21.5 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

27η Νοεμβρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1095 : Ο Πάπας Ουρβανός Β΄ κηρύσσει την Α΄ Σταυροφορία στη σύνοδο του Κλερμόν, η οποία ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου: Συνεκλήθη από τον Πάπα Ουρβανό Β΄ και οδήγησε στην Α΄ Σταυροφορία στους Αγίους Τόπους. H Πρώτη Σταυροφορία (1096-1099) ήταν η πρώτη από μία σειρά σταυροφοριών, που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τους Αγίους Τόπους. Ο Ουρβανός κάλεσε μία στρατιωτική εκστρατεία για να βοηθήσει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία είχε χάσει πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος της  Μικράς Ασίας από τους Σελτζούκους. Η προκύπτουσα στρατιωτική εκστρατεία κυρίως Φράγκων ευγενών, όχι μόνο επανέκτησε τη Μικρά Ασία, αλλά συνέχισε προς την κατάκτηση των Αγίων Τόπων, οι οποίοι είχαν κατακτηθεί κατά την ισλαμική επέκταση ήδη από τον 7ο αιώνα και κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 1099 με την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ και την ίδρυση του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ.

1895: Ο Άλφρεντ Νόμπελ υπογράφει στο Παρίσι τη διαθήκη του, με την οποία προσφέρει την περιουσία του για τη θέσπιση των Βραβείων Νόμπελ μετά το θάνατό του. Το Bραβείο Νόμπελ είναι ένα σύνολο από ετήσια διεθνή βραβεία, που απονέμονται σε μια σειρά από κατηγορίες σε αναγνώριση των πολιτισμικών ή/και επιστημονικών επιτευγμάτων. Η διαθήκη του Σουηδού εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ θεσμοθέτησε τα βραβεία το 1895. Τα βραβεία στη Φυσική, στη Χημεία, στη Φυσιολογία ή Ιατρική, στη Λογοτεχνία και στην Ειρήνη για πρώτη φορά απονεμήθηκαν το 1901. Το σχετικό Βραβείο στις Οικονομικές Επιστήμες της Τράπεζας της Σουηδίας στη Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ δημιουργήθηκε το 1968.

1942: Γεννιέται ο Τζίμι Χέντριξ, ο οποίος ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και παραγωγός. Θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής.

1973 – Εικοστή πέμπτη τροπολογία: Η Γερουσία (ΗΠΑ) με ψήφους 92-3 εγκρίνει τον Τζέραλντ Φορντ  ως αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. (Στις 6 Δεκεμβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα τον επικυρώσει με 387-35). Είναι ο μοναδικός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπηρέτησε σε αυτή τη θέση χωρίς να έχει εκλεγεί απευθείας είτε στη θέση του Προέδρου είτε του Αντιπροέδρου, αλλά κατά τις διατάξεις της 25ης τροποποίησης του Αμερικανικού Συντάγματος περί αναπλήρωσης του Προέδρου και του Αντιπροέδρου.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ