17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

4η Φεβρουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1789: Στα τέλη της δεκαετίας του 1780, ο George Washington επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή και εξελέγη, ομόφωνα, από το Εκλεκτορικό Κολλέγιο (πολιτικός θεσμός των ΗΠΑ, μέσω του οποίου εκλέγεται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάθε τέσσερα χρόνια), ως ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο George Washington ήταν εκείνος, ο οποίος ξεκίνησε την παράδοση σχετικά με τη θητεία των Προέδρων, σύμφωνα με την οποία, οι Πρόεδροι να μη διεκδικούν το αξίωμα για περισσότερες από δύο θητείες. Η παράδοση, αυτή, έγινε νόμος του ομοσπονδιακού κράτους, μόλις στις 21 Μαρτίου του 1947, ως η 22η Τροπολογία του Συντάγματος.


1871: Γεννιέται στην Χαϊδελβέργη ο Friedrich Ebert. Ήταν Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης». Στις εκλογές της 19ης Ιανουαρίου του 1919, οι Σοσιαλδημοκράτες (μαζί με άλλα συνασπισμένα κόμματα) ανήλθαν στην εξουσία, με ποσοστό 85% των ψήφων. 


1945: Αρχίζει η Διάσκεψη της Γιάλτας μεταξύ των “Τριών Μεγάλων” (Winston Churchill, Franklin Roosevelt, και Joseph Stalin) στο μέγαρο της Λιβάντια στην Κριμαία. Κατά το χρονικό διάστημα από 4 έως 11 Φεβρουαρίου του 1945 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Franklin Roosevelt, ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Joseph Stalin και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Sir Winston Churchill, οι οποίοι ήταν και οι νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συναντήθηκαν στην Γιάλτα της Ρωσίας, με σκοπό να  πραγματοποιηθεί η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής (η πρώτη είχε διεξαχθεί δεκατέσσερις μήνες νωρίτερα, στην Τεχεράνη από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου του 1943).

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ