17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

27η Οκτωβρίου

Του Γεωργίου Ναθαναήλ,

1858: Γέννηση Θεόδωρου Ρούζβελτ στη Νέα Υόρκη. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας και σπούδασε στο Χάρβαρντ. Το 1881 εκλέχθηκε μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου της Νέας Υόρκης με το ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ωστόσο, το 1884 παραιτήθηκε. Το 1897 διορίστηκε υφυπουργός ναυτικών και τον επόμενο χρόνο οδήγησε τις ΗΠΑ σε πόλεμο με την Ισπανία. Με τη συμμετοχή του, ενεργά, στον πόλεμο ανακηρύχτηκε εθνικός ήρωας. Το 1900 έγινε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και το 1901 έγινε πρόεδρος της χώρας. Τα χρόνια της πολιτικής του δράσης οι ΗΠΑ εξασφάλισαν την Χαβάη και την διώρυγα του Παναμά. Έθεσε τις βάσεις για την κυριαρχία των ΗΠΑ. Πέθανε το 1919.

1914: Οι Βρετανοί χάνουν το πρώτο τους θωρηκτό κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, το HMS Audacious, το οποίο ζύγιζε 23.400 τόνους. Έπεσε θύμα μιας θαλάσσιας νάρκης που άφησε το γερμανικό πλοίο Berlin στα βορειοδυτικά της Ιρλανδίας. Το γεγονός δεν έγινε αμέσως γνωστό. Η απώλεια δημοσιοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1918. Το ναυάγιο φωτογραφήθηκε από τους επιβάτες του RMS Olympic. Η Αγγλία ήταν στο πλευρό των Συμμάχων (Αντάντ) εναντίον της Τριπλής Συμμαχίας. Η Αγγλία υπερασπιζόταν την αυτοκρατορία που είχε χτίσει και συνέχισε να τη χτίζει με το τέλος του πολέμου (11 Νοεμβρίου 1918), μια αυτοκρατορία, στην οποία ο ήλιος δεν έδυε ποτέ.

1922: Φτάνει στο τέλος της η Πορεία προς τη Ρώμη, με επιτυχία για τους φασίστες της Ιταλίας. Ο Μουσολίνι μαζί με τους υποστηρικτές του, μελανοχίτωνες, κατευθύνονται στη Ρώμη για να καταλάβουν την εξουσία. Η αστυνομία και ο στρατός που βρισκόταν στη Ρώμη μπορούσε να νικήσει τους μελανοχίτωνες σε ένοπλη σύγκρουση. Ο Μουσολίνι, ωστόσο, πόνταρε στην κατευναστική πολιτική του πρωθυπουργού ,Φάκτα, και του βασιλιά ,που δεν ήθελε να οδηγήσει την χώρα σε εμφύλιο. Όμως, ο πρώτος με διάταγμα, που έστειλε στον βασιλιά, καθιστούσε τη Ρώμη σε κατάσταση πολιορκίας. Αλλά, ο βασιλιάς, για προσωπικά συμφέροντα και για να μην βάλει την χώρα σε εμφύλια σύρραξη, δεν υπέγραψε και έτσι η Ρώμη «έπεσε» αμαχητί στους φασίστες.

1952: Γέννηση του Ρομπέρτο Μπενίνι. Είναι Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Τη δεκαετία του 1970 έγινε γνωστός με τη συμμετοχή του στην εκπομπή Τηλεαγελάδα. Είχε θερμό εναγκαλισμό με τον αρχηγό του κομμουνιστικού κόμματος της Ιταλίας, πράγμα που οδήγησε σε σκάνδαλο. Επίσης, η λογοκρισία τον έκοψε στη δεκαετία του 1980 για προσβλητική έκφραση για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄. Το 1997 έγινε γνωστός με την τραγική κωμωδία «Η Ζωή Είναι Ωραία» για την οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Το 2013 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος ιταλικής γλώσσας του ΑΠΘ.

Γιώργος Ναθαναήλ

Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ