους έβλεπε πριν. Έτσι, μια χαλαρή βόλτα με προσοχή και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, με έναν έστω κοντινό σου φίλο θα σου προσφέρει μεγάλη χαρά, καθώς θα ακούσεις πως βιώνει την καραντίνα του και ένας άλλος άνθρωπος και θα δώσετε κουράγιο ο ένας στον άλλον.

Τις συμβουλές που παρέθεσα φυσικά και δεν τις έχω υλοποιήσει όλες, αλλά ελπίζω να τα καταφέρω, όπως ελπίζω και εσείς. Ελπίζω να βρείτε κάτι, που θα μπορέσει να σας ταξιδέψει το νου μέχρι να αντιμετωπιστεί το θέμα με τον κορωνοϊό. Μέχρι όμως να βρεθεί αυτή η στιγμή, σας συμβουλεύω να ξυπνήσετε το πρωί και να ακούσετε όποιο χριστουγεννιάτικο τραγούδι επιθυμείτε. Θα ξυπνήσετε εκτός από γεμάτοι ενέργεια και με γιορτινή διάθεση. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι πάρα τις συνθήκες που ζούμε, μπορούμε ακόμη να νιώσουμε το κλίμα των Χριστουγέννων αρκεί να έχουμε θέληση. Είναι στο χέρι μας να αποδεχτούμε την κατάσταση και να προσπαθήσουμε να περάσουμε όσο πιο όμορφα και αξέχαστα μπορούμε τις γιορτές στο σπίτι μας μαζί με τους κοντινούς μας ανθρώπους. Γιατί, στο κάτω κάτω, σημασία έχει η αγάπη και η υγεία και έπειτα, έρχονται όλα τ’ άλλα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αίγλη Μπένου
Αίγλη Μπένου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο 1ο Λύκειο Βριλησσίων και πλέον, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Μιλάει την αγγλική και την γερμανική γλώσσα.