21.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΠολύστυλο Καβάλας: Ένα προσφυγικό χωριό ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας

Πολύστυλο Καβάλας: Ένα προσφυγικό χωριό ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας


Της Ειρήνης Κρίκη,

Το Πολύστυλο Καβάλας, γνωστό ως Μπολούσκα ή Μπουλούστρα, είναι χωριό του Δήμου Καβάλας, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 60 μέτρων και απέχει 10 χιλιόμετρα από την Καβάλα. Το Πολύστυλο είναι ένα γραφικό χωριό, με αξιόλογα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία αρκετά ενδιαφέροντα, τα οποία αξίζει να γνωρίσουν οι επισκέπτες. Οι τελευταίοι, μάλιστα, έχουν την ευκαιρία να περάσουν στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης στο πανέμορφο αυτό μέρος.

Το Πολύστυλο οφείλει το όνομά του σε σημαντικό αριθμό αρχαίων μαρμάρινων στύλων (κιόνων), τα οποία εντοπίστηκαν στην περιοχή και σήμερα βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας. Διάφορα ευρήματα υποστηρίζουν ότι το Πολύστυλο κατοικείται ήδη από την αρχαιότητα. Πιθανότατα, αποτελούσε μέρος της πόλης των Φιλίππων. Τον 19ο αι. στο Πολύστυλο, βρισκόταν ένα μεγάλο κτήμα, γνωστό ως κτήμα της Μπουλούτσκας ή Μπουλούστρας, όπου έμενε το εργατικό δυναμικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργάτες του κτήματος κατάγονταν από την Ελλάδα, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, στο Πολύστυλο έφτασαν και εγκαταστάθηκαν συνολικά 49 οικογένειες προσφύγων. Πρόκειται για έναν καθαρά προσφυγικό οικισμό, με τους πρόσφυγες να είναι ως επί το πλείστων Θρακιώτες. Με τον Νόμο Καποδίστρια ο συγκεκριμένος οικισμός εντάχθηκε στον Δήμο Φιλίππων, ενώ παλαιότερα υπαγόταν στην κοινότητα Αμυγδαλεώνος μέχρι το 1949. Τότε, αποσπάστηκε από την κοινότητα αυτή και εντάχθηκε στο Πολύστυλο, της οποίας έγινε έδρα και παραμένει μέχρι σήμερα. 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το Πολύστυλο αποτελεί χωριό προσφύγων. Οι κάτοικοι προήλθαν από την ανατολική πλευρά της Θράκης, ενώ κάποιοι άλλοι από τη Μικρά Ασία. Όταν έφτασε στο Πολύστυλο προσφυγικός πληθυσμός από τα Σήμαντρα (Σεμέντερε) Καππαδοκίας (Καραμανλήδες – Σεμενδριώτες), μετέφεραν τα τίμια λείψανα των αγίων ενδόξων Πέντε Μαρτύρων (Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου, Ορέστου). Ο πρώτος τόπος κατοικίας τους ήταν τα Κόκκαλα (από το 1924), ένα χωριό ορεινά της Καβάλας, ενώ το 1944 λόγω της λεηλασίας από τους Βούλγαρους, η οποία προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιοχή, οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο Πολύστυλο.

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org / Δικαιώματα χρήσης: Σώτος2002

Ένα σημαντικό γεγονός για το Πολύστυλο είναι ο εορτασμός των Πέντε Μαρτύρων (Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου, Ορέστου), οι οποίοι είναι οι προστάτες της περιοχής. Κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι τιμούν ιδιαίτερα τη μνήμη τους, ενώ η Λιτάνευση των τιμίων λειψάνων τους πραγματοποιείται στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής (5 μέρες μετά το Άγιον Πάσχα). Ο λόγος που η Λιτάνευση και η ημέρα της μνήμης δεν συμπίπτουν είναι το έντονο ψύχος της χειμερινής περιόδου. Επιπροσθέτως, την παραμονή του Αγίου Πνεύματος (Κυριακή της Πεντηκοστής) οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι, λόγω της εορτής του Ναού της Αγίας Τριάδας, με διάφορα εδέσματα, ποτά και πλήθος εκδηλώσεων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πολύστυλου, καθώς και Συλλόγων από τις γύρω περιοχές.

Επισκεπτόμενος κανείς το Πολύστυλο, θα συναντήσει το Λαογραφικό Μουσείο, με ενδιαφέροντα εκθέματα και πληροφορίες, τα οποία αναδεικνύουν τον πολιτιστικό βίο της περιοχής, καθώς και ένα νηπιαγωγείο, τα οποία στεγάζονται σε κοινό κτίριο. Μάλιστα, ο χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για την διεξαγωγή περιβαλλοντικών προγραμμάτων και την οργάνωση σχολικών εκδρομών. Επίσης, στην κοινότητα του Πολύστυλου εντάσσονται τα χωριά Δάτο και Μικροχώρι, τα οποία αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Επιπρόσθετα, τόσο στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, όσο και στον ναό Αγίων Μαρτύρων Πολύστυλου, βρίσκονται τα Χαριτόβρυτα Σκηνώματα των Πέντε Μαρτύρων, τα οποία προσκυνούν οι πιστοί με ιδιαίτερη ευλάβεια. 

Εν κατακλείδι, το Πολύστυλο Καβάλας είναι μια πανέμορφη γραφική περιοχή, η οποία παρουσιάζει ένα σημαντικό ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Πέρα από την ιστορία και τον πολιτισμό του, το Πολύστυλο έχει πλούσιο θρησκευτικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο το καθιστά ένα μέρος που προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.


ΕΝΔΕΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πολύστυλο Καβάλας, hellenicaworld.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη - Θεοδώρα Κρίκη
Ειρήνη - Θεοδώρα Κρίκη
Είναι 19 χρονών και κατάγεται από τη Βερδικούσια Ελασσόνας και την Λίμνη Ευβοίας, αλλά ζει στη Λάρισα. Σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει πτυχίο proficiency στα αγγλικά και γνωρίζει λίγα ισπανικά. Δεν έχει ασχοληθεί ξανά με την δημοσίευση άρθρων, αλλά το βρίσκει πολύ ενδιαφέρον καθώς μπορεις να μάθεις πολλά σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα.