21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδια«Ψήσε μια πίτσα να τα πούμε»

«Ψήσε μια πίτσα να τα πούμε»

Της Ευγενίας Κολοβού,

Το λιγότερο «τυχερός» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο άνθρωπος που επισκέφτηκε έστω και μια φορά την Ρώμη. Ο ίδιος άνθρωπος που αναμφίβολα θα έχει να μοιραστεί απερίγραπτα συναισθήματα και αξιοζήλευτες αναμνήσεις, όταν γυρίσει πίσω στη δική του πραγματικότητα. Η «Αιώνια Πόλη» όπως λέγεται από πολλούς, εξαιτίας της ιστορικής και πολιτιστικής της βαρύτητας, αποτελεί μια έκπληξη για τον περιπλανώμενο που τριγυρίζει ανυποψίαστος στα στενά της πρωτεύουσας. Κι αυτό, γιατί σίγουρα θα έχει ακούσει τόσα για το μεγαλείο της περιοχής, τίποτα δε συγκρίνεται όμως με την προσωπική εμπειρία.

Έχεις τέσσερις μέρες στη διάθεσή σου και πρέπει να βάλεις την ζωή σου σε τάξη. Πού να πρωτοπάς; Μπαίνεις στο μέτρο και κατεβαίνεις στον σταθμό «Barberini», για να φτάσεις στο ξακουστό «Fontana di Τrevi». Πρόκειται για το πιο όμορφο μπαρόκ σιντριβάνι της πόλης και οι διαστάσεις του πραγματικά είναι ασύλληπτες από τις φωτογραφίες. Ακριβώς επειδή είναι αρκετά εντυπωσιακό βέβαια, γίνεται κοσμοσυρροή και καλό θα ήταν να το επισκεφθείς είτε πολύ νωρίς, είτε πολύ αργά μέσα στην ημέρα. Φυσικά, μη ξεχάσεις να πετάξεις ένα κέρμα πίσω σου για να καταφέρεις να ξαναέρθεις κάποια στιγμή στη Ρώμη, όπως λένε. Αφού ξεμπερδέψεις από τους δεκάδες πλανόδιους που θα προσπαθήσουν με κάθε μέσο να σου πουλήσουν κάτι, μπορείς επιτέλους να δοκιμάσεις παγωτό σε ένα από τα πολλά «gelateria» του τόπου ή να γευτείς την πολυπόθητη πίτσα σε κάποιο παραδοσιακό εστιατόριο, όπως το «Ristorante La Taberna».

Αν περπατήσεις λίγο πιο κάτω θα αντικρίσεις το «Pantheon», τον ναό όλων των θεών, ο οποίος χαρακτηρίζεται από σημαντική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και γοητεύει κάθε επισκέπτη στην όψη του. Συνέχισε την βόλτα σου, πηγαίνοντας στην περίφημη πλατεία «Piazza di Spagna» με τα γνωστά «Ισπανικά Σκαλοπάτια» που καταλήγουν στην γοτθική εκκλησία «Trinita dei Monti». Στην πορεία, ίσως αναρωτηθείς, γιατί ο Bernini σχεδίασε ένα μικρό σκάφος ως διακοσμητικό συντριβάνι στη μέση της πλατείας . Στη περίπτωση αυτή, μιλάμε για το «Fontana Della Barcaccia», το οποίο αναπαριστά ένα μικρό καράβι που βρέθηκε εκεί μετά την υποχώρηση των πλημμύρων του Τίβερη το 1598. Και τώρα ακολουθεί η χαρά κάθε γυναίκας και το μαρτύριο κάθε άντρα: η οδός «Via Condotti». Ένας δρόμος γεμάτος από επώνυμα καταστήματα και …απρόσιτες για τον κοινό θνητό τιμές. Παρόλ’ αυτά, είναι ευχάριστο τουλάχιστον να ονειρεύεσαι.

Δεν νοείται ταξίδι στη Ρώμη χωρίς το περίφημο Κολοσσαίο, το οποίο βρίσκεται στο σταθμό «Colosseo». Το συγκεκριμένο αμφιθέατρο εγκαινιάστηκε το 80 μ.Χ και ξεχωρίζει για τις τεράστιες διαστάσεις του. Ένας χώρος,που φημίζεται για το βίαιο παρελθόν του, ζωντανεύει εμπρός στα μάτια σου τα περασμένα: μονομαχίες, εξωτικά ζώα, κωμικές πράξεις…. Όλα τα παραπάνω με το αντίτιμο των 7,50 ευρώ, αν είσαι κάτοικος της Ε.Ε. ή των 12 ευρώ για το ολόκληρο εισιτήριο. Φυσικά, η Ρωμαϊκή Αγορά με τα ερείπια αρχαίων κυβερνητικών κτηρίων και ο Παλατίνος Λόφος (όπου ο θρύλος λέει ότι γεννήθηκε η Ρώμη) πάνε πακέτο στην συνολική σου έξοδο. Καλό θα ήταν να προμηθευτείς ένα εισιτήριο και για τα τρία αξιοθέατα, προκειμένου να γλιτώσεις χρόνο από την σειρά αναμονής.

Χρονικά, μια μέρα σχεδόν είναι απαραίτητη για να γυρίσει κανείς όλα τα θαύματα που φιλοξενούνται στο ανεξάρτητο κρατίδιο του Βατικανού. Πρόκειται για το σημαντικότερο κέντρο του καθολικισμού και την κοιτίδα της αναγεννησιακής τέχνης. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν περίτρανα: «η Βασιλική του Αγίου Πέτρου» (η μεγαλύτερη σε έκταση εκκλησία του κόσμου), «τα Μουσεία του Βατικανού» και η «Capela Sistina» (με τα εντυπωσιακά, αρχαία αγάλματα και τα αναγεννησιακά αριστουργήματα γνωστών καλλιτεχνών αντίστοιχα π.χ. του Μιχαήλ Άγγελου). Κάθε έργο φαντάζει ως χάρμα οφθαλμών από κοντά. Ανεβαίνοντας όμως και τα 551 σκαλιά ως την κορυφή του Θόλου του Αγίου Πέτρου, η θέα είναι πέρα από κάθε φαντασία… Με μια ματιά μπορεί κανείς να δει την στολισμένη πλατεία του ναού, το σημερινό εθνικό μουσείο ονόματι « Castel Sant’Angelo» πλάι στον ποταμό Τίβερη και φυσικά τα περίχωρα του συγκροτήματος. Αναμφίβολα, κάθε σκαλί αξίζει τον κόπο, εκτός αν υπάρχουν θέματα κλειστοφοβίας. Εκεί συνιστάται η χρήση ανελκυστήρα, γιατί στη πορεία τα πράγματα στενεύουν λίγο. Μόνη επιβάρυνση τα δύο ευρώ στα οχτώ που θα καταβάλεις ούτως ή άλλως. Για το κλείσιμο της βραδιάς σου, μία βόλτα από τα γραφικά σοκάκια του «Trastevere», στα νότια του Βατικανού, θα σου αφήσει μια γεύση από ιταλική επαρχία.

Όσα ταξίδια και να κάνεις, η Ρώμη θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στη καρδιά σου… Γι’αυτό φρόντισε να αδειάσεις τις τσέπες σου σαν πας στο «Fontana di Trevi».


ΠΗΓΕΣ:
http://www.turismoroma.it/?lang=en#
https://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm
https://en.wikipedia.org/wiki/Colosseum
http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html


Ευγενία Κολοβού
Γεννημένη το 1997 στο New Jersey και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Θρακομακεδόνων και προπτυχιακή φοιτήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Αρθρογράφος στον τομέα του τουρισμού στην κατηγορία Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ