21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΔύο μήνες μετά…

Δύο μήνες μετά…


Της Γιώτα Κοσκινά,

Κάτι παραπάνω από δύο μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, οι δημοσκοπικές εταιρίες καταγράφουν το μετεκλογικό κλίμα, τη δυναμική των κομμάτων, αλλά και τις ικανότητες των κεντρικών προσώπων της κυβέρνησης. Τι απαντούν οι πολίτες; Πώς κρίνουν το έως τώρα έργο της κυβέρνησης; Πώς κρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση; Ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό μετά από δύο μήνες πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η εταιρία MARC για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» καταγράφει μία μεγάλη κυβερνητική απήχηση, με το 49% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν καλύτερα για τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 71% έχει θετική γνώμη για την κυβέρνηση, το 49% λέει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ το 42% υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες τους από τις πρώτες κιόλας μέρες. Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 41,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 25,9%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,7%, το ΚΚΕ με 5,3%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 3% και το ΜέΡΑ 25 με 3,0%.

Μία άλλη δημοσκόπηση, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες από την εταιρία Opinion Poll, αποτυπώνει τη δημοσκοπική άνοδο της Νέας Δημοκρατίας κατά 10 μονάδες συγκριτικά με την τελευταία δημοσκόπηση πριν τις εθνικές εκλογές, με ταυτόχρονο άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα της Opinion Poll, σημειώνεται μία θετική αντίδραση στις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, ενώ ο βαθμός ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο του διμήνου κυμαίνεται στο 55%. Τέλος, στην ερώτηση περί της καταλληλότητας του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε το 50,46%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 20,75%.

Ενδιαφέρον προκαλεί και η αποτύπωση της αποδοχής των υπουργικών προσώπων της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, πρώτος και με διαφορά φαίνεται να είναι αποδεκτός ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και δεύτερος -με αξιοσημείωτη διαφορά από τον τρίτο- ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως και Κωστής Χατζηδάκης.

Τελευταία, ίσως, δημοσκοπική έρευνα (μετά την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης) είναι αυτή της MRB για λογαριασμό του STAR. Η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να είναι στις 14,5 μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 36,4% έναντι 21,9% για το ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, τρίτο κόμμα εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ με 6,4%. Ενώ, όσον αφορά τους νέους Υπουργούς, στο ζήτημα της αποδοχής από την κοινή γνώμη προηγείται και σε αυτή την έρευνα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ δεύτερος έρχεται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Συμπερασματικά, με βάση τα παραπάνω δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών, φαίνεται η ένθερμη υποστήριξη του κυβερνητικού έργου και των κυβερνητικών προσώπων. Όμως, οι παραπάνω δείκτες δεν αποτυπώνουν μόνο ένα κλίμα αισιοδοξίας ή υψηλών προσδοκιών των πολιτών, αλλά μία απομάκρυνση από τις φοβίες και τους περιορισμούς του παρελθόντος, μία κοινωνία που φαίνεται να αντιμετωπίζει το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και γεμάτη ελπίδα. Τέλος, στην κοινή γνώμη φαίνεται να προηγούνται υπουργοί που έχουν ξαναδιατελέσει στο παρελθόν σε ανάλογες θέσεις υπουργείων και είχαν επιτελέσει έργο.


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.