20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

In Memoriam: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος


Του Πελοπίδα Παναγιώτη Κουλούρη, 

14η Σεπτεμβρίου 407 μ.Χ.: Την τελευταία του πνοή αφήνει στα Κόμανα του Πόντου, ο Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, σε ηλικία, περίπου 60 ετών. Γεννήθηκε στην Αντιόχεια (Αντάκια Τουρκίας). Η χρονολογία γέννησής του τοποθετείται από το 344 ως το 354, με πιθανότερη χρονολογία να είναι το 349. Υπήρξε πολύ σημαντική προσωπικότητα της Χριστιανοσύνης, ήταν Μέγας Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των Τριών Ιεραρχών, μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο Θεολόγο. Τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη Εκκλησία, όσο και από την Καθολική Εκκλησία, τα Λουθηρανικά και τα Αγγλικανικά Δόγματα. Το όνομα «Χρυσόστομος» του δόθηκε από την Εκκλησία, λόγω της ωραιότητας των λόγων του, ενώ, λόγω του ότι ήταν δεινός ρήτορας ονομάστηκε «Δημοσθένης της Χριστιανοσύνης». Από μικρή ηλικία τον μεγάλωσε η μητέρα του, καθώς ο πατέρας του πέθανε πολύ νωρίς. Δάσκαλός του ήταν ο επιφανής ρήτορας, της εποχής, Λιβάνιος, ο οποίος ισχυριζόταν, πως αν δεν ήταν Χριστιανός, θα τον άφηνε ως διάδοχό του στη σχολή. Μάλιστα, για μικρό χρονικό διάστημα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, αλλά στράφηκε προς το μοναχισμό. Το 381, επέστρεψε στην Αντιόχεια και χειροτονήθηκε διάκονος και ύστερα πρεσβύτερος. Στις 15 Δεκεμβρίου του 397 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και ενθρονίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 398.

Στόχος του ήταν να αναδιοργανωθεί η Εκκλησία, καθώς υποστήριζε, πως για να επέλθει η ηθική εξυγίανση της κοινωνίας, έπρεπε να εξυγιανθεί, αρχικά, ο κλήρος και οι άρχοντες. Στα κηρύγματά του επισήμανε, ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις είχαν παρεκτραπεί και πίστευε στην ανάγκη για επιστροφή στο πραγματικό περιεχόμενο της χριστιανικής ζωής, ιδιαιτέρως των κληρικών και των αρχόντων. Φυσικά, τα λόγια του ήταν σχεδόν βέβαιο, πως θα τον έφερναν αντιμέτωπο με ορισμένους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς άρχοντες της εποχής. Το θάρρος του ήταν τέτοιο, καθώς δε δίστασε να αντιπαρατεθεί με την αυτοκράτειρα Ευδοξία, με αποτέλεσμα να εξοριστεί δύο φορές.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ανέδειξε το ρόλο και το λόγο της Εκκλησίας, υπερασπίστηκε τον χριστιανισμό όπου βρέθηκε, αλλά κυρίως υπερασπίστηκε τον απλό άνθρωπο και τους απόρους. Πέρα από την ηθική στήριξη, που παρείχε στους χριστιανούς, ίδρυσε ιδρύματα, στα οποία φιλοξενήθηκαν φτωχοί, ορφανά, ξένοι και άρρωστοι. Η κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς του αγίου ήταν η οργάνωση συσσιτίων για 7.000 απόρους της Πόλης. Επιπλέον, για να φέρει το λαό κοντά στην Εκκλησία, προσπάθησε και κατάφερε, να καταργήσει οτιδήποτε παρέπεμπε σε πολυτέλεια, ενώ περιόρισε στο ελάχιστο τα έξοδα διατροφής του κλήρου. Παράλληλα, εκποίησε διάφορα πολύτιμα σκεύη και τιμαλφή, που κατά την κρίση του δεν ήταν απαραίτητα και διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά σε έργα για τον πάσχοντα άνθρωπο. Εκτός αυτών, οργάνωσε ιεραποστολές στην Περσία, την Κελτική, τη Φοινίκη, τη Σκυθία και τη Γοτθία, συνεχίζοντας το έργο των Αποστόλων.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι ένας από τους σημαντικότερους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Τόσο σε έκταση όσο και σε θεολογική πληρότητα, το έργο του είναι εντυπωσιακό και αποτελείται από ομιλίες, πραγματείες και επιστολές. Η Θεία Λειτουργία (Λειτουργία του Χρυσοστόμου), που τελείται, κατά κύριο λόγο, κάθε Κυριακή στους Ναούς, είναι το πιο γνωστό έργο του. Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου τιμάται αρκετές μέρες το χρόνο, στις 13 Νοεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 13 Σεπτεμβρίου από την Καθολική Εκκλησία. Επιπλέον, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Ανακομιδή των Λειψάνων του στις 27 Ιανουαρίου και μαζί με την Καθολική Εκκλησία, κατά τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.