21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑνανέωση ή απλή ανάδειξη;

Ανανέωση ή απλή ανάδειξη;


Του Εμμανουήλ Ανθουλάκη,

Το παρόν άρθρο αποσκοπεί σε σχολιασμό για τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και δεν θέτει επί τάπητος -πέραν απλής αναφοράς του στον πρόλογο- το ζήτημα των ευρωεκλογών

Λίγα 24ωρα πριν τις τριπλές εκλογές , και η ένταση σε όλα τα εκλογική μήκη και πλάτη της χώρας εντείνεται. Τα επιτελεία των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, των τοπικών παρατάξεων καθώς κι οι υποψήφιοι ανά την Ελλάδα καταστρώνουν τα τελευταία τους σχέδια για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

Η οικονομική κατάσταση, το brain-drain, η ανεργία και η ανασφάλεια είναι μερικά από τα κεφάλαια στο βιβλίο του έτους 2019. Συνεπακόλουθο της κρίσεως αποτελεί η πολιτική ενεργοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.  Συγκεκριμένα από το 2014 και τις τότε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, πλήθος πολιτών θέτει εαυτόν υποψήφιο με αφορμή την αξίωση χρίσματος για τον τόπο που ζει κι εργάζεται. Ο όγκος υποψηφίων πλέον φθάνει σε τέτοιο βαθμό που αποτελεί -μεταξύ σοβαρού κι αστείου- εξαίρεση κάποιος που δεν επιδιώκει να ασχοληθεί με τα κοινά. Κρατούσα άποψη των υποψηφίων -μεταξύ άλλων- , αποτελεί πως η ανάγκη για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση  αποτελεί για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αδήριτη ανάγκη θέλοντας αφήσει στην άκρη το παρωχημένο παρελθόν που έφτασε σε αλλεπάλληλα προβλήματα κάθε τόπο ξεχωριστά. Βεβαίως, δίνοντας την εντύπωση του παρελθόντος ως απομεινάρια πυρηνικού πολέμου φτάνουμε στο κομμάτι της ανάδειξης που υπερκερνά την ανανέωση. Επομένως, μιλάμε για ανανέωση ή για απλή ανάδειξη;

Βλέποντας κυρίως την επένδυση χρημάτων και χρόνου σε χιλιάδες διαφημίσεις, προεκλογικά σποτ και βίντεο υποψηφίων -με αρκετά εξ’ αυτών να αποτελούν προϊόν ευρείας σάτιρας- , παρατηρούνται αρκετοί υποψήφιοι να προβάλλουν το νέο, το φρέσκο (είτε πολιτικά είτε ηλικιακά) και την αλλαγή. Παρατηρείται ένας συνεχής προεκλογικός αγώνας που διαποτίζεται από ένα γενικότερο κύμα ευφορίας, αυτοπεποίθησης και υπέρ-προβολής που δε διαφέρει σε τίποτα από το παρελθόν που αποποιούνται. Φυσικά και δεν μπορεί να κριθεί εκ του ασφαλούς ο καθένας ξεχωριστά αλλά θεμιτό είναι να αναφερθεί η γενικότερη αίσθηση της υπόθεσης και η γεύση που αφήνει. Ισχυρισμό αποτελεί πως αυτά τα σημάδια αποσκοπούν στην ανάδειξη και εκπλήρωση προσωπικών αξιώσεων όπως κι επίσης  για όφελος του συνόλου της παράταξης και εκπλήρωση του ομαδικού στόχου. Βέβαια, ο αντίθετος ισχυρισμός είναι πως η ανάδειξη και προβολή των στελεχών είναι αναγκαία προκειμένου ο δημόσιος διάλογος να γίνεται σε εύφορο και ανοιχτό έδαφος.

Σε μία εποχή όπου η ατομικότητα και το ιδιοτελές συμφέρον βρίσκονται στο απόγειό τους, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να μην είναι το κλασσικό παράδειγμα εκπλήρωσης ιδιοτελών ατομικών φιλοδοξιών και προβολής, αλλά αυτό το κύμα ενδιαφέροντος ως προς τα κοινά να αναδείξει τις παθογένειες που επί του συνόλου έχουν δυσχεράνει μια αξιοπρεπή διαβίωση στην Ελλάδα για τους πιο πολλούς. Λύσεις υπάρχουν, η αντιπροσώπευση εν γένει και μετέπειτα επιτυχία όμως κρίνεται στην αντίληψη, κατανόηση και την πρακτικότητα του εκάστοτε συνδυασμού.

Ο ‘’σκελετός’’ της πολιτικής του σήμερα οφείλει να είναι η ευρεία συναίνεση (όπως ορθώς προβάλλεται από πολλές τοπικές παρατάξεις) και η συνεργασία στους δήμους και τις περιφέρειες προκειμένου οι γειτονιές να είναι αξιοπρεπείς, οι πλατείες κι οι δρόμοι να είναι προσβάσιμοι και η δαπάνη να γίνεται εξ’ ολοκλήρου προς όφελος αυτών που εμπιστεύτηκαν ένα καλύτερο αύριο στην περιοχή τους στα συγκεκριμένα πρόσωπα. Τόσο απλά  μεν, ζητούμενα δε. Και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αναφερόμαστε σε μία γνήσια συμφωνία μεταξύ πολιτών και των -πρώτων μεταξύ ίσων- εκλεγμένων πολιτών.

Ελπίδα αποτελεί πως οι εκλογές που σε λίγες μέρες θα διεξαχθούν θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό μιας νέας αντίληψης, αλλαγής καθώς και προσπάθειας εκ μέρους των υποψηφίων να προτάξουν το καλύτερο δυνατό για το σύνολο αφήνοντας στην άκρη την οποιαδήποτε σκοπιμότητα που δε θα ωφελεί το σύνολο.

Καλή επιτυχία σε αυτούς που ονειρεύονται  και προτίθενται να πράξουν για ένα καλύτερο αύριο!


Εμμανουήλ Ανθουλάκης

Έχει μεγαλώσει στην Ελευσίνα και είναι τεταρτοετής φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αποτελεί ενεργό μέλος των PES Activists, ενώ αρθρογραφεί τακτικά. Έχει, επιπλέον, συμμετάσχει σε αρκετές προσομοιώσεις τοπικής και εθνικής εμβέλειας, από θέσεις ευθύνης. Εργάζεται στον κλάδο της εστίασης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.