21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ επόμενη μέρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Η επόμενη μέρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α


Του Γιώργου Κωστόπουλου,

Το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου 2019 ήταν για πολλούς αναμενόμενο, αλλά όχι σε όλο του το εύρος και το μέγεθος. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κατόρθωσε να εξαργυρώσει σχετικά εύκολα την τετραετή αντιπολιτευτική ρητορική της, αλλά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν διαλύθηκε, ούτε υπέστη κάποια στρατηγική ήττα όπως περίμεναν κάποιοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι, όπως δήλωνε στις προεκλογικές του συνεντεύξεις. Όμως, πέτυχε να σηκώσει το κόμμα στους ώμους του και από το χαμηλό 24% (23,75%) των ευρωεκλογών, να εξασφαλίσει ένα ποσοστό κοντά στο 32% (31,55%) , κάτι που ισοδυναμεί με πολιτικό άθλο. Κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για ήττα του δεύτερου κόμματος την ώρα που το ποσοστό του είναι τόσο υψηλό. Μην ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία στις ήττες που υπέστη στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 εξασφάλισε ποσοστό κοντά στο 28%, έχοντας να δούμε τόσο ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση από τις προ- μνημονιακές εποχές.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν εξαϋλώθηκε όπως περίμεναν πολλοί. Ωστόσο το πολιτικό αυτό όχημα θα αλλάξει ριζικά. Το ανακοίνωσε, άλλωστε, και ο κ. Τσίπρας αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πρέπει να γίνει ένα μαζικό αριστερό προοδευτικό κόμμα και να μην παραμείνει ένα κόμμα σε στυλ συνασπισμού όπου η αναντιστοιχία μελών- ψηφοφόρων είναι σαφής.

Η θέση του σημερινού ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη πολιτική σκηνή της χώρας είναι ηγετική στο χώρο της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κέντρο-Αριστεράς. Μετά από επτά χρόνια κάμψης του πάλαι ποτέ ΠΑ.ΣΟ.Κ πλέον είναι προφανές ότι ψηφοφόροι και πολλά πρώην στελέχη του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου έχουν οδηγηθεί μαζικά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α Άλλωστε, για τον μέσο Κεντροαριστερό ψηφοφόρο το ΚΙΝ.ΑΛ δεν μπορεί να εκφράσει μια αντί-δεξιά ρητορική, όντας αυτή τη στιγμή ο στενότερος σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας.

Τέσσερα χρόνια και έξι μήνες, λοιπόν, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα, η πορεία της αριστερής κυβέρνησης έφτασε στο τέλος της. Λάθη έγιναν και πρέπει οι αρμόδιοι να τα κατανοήσουν Το να μην τα παραδέχεσαι δεν σε κάνει ώριμο, αντιθέτως παραμένεις στάσιμος και η Ιστορία σε ξεχνάει. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει μετεξελιχθεί σε ένα μεγάλο κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας και αυτό το μήνυμα πρέπει να το λάβουν στην οδό Κουμουνδούρου πολύ σοβαρά.

Πολλά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α πρέπει να αλλάξουν ρότα και να συμμορφωθούν με την πραγματικότητα. Το να φέρονται κάποιοι σαν να ανήκουν ακόμα σε κόμμα του 4% δίνει πάτημα σε κάποιους άλλους να φωνάζουν δικαίως για φαινόμενα παρακμής. Τα επόμενα χρόνια πρέπει να ασκηθεί μια σοβαρή αντιπολίτευση εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και να μείνουν πίσω οι φωνές που λένε ΟΧΙ σε όλα. Ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται πρέπει να αφεθεί στο παρελθόν και να μην γίνει το όπλο για την άσκηση αναιτιολόγητης κριτικής.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α το κόμμα τους έχει κυβερνητικό πρόγραμμα και διαφέρει ριζικά από τις πολιτικές που θέλει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές εντός κοινοβουλίου και όχι στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ και παράθυρα ειδήσεων.

Η Ελλάδα αλλάζει και αυτό απαιτεί σοβαρότητα. Μετά από οκτώ μνημονιακά έτη, πλέον η χώρα μας βαδίζει αυτόνομη και ικανή να σχεδιάσει το μέλλον της. Στόχος πρέπει να είναι η ομόνοια και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και όχι ο διχασμός των τελευταίων ετών. Ακραία μορφώματα ανήκουν πλέον στο παρελθόν, μιας που ο λαός δεν τους οδήγησε ξανά στο κοινοβούλιο. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποδέχθηκε εγκάρδια τον νυν πρωθυπουργό για να του παραδώσει το Μέγαρο Μαξίμου, σε αντίθεση με ότι θλιβερό συνέβη κατά την παράδοση του Ιανουαρίου 2015. Και τέλος η άνοδος του δικομματισμού μετά από μια δεκαετία δείχνει ότι η χώρα πλέει ξανά σε ήρεμα νερά.

Οι καλύτερες μέρες μπορεί να έρθουν αρκεί όλοι να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει τη μεγάλη ευθύνης να ηγείται ενός ιστορικού πολιτικού χώρου και οφείλει να τον υπηρετήσει με υπευθυνότητα και όχι αλαζονεία. Άλλωστε, το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης μόνο αισιοδοξία μπορεί να τους δίνει, μιας που επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο ότι το κόμμα αυτό παραμένει ισχυρός πόλος, αλλά οι αλλαγές είναι επιτακτικές. Το μέλλον θα δείξει αν η Αριστερά θα έχει μια τρίτη ευκαιρία να κυβερνήσει.


Γιώργος Κωστόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το διάστημα αυτό σπουδάζει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε ιδιωτικό Ινστιτούτο εκπαίδευσης. Έχει προηγούμενη εμπειρία στην αρθρογραφία καθώς την περίοδο 2016-2017 υπήρξε αρθρογράφος για διάφορα site ποικίλης ύλης, ενώ από τις αρχές του 2018 είναι ιδρυτής και διαχειριστής ενημερωτικού group αθλητικού περιεχομένου στα social media. Από ξένες γλώσσες γνωρίζει αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.