21.5 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήWorld StoriesWorld Stories, Week 41, 8/10 - 14/10

World Stories, Week 41, 8/10 – 14/10

Του Πάνου Ιορδανίδη, 8 Οκτωβρίου έως 14 Οκτωβρίου, Εβδομάδα 41η

Ενώ στο ουκρανικό μέτωπο παρατηρήσαμε, όπως φαίνεται, πως οι δράσεις φέρνουν αντιδράσεις, οι συγκρούσεις στην Συρία και στο Αφγανιστάν βρίσκονται στην ίδια κλίμακα των δρομολογημένων εξελίξεων. Η Ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε πως η χώρα πρέπει να συμμετάσχει σε νατοϊκή εναέρια άσκηση, πάντα υπό το πρίσμα του γεωπολιτικού και στρατιωτικού ανταγωνισμού ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Αμέσως μετά από αυτό, επήλθε έκρηξη σε πυραταποθήκη στην Ίτσνια με καταστροφικές συνέπειες, καθώς οι πυρκαγιές που ξέσπασαν έθεσαν τους περικλείοντες πληθυσμούς της πόλης της Β. Ουκρανίας σε κίνδυνο. Το ενδεχόμενο αυτή η έκρηξη να είναι προϊόν σαμποτάζ ως απάντηση στην επιλογή του Ποροσένκο να “ξεκαθαρίσει” την δέσμευση του κράτους στις βορειο-ατλαντικές δομές για την επιβίωσή εξετάζουν οι ουκρανικές αρχές, με φόντο τις συνεχιζόμενες εντάσεις στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Στο συριακό μέτωπο, η αποστρατικοποίηση του Ιντλίμπ συνεχίζεται μετά τη διαμεσολάβηση Τουρκίας και Ρωσίας με τη δημιουργία νεκρής ζώνης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες κυβερνητικές και επαναστατικές δυνάμεις. Όμως την ίδια στιγμή, το “Ισλαμικό Κράτος” δηλώνει και πάλι παρόν εξαπολύοντας επιθέσεις στις κουρδικές δυνάμεις. Στο Αφγανιστάν, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Ταλιμπάν, η σκληρή στάση των ισλαμιστών συνεχίζεται με τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν, με ορίζοντα τις επερχόμενες εκλογές, επιζητούν να αποσταθεροποιήσουν περεταίρω τους κρατικούς μηχανισμούς πάντα με στόχο την επανάκτηση της προηγούμενης εξέχουσας θέσης τους.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η κατάσταση αναφορικά με την τύχη του Τζαμάλ Κασόγκι έχει πυροδοτήσει μια σειρά από εξελίξεις με επίκεντρο την αντιμετώπιση της Σαουδικής Αραβίας. Ενώ οι ΗΠΑ κάτω από την διακυβέρνηση Τραμπ επένδυσαν στην αναβάθμιση του Ριάντ προς αντιμετώπιση της ιρανικής εξάπλωσης, τα τελευταία γεγονότα εγείρουν σκεπτικισμό όσον αφορά το κομμάτι της αγοραπωλησίας στρατιωτικού οπλισμού. Είναι άραγε η ταυτόχρονη απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον μια τουρκική ενέργεια για την επανασύσφιξη των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων ούτως ώστε να μη “ξεφύγει” περεταίρω το Βασίλειο; Σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις Άγκυρας και Ριάντ οδεύουν προς μια κατάπτωση. Την ίδια στιγμή όμως, η Σαουδική Αραβία φαίνεται αισιόδοξη σε οποιαδήποτε κύρωση αν υποστεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά. Μια ακόμη διπλωματική κρίση που είχε πυροδοτήσει η σκληρή στάση του Βασιλείου με την απουσία σεβασμού του στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ήταν αυτή με τον Καναδά, και ο Καναδός Πρωθυπουργός επανήλθε επιβεβαιώνοντας πως η στάση του απέναντι στη Σαουδική Αραβία θα παραμείνει ως έχει.

Το θέμα της αντιμετώπισης του κινεζικού παράγοντα απασχολεί όμως πολύ περισσότερο την Ουάσινγκτον, κάτι που επανεπιβεβαιώνεται από την έκφραση αξιωματούχων πως η αμερικανική στάση δεν είναι όσο σκληρή χρειάζεται. Με δεδομένο αυτό, οι ΗΠΑ φαίνεται πως ηγούνται ενός διεθνούς συνασπισμού στον τομέα των πληροφοριών, αποτελούμενο από την Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Ο σκοπός της συμμαχίας, συνεργαζόμενη τόσο με την Γερμανία όσο και με την Ιαπωνία, είναι να μοιραστούν πληροφορίες και απόρρητο υλικό σχετικά με τις επιδιώξεις και τις ενέργειες του Πεκίνου, κυρίως στο επενδυτικό κομμάτι.

Πάνος Ιορδανίδης

Απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι λάτρης της διεθνούς πολιτικής τόσο σαν ακαδημαϊκό, όσο και σαν δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έχει ασκηθεί σε πολιτικές διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού σε ΜΚΟ, ακαδημαϊκά συνέδρια και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ