20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

5η Μαρτίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1871: Γεννιέται στο Ζάμος της Πολωνίας η Ροζαλία Λούξεμπουργκ, Πολωνοεβραία πολιτικός και θεωρητικός του μαρξισμού. Σπούδασε Φιλοσοφία, Οικονομικά, Ιστορία και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και αργότερα συνίδρυσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Βασιλείου της Πολωνίας. Το 1898 απέκτησε μέσω γάμου γερμανικά πολιτικά δικαιώματα και μετακόμισε στο Βερολίνο, όπου εντάχθηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας ως μία από τις πιο αριστερές φωνές του. Δραστηριοποιήθηκε με έντονη αντικαπιταλιστική και αντιπολεμική ρητορική στα προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χρόνια, υποστηρίζοντας γενικές πανευρωπαϊκές απεργίες και ανταρσίες στα στρατεύματα σε περίπτωση πολέμου. Τον Αύγουστο του 1914 συνίδρυσε μαζί με τον Καρλ Λίμπνεχτ και άλλους την ομάδα Internationale, που μετονομάστηκε σε Σπαρτακιστική Συνομοσπονδία τον Ιανουάριο του 1916 και αργότερα φυλακίστηκε για τη δράση της στο πλαίσιο αυτής. Το 1917 οι Σπαρτακιστές εντάχθηκαν στο Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και βρέθηκαν να έχουν μερίδιο εξουσίας στην κυβέρνηση μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η οποία προέκυψε από την παραίτηση του Κάιζερ τον Νοέμβριο του 1918. Ωστόσο, το πρώτο αποσχίστηκε από τον συνασπισμό τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και τον Ιανουάριο του 1919 οι Σπαρτακιστές ίδρυσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας και έλαβαν μέρος στον επαναστατικό αναβρασμό που ακολούθησε. Η εξέγερση απέτυχε και καταπνίγηκε από δυνάμεις πολιτοφυλακής απόστρατων και εθνικιστών (Freikorps) που χρησιμοποίησε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Η Λούξεμπουργκ συνελήφθη στις 15 Ιανουαρίου και εκτελέστηκε την ίδια ημέρα.


1933: Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές. Διενεργούνται οι, τελευταίες πριν τη δικτατορία του Χίτλερ, πολυκομματικές εκλογές, στις οποίες το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανών Εργατών θα λάβει το 43,9% των ψήφων, ποσοστό που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση βρισκόταν 10 μονάδες κάτω. Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας με ποσοστό 18,25% και τρίτο βρέθηκε το, υπό διωγμό, Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας με 12,32%. Η εκλογική αναμέτρηση αυτή «πιστοποίησε» την εμπιστοσύνη που ο γερμανικός λαός έδειξε στον Χίτλερ στις προηγούμενες εκλογές, «νομιμοποιώντας» έτσι τη μετάβαση προς το ολοκληρωτικό ναζιστικό καθεστώς. Η κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές σχηματίστηκε από το ναζιστικό κόμμα και έναν συνασπισμό μικρότερων εθνικιστικών κομμάτων (KSWR).


1953: Πεθαίνει στη Μόσχα, έπειτα από βαριά εγκεφαλική αιμορραγία ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, γνωστός ως Στάλιν, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.


 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ