21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑνακάλυψε τον εαυτό σου ταξιδεύοντας

Ανακάλυψε τον εαυτό σου ταξιδεύοντας


Της Μαρίας Μήτσα,

Ξεκινώντας αυτό το άρθρο, σκέφτηκα να γράψω για εναλλακτικούς προορισμούς να ταξιδέψει κανείς και διαφορετικά πράγματα να κάνει μακριά από την ανιαρή πραγματικότητα, αλλά τελικά αποφάσισα ότι για τον καθένα από εμάς, τα ταξίδια έχουν διαφορετική σημασία και αξία.

Αν και η ευτυχία είναι κάτι τελείως υποκειμενικό για τον κάθε άνθρωπο, οι περισσότεροι θα συμφωνούσαμε ότι η ευτυχία είναι μια μεγάλη συλλογή από στιγμές ιδιαίτερες και ξεχωριστές, που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας, και αυτές έρχονται στη σκέψη μας σε στιγμές θλίψης και μας δίνουν δύναμη να πάμε παρακάτω. Σε αυτό το κομμάτι της ζωής μας, πολύ βασικό ρόλο παίζουν τα ταξίδια. Συνδυάζουν όλα αυτά τα συστατικά που χρειάζεται ο άνθρωπος για να εξελιχθεί ψυχικά και πνευματικά και βοηθούν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, άρα έχουν άμεση σχέση με την προσωπικότητά μας.

Γνωρίζοντας νέους πολιτισμούς, διαφορετικούς ανθρώπους, δοκιμάζοντας φαγητά ή οτιδήποτε μπορεί να κάνει κανείς πηγαίνοντας σε έναν τόπο που θέλει να γνωρίσει, μαθαίνουμε νέα πράγματα για τον εαυτό μας που ίσως δεν γνωρίζαμε ως τώρα. Επίσης, αποκτούμε εμπειρίες και ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά νέες πτυχές του εαυτού μας.

Στις μέρες μας, δεν είναι πάντα εφικτό οικονομικά, αλλά είναι σίγουρα καλό αν έχεις τη δυνατότητα να ταξιδεύεις όσο περισσότερο μπορείς! Κάθε ταξίδι είναι και μια νέα περιπέτεια που θα σε βοηθήσει να μάθεις τα όρια, τις προσδοκίες, ακόμη και να θέσεις στόχους για να πορευτείς με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Συχνά ακούμε  να λένε «γιατί δεν πας κάπου να ξεσκάσεις, να ξεκουραστείς;». Όλοι μας βλέπουμε ένα ταξίδι ως ψυχαγωγία και ξεκούραση, αλλά πέρα από όλα τα προφανή θετικά στοιχεία που έχει να μας προσφέρει, δε φανταζόμαστε ότι τα περισσότερα αφορούν την προσωπικότητά μας.

Ένα από τα πιο ευρέως αποδεκτά και γνωστά ψυχολογικά μοντέλα, αφορά την προσωπικότητα, και είναι το Big five που περιγράφει πέντε τύπους προσωπικότητας, τον εξωστρεφή, νευρωτικό, ευσυνείδητα, ανοιχτό και ευάρεστο. Φυσικά, υπάρχουν διακυμάνσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά αυτές είναι οι γενικές κατηγορίες.

Ταξιδεύοντας σε νέα μέρη, μπορείς να ανακαλύψεις και νέα στοιχεία της προσωπικότητάς σου, πέρα από τα καθιερωμένα.

Αρχικά, η κοινωνική συναναστροφή και η επαφή με άγνωστους ανθρώπους πάντα βοηθά στην κοινωνικοποίησή μας, οπότε προσπάθησε να ταξιδέψεις μόνος ή να λάβεις μέρος σε κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής. Επιπλέον, ανέπτυξε το ενδιαφέρον σου να γνωρίσεις πράγματα μακριά από τα συνηθισμένα και από ό,τι θα έκανες συνήθως, όταν θα επισκεπτόσουν ένα μέρος. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο όλων είναι να καταφέρεις να ξεπεράσεις τις φοβίες σου και να έχεις αυτοπεποίθηση. Γύρνα τον κόσμο, πήγαινε σε μη αναμενόμενους προορισμούς, κάνε extreme sports και επιστρέφοντας, θα δεις ότι θα είσαι πιο σίγουρος για τις αντοχές και τις δυνάμεις σου στην καθημερινή βιοπάλη. Η αυτοπεποίθηση είναι η αρχή για να καταφέρεις να κατακτήσεις ό,τι επιθυμήσεις!

Σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, προσαρμοστικότητα ίσον επιβίωση. Μην αφήνεις να σε πτοούν αναποδιές που μπορεί να συμβούν, τόσο στη διάρκεια του ταξιδιού, όσο και στη ζωή σου γενικότερα. Βρες τον τρόπο να κάνεις το καθετί αρνητικό να φαίνεται μικρό και ασήμαντο μπροστά στους στόχους σου. Την πρώτη φορά θα στενοχωρηθείς, μπορεί να θυμώσεις ή να χάσεις την ψυχραιμία σου, πάρτο απόφαση και πήγαινε παρακάτω. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου.

Ταξιδεύοντας, θα καταλάβεις ότι η ουσία δεν είναι στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα. Προσπάθησε να κουβαλάς λίγες αποσκευές, αλλά μεγάλη όρεξη και να είσαι ανοιχτός σε νέες καταστάσεις. Έτσι, θα συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου και θα μάθεις να τον χειρίζεσαι όσο καλύτερα γίνεται, για να είσαι πάντα και παντού ευτυχής!


Μαρία Μήτσα

Γεννημένη το 1996 στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγαλωμένη σε ένα χωριό του Λαγκαδά, την Όσσα. Φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στον κλάδο της προϊστορικής Αρχαιολογίας. Αγαπώ πολύ τα μουσεία καθώς είναι και το αντικείμενο που θα ήθελα να ασχοληθώ και στο μέλλον της επαγγελματικής μου ζωής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.