21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑποτελέσματα ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών 2018

Αποτελέσματα ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών 2018

Του Άγγελου Μαρίνου,

Οι ενδιάμεσες εκλογές ολοκληρώθηκαν χωρίς εκπλήξεις. Οι ρεπουμπλικάνοι (R) διατηρούν τη πλειοψηφία τους στη γερουσία και οι δημοκρατικοί (D) ανακατέλαβαν τη βουλή των αντιπροσώπων, αποκτώντας επιτέλους την ικανότητα να δημιουργήσουν εμπόδια για τον Τραμπ όσον αφορά μελλοντική νομοθεσία. Ευχάριστη παρατήρηση αυτών των εκλογών, ήταν η επιτυχία των δημοσκοπήσεων, οι οποίες προέβλεψαν σωστά τα αποτελέσματα όσον αφορά ζωτικής σημασίας πολιτείες.

Όσον αφορά τη γερουσία, οι ρεπουμπλικάνοι έπαυσαν από νωρίς τις ελπίδες των δημοκρατικών για επικράτηση τους στο κογκρέσο. Ο (R) Ted Cruz επιβλήθηκε στο Τέξας επί του (D) Beto O’Rourke , παρότι ο τελευταίος επένδυσε πολλούς πόρους στη καμπάνια του. Μικρή έκπληξη αποτελεί η πολιτεία του Μισούρι, όπου πριν από τρεις μήνες η ηττημένη (D) Claire McCaskill προηγούνταν με διψήφιο ποσοστό έναντι του αντιπάλου της (R) Josh Hawley. Η (D)Jacky Rosen κατάφερε να κερδίσει τη Νεβάδα με άνετο προβάδισμα, ωστόσο χωρίς νίκες για τους δημοκρατικούς σε πολιτείες όπως το Τέξας, την Αριζόνα και τη Φλόριντα η νίκη της δεν είναι επαρκής. Από τις 33 θέσεις της γερουσίας όπου αφορούσαν αυτές οι εκλογές, οι 26 άνηκαν στους δημοκρατικούς, περιορίζοντας τις πιθανότητες επιτυχίας του στη γερουσία εξ αρχής. Οι ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να κερδίσουν 5 επιπλέον πολιτείες, τη Βόρεια Ντακότα, τη Μοντάνα, τη Φλόριντα, το Μισούρι και την Ιντιάνα. Οι δημοκρατικοί έχουν να αναδείξουν μοναχά τη (D) Jacky Rosen ως νικήτρια σε “ξένο” έδαφος. Ως αποτέλεσμα οι ρεπουμπλικάνοι κρατάν και ενισχύουν την πλειοψηφία τους στη γερουσία, με τη νέα της σύσταση να είναι 55(R)-43 (D) και 2 ανεξάρτητους γερουσιαστές, οι οποίοι ωστόσο συνεργάζονται κυρίως με τους δημοκρατικούς.

Στη βουλή των αντιπροσώπων οι δημοκρατικοί κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το στόχο τους. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν κερδίσει 27 θέσεις από τους ρεπουμπλικάνους, κυρίως σε πολιτείες όπου η δημοφιλία του Τραμπ έχει πάρει τη κατιούσα. Η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη διατήρησαν το έντονο δημοκρατικό τους προφίλ, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι βίωσαν περιορισμένες απώλειες στο Τέξας. Η παρούσα αναλογία είναι 220(D) – 194(R), ενώ αναμένονται αποτελέσματα από 21 ακόμα θέσεις. Παρότι οι ρεπουμπλικάνοι έχουν τη γερουσία, η νίκη των δημοκρατικών στη βουλή των αντιπροσώπων τους δίνει δύναμη έναντι του προέδρου, καθώς πέρα από το ότι οι δημοκρατικοί είναι σε πολύ καλύτερη θέση να επηρεάσουν την άσκηση πολιτικής του Τραμπ, επιπλέον βρίσκονται σε θέση να ανοίξουν επιβλαβείς έρευνες εναντίων αυτού και της κυβέρνησης του , καθώς θα ελέγχουν τις αρμόδιες επιτροπές. Παρότι σίγουρα θα λείψουν από τους ρεπουμπλικάνους οι χαμένες τους θέσεις, ίσως τώρα που η δύναμη του Τραμπ μειώθηκε η Αμερική να επιστρέψει σε ένα κανονικό κλίμα μειωμένης πόλωσης, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη δήλωση της αρχηγού των δημοκρατικών Nancy Pelosi, “όλοι μας είχαμε αρκετή από αυτή τη διαίρεση”. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαχειριστούν οι δημοκρατικοί τη νέα τους πλειοψηφία, καθώς και από το πώς ο Τραμπ θα διαχειριστεί το νέο αυτό εμπόδιο.

Τέλος, οι δημοκρατικοί κατάφεραν να εκλέξουν 7 κυβερνήτες σε πολιτείες οπού άνηκαν προεκλογικά στο αντίπαλο στρατόπεδο. Οι αναφερόμενες πολιτείες είναι η Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Κάνσας, Ιλινόις, Γουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Μέιν. Οι δημοκρατικοί επιβλήθηκαν άνετα σε αυτές τις πολιτείες, με μόνη εξαίρεση αυτή του Γουισκόνσιν οπού ο (D) Tony Evers κατάφερε να επιβληθεί επί του (R)Scott Walker, σε μία οριακή μάχη που δεν είχε κριθεί μέχρι το τέλος. Στη πολιτεία της Τζόρτζια, ο (R) Brian Kemp κατάφερε να κερδίσει τη (D) Stacey Abrams με διαφορά 1,9%, ωστόσο η ίδια αρνείται, προς το παρόν, να αναγνωρίσει την ήττα της. Η διαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών εκ νέου θα πραγματοποιηθεί το 2022, επομένως υπάρχει ακόμα χρόνος για αλλαγές, ωστόσο προς το παρόν η αναλογία κυβερνητών είναι 27(R)-23 (D), εκτός και αν υπάρξει ανατροπή στο Κονέκτικατ υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.

Τα αποτελέσματα κρίνονται θετικά και για τις δύο πλευρές, με τους μεγαλύτερους κερδισμένους να είναι οι ίδιοι οι Αμερικανοί πολίτες. Το έδαφος είναι κατάλληλο, ώστε τα δύο κόμματα να εξαναγκαστούν σε περισσότερη συνεργασία και λιγότερη αλληλοεξόντωση. Οι δημοκρατικοί, οπού μόνο ως μετριοπαθείς δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν τα τελευταία 3 χρόνια, φαίνονται έτοιμοι να χαμηλώσουν τους τόνους τώρα που έχουν τη βουλή των αντιπροσώπων. Το μόνο που μένει είναι να δούμε πια στρατηγική θα ακολουθήσει ο Τραμπ, ο οποίος μίλησε στο τουίτερ για τεράστια επιτυχία, καθώς και το πώς η επιτυχία του κόμματος οφείλεται στον ίδιο. Άμα κάτι ξεχώρισε σε αυτές τις εκλογές, αυτό ήταν η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, καθώς ψήφισαν περί τα 30 εκ. άτομα παραπάνω από αντίστοιχες του 2014. Οι ενδιάμεσες εκλογές (αυτές δηλαδή που πραγματοποιούνται στη μέση της θητείας του προέδρου) χαρακτηρίζονται γενικά από μεγαλύτερη προσέλευση, ωστόσο το φαινόμενο αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σημάδι της μεγάλης πολιτικής ζωτικότητας που χαρακτηρίζει τους Αμερικανούς πολίτες αυτή τη περίοδο.

Άγγελος Μαρίνος

Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ