21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΤο μεγαλύτερο θερινό σινεμά του Παρισιού

Το μεγαλύτερο θερινό σινεμά του Παρισιού


Του Θάνου Κουλουβάκη,

Αν αγαπάτε τα θερινά σινεμά τότε σίγουρα θα ζηλέψετε την ιδέα των Παριζιάνων, οι οποίοι έστησαν ένα τεράστιο θερινό σινεμά στην λεωφόρο Champs-Élysées – σε έναν από τους πιο δημοφιλείς δρόμους του Παρισιού. Το Παρίσι ανέκαθεν ήταν μία πόλη γραφική· μία πόλη που όλοι οι καλλιτέχνες θέλουν να επισκεφθούν διότι τους γεμίζει με έμπνευση. Συνεπώς, θεωρώ ότι η ιδέα αυτή – η δημιουργία ενός σινεμά στο κέντρο της πόλης – ήταν εκπληκτική για πολλούς λόγους.

Αρχικά, το εν λόγω θέαμα αποτελεί – αναπόφευκτα – μία τουριστική attraction· αρκετοί άνθρωποι θα επιδιώξουν μια επίσκεψη στο Παρίσι, η οποία θα περιλαμβάνει και μία επίσκεψη στο θερινό αυτό σινεμά. Βέβαια, αν επισκεφτείς το Παρίσι αυτήν την εποχή, που το σινεμά λειτουργεί και αρκετές προβολές ταινιών έχουν ήδη προγραμματιστεί, είναι σχεδόν ανέφικτο να μην το συναντήσεις – ακόμη κι αν δεν επιλέξεις συνειδητά να παρακολουθήσεις κάποια ταινία· αυτό συμβαίνει διότι, όπως είπαμε, το εν λόγω σινεμά έχει τοποθετηθεί – ενδεχομένως – στον πιο γνωστό δρόμο του Παρισιού. Συνεπώς, μια βόλτα στο κέντρο του Παρισιού αυτήν την περίοδο και το μάτι σου θα πάρει λίγο από κάποια ταινία της γιγάντιας οθόνης.

Πέραν από το προαναφερθέν, εν τούτοις, το εν λόγω δημιούργημα αποτελεί σύμβολο της κουλτούρας και της τέχνης. Αν αφήσουμε επιμέρους τη φήμη που προσφέρει το σινεμά αυτό στην πόλη και τα χρήματα που αφήνουν οι επισκέπτες του, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι ένα τεράστιο σινεμά στο κέντρο μίας πόλης είναι, αναμφισβήτητα, σύμβολο τέχνης τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες. Αποδεικνύει ότι η εν λόγω πόλη είναι ακόμη ζωντανή και ενδιαφέρεται για την ψυχαγωγία, αλλά και την παιδεία, των πολιτών. Άλλωστε, το εν λόγω θερινό σινεμά δεν λειτουργεί για πρώτη χρονιά στο Παρίσι· αποτελεί μια σταθερή αξία, που οι Παριζιάνοι αγαπούν και στηρίζουν.

Ανάμεσα στα όμορφα, επιβλητικά κτήρια και μόλις μερικά λεπτά μακριά από τον υπέροχο Σηκουάνα, αυτό το σινεμά αποτελεί – επίσης – σημείο συνάντησης για τους κατοίκους του Παρισιού. Αποτελεί ένα μέρος – στο κέντρο της πόλης – όπου μπορούν να χαλαρώσουν για μερικές ώρες έπειτα από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή να απολαύσουν μία ποιοτική ταινία με τους αγαπημένους τους ανθρώπους τα απογεύματα, που η αφόρητη ζέστη αρχίζει να εξασθενεί και η έλλειψη της σού επιτρέπει να κυκλοφορήσεις ευχάριστα. Συνεπώς, αυτή η ώρα είναι η καλύτερη για να απολαύσει κάθε σινεφίλ την ταινία που έχει επιλέξει, καθισμένος μάλιστα στις ευρύχωρες ξαπλώστρες που προσφέρει το σινεμά αυτό.

Όσον αφορά τις ταινίες που έχει αποφασιστεί ότι θα προβληθούν, έχει ανακοινωθεί ότι θα αποτελούν ακριβές παραγωγές και – σύμφωνα με τα λόγια των υπευθύνων του σινεμά – θα είναι ποιοτικές. Επομένως, αν είναι έτσι τα πράγματα, το εν λόγω θερινό σινεμά θα καλύπτει τις απαιτήσεις άλλων των επισκεπτών του. Όλες και όλοι θα φεύγουν ευχαριστημένοι έπειτα από την εκάστοτε προβολή, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα αναμένουν την επόμενη!

Σε κάθε περίπτωση, ένα θερινό σινεμά στο κέντρο της πόλης είναι μία ιδέα ευρηματική, ξεχωριστή και άκρως δημιουργική. Μία ιδέα που θα μπορούσαν κάλλιστα αρκετές χώρες να υιοθετήσουν. Πάντως, αν με ρωτούσαν προσωπικά, σίγουρα θα ήθελα ένα τεράστιο θερινό σινεμά στην Πλάκα ή στο Θησείο.


Θάνος Κουλουβάκης

Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ