20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Φρανσουά Μιτεράν

In Memoriam: Φρανσουά Μιτεράν


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Γάλλος πολιτικός Φρανσουά Μιτεράν γεννήθηκε στη πόλη Ζαρνάκ στην περιοχή Σαράντ στις 26 Οκτωβρίου του 1916. Υπήρξε πολιτικός, συγγραφέας και Σοσιαλιστής ηγέτης ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο πατέρας του εργαζόταν ως πράκτορας στην εταιρεία σιδηροδρόμων «Παρίσι-Ορλεάνη», ενώ στη συνέχεια είχε εργαστεί ως παρασκευαστής οξοποιιών. Ο νεαρός Φρανσουά φοίτησε αρχικά στο Κολλέγιο του Αγίου Παύλου, ενώ στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του πάνω στις Πολιτικές Επιστήμες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Κατάφερε να αποφοιτήσει το 1937 και στη συνέχεια εκπλήρωσε με επιτυχία τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του στο σώμα του Πεζικού στις αποικίες. Το 1938 ήρθε σε επαφή με τον Εβραίο-Γάλλο σοσιαλιστή Ζώρζ Νταγιάν, τον οποίο διέσωσε από αντισημιτική επίθεση μιας ακροδεξιάς, υπερεθνικιστής οργάνωσης.

Η πολιτική σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1946 όταν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Νιέβρ. Ως το 1958 κατείχε τη βουλευτική ιδιότητα για να την αφήσει το 1959 όταν και εκλέχθηκε γερουσιαστής στην ίδια πόλη. Το 1961 έδωσε εκ νέου εκλογική μάχη για τη βουλευτική θέση στη Νιέβρ και την κέρδισε ως το 1981, χρονιά που εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων διατέλεσε Δήμαρχος της Σατό-Σινόν, Γενικός Σύμβουλος της Μοντσός και Πρόεδρος της Ένωσης των Δημάρχων. Μεταξύ των ετών 1946 και 1958 έλαβε μέρος σε πολυάριθμες κυβερνήσεις της Γαλλίας ως υπουργός σε διάφορα χαρτοφυλάκια. Στις Προεδρικές εκλογές του 1956 ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Αριστερά φανερά αντίθετος στις πολιτικές του στρατηγού Ντε Γκώλ. Στις 16 Ιουνίου 1971 εκλέχθηκε πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θέση που διατήρησε ως το 1981, οπότε νίκησε τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν στις Προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 51,75% των ψήφων και αναδείχθηκε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ως το 1994.

Στην πολιτική παρακαταθήκη του συναντάμε την πίστη στο όνειρο της ενωμένης Ευρώπης, της Ευρώπης της ενότητας και της συνεργασίας. Επί προεδρίας του καταργήθηκε η θανατική ποινή, το όριο συνταξιοδότησης μειώθηκε, ενώ υπέγραψε την Συνθήκη του Σέγκεν και τη Συνθήκη του Μάαστριχ. Η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται αδίκημα, ενώ ποινικοποιήθηκε η παρακώλυση της άμβλωσης.

Ο Γάλλος πολιτικός Φρανσουά Μιτεράν πέθανε σαν σήμερα στις 8 Ιανουαρίου του 1996.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.