20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟ Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: Φοροαπαλλαγές με στόχο τη δραστηριότητα

Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: Φοροαπαλλαγές με στόχο τη δραστηριότητα


Του Άγγελου Μαρίνου,

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη ΔΕΘ για τους σκοπούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την οικονομική της πολιτική. Βασικός πυλώνας του λόγου του ήταν οι φοροαπαλλαγές και οι φοροελαφρύνσεις, καθώς πέρα από φιλολαϊκές και πολιτικά αποδοτικές, αποτελούν και τη λογική συνέχεια σε μία χώρα που η υπερφορολόγηση και η φοροδιαφυγή αποτελούν μείζονα προβλήματα.

Εντός του προγράμματος περιλαμβάνονται μειώσεις στο φόρο επιχειρήσεων από 28% σε 24%, καθώς και στο φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%. Η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις είχε αναγγελθεί και προεκλογικά και απορρέει από τη συνολική τάση της κυβέρνησης να προβάλει ένα προφίλ φιλικό προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς αυτό εξυπηρετεί το σκοπό ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Εξάλλου, πέρα από τις απογοητευτικές θέσεις κατάταξης της χώρας σε μετρήσεις ανταγωνιστικότητας και οικονομικής δραστηριότητας, βρισκόμαστε σε μία φορολογικά ανταγωνιστική περιοχή, οπότε υπάρχει λογική πίσω από αυτή την κατεύθυνση. Μία μεταβολή φόρου της τάξεως του 4% δε θα είναι αρκετή, όμως, για να φέρει εις πέρας κάποια ουσιαστική μεταμόρφωση. Η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται κυρίως από το διαδικαστικό φόρτο που προκαλείται από τη γραφειοκρατία και πολύ συχνά από ένα στρεβλό σύστημα έμμεσων φόρων. Εκεί είναι το αδύναμο σημείο της χώρας και ως εκ τούτου οι φοροελαφρύνσεις δεν είναι απαραίτητα επαρκείς για να αλλάξουν το οικονομικό κλίμα.

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που στοχεύουν στην αναγέννηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Ο τομέας θα ενισχυθεί από τη πλευρά της ζήτησης με έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή αναβάθμιση κτιρίου, δίνοντας κίνητρο για αποδοτικές αναβαθμίσεις που θα αυξήσουν την αξία των ακινήτων στη χώρα. Από τη μεριά της προσφοράς, θα υπάρξει αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές. Μετά την κρίση του 2008, ο οικοδομικός τομέας είχε ουσιαστικά παύσει, καθώς λόγω του μειωμένου εισοδήματος, οι Έλληνες δε διέθεταν τους περιορισμένους πόρους τους για ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις. Οι νέες οικοδομές ήταν ανύπαρκτες, ειδικά μετά τα capital controls. Μια επιτυχία αναβίωσης του τομέα θα είχε ευεργετικά οικονομικά αποτελέσματα, ωστόσο πρέπει να υπάρξει προσοχή, καθώς υπάρχει η πιθανότητα ύφεσης στον κλάδο με το πέρας της φοροαπαλλαγής.

Οι ανακοινώσεις του κυρίου Μητσοτάκη περιελάμβαναν και μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας. Τα βρεφικά είδη θα φέρουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, θα υπάρχει 1000€ αφορολόγητο για κάθε παιδί και τέλος 180€ υποστήριξη για θέση σε παιδικό σταθμό. Το επίδομα 2000€ για κάθε νέο παιδί εντός του 2020 είναι το κερασάκι στη τούρτα όσον αφορά την ώθηση της κοινωνίας προς την τεκνοποίηση. Η υπογεννητικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας, καθώς αποτελεί δυναμίτη στις βάσεις του κοινωνικού κράτους.

Τέλος, ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και μείωση του κόστους ανά εργαζόμενο για τις επιχειρήσεις, με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και την αύξηση της μόνιμης εργασίας. Όπως ανέφερε και ο ίδιος, υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα με τον τρόπο και το βαθμό που χρησιμοποιείται η ευέλικτη εργασία, με σκοπό την αποφυγή μόνιμης εργασίας για λόγους κόστους. Παρότι, ωστόσο, ενισχύεται η μόνιμη εργασία, ενισχύεται και η ευέλικτη, καθώς θεσπίζεται άμεσα προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

Αυτά ήταν τα βασικά μέτρα που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Η μείωση του φόρου επενδύσεων και η γενική υποστήριξη στην ιδιωτική ανταγωνιστικότητα είναι καλοδεχούμενη, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με εκσυγχρονιστικές αλλαγές των δημόσιων διαδικασιών. Η υποστήριξη του θεσμού της οικογένειας και του διαθέσιμου εισοδήματος είναι κοινωνικά και οικονομικά θετική, καθώς ο χρονισμός της συμπίπτει με γενική άνοδο της οικονομίας, με  θετικές εκροές για το σύνολό της. Τα μέτρα υποστήριξης στο κλάδο της οικοδομής θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της δραστηριότητας, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν επιπλοκές λόγω του μείγματος μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση. Εάν ο προγραμματισμός της κυβέρνησης προχωρήσει βάσει σχεδίου, το 2020 θα είναι μια οικονομικά επιτυχής χρόνια, κάτι που θα επέτρεπε στη κυβέρνηση να επιδιώξει άλλους στόχους.


Άγγελος Μαρίνος

Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ