18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΟι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για να μάθεις μια ξένη γλώσσα από το...

Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για να μάθεις μια ξένη γλώσσα από το σπίτι σου!


Της Σοφίας Μαχαίρα,

Στα πλαίσια της παραγωγικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, μία πληθώρα ατόμων συνιστούν την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Περιέργως, συχνά παρουσιάζεται ως κάτι εξίσου απλό με το να ακούει κανείς μουσική, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα απαιτεί σοβαρή αφοσίωση. Μήπως, όμως, μπορεί να γίνει ευκολότερο; Τι θα μπορούσαν να δοκιμάσουν όσοι δεν νιώθουν έτοιμοι και δεν βιάζονται για πτυχίο;

Κάθε λογής ακούσματα!

Μία πρωτότυπη αρχή — αλλά και η βάση στην κατανόηση οποιασδήποτε γλώσσας — είναι τα ακούσματα. Τόσο μέσω της μουσικής, των βίντεο στο YouTube, των ταινιών και των σειρών με τη προσθήκη κατάλληλων υποτίτλων, ο καθένας μπορεί να συνηθίσει τον ήχο της σωστής προφοράς και να μάθει μερικούς ιδιωματισμούς. Βεβαίως, η τεχνική αυτή διευκολύνεται συγκριτικά, εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επιλεγμένης ξένης γλώσσας και της μητρικής του ατόμου, όπως για παράδειγμα η κοινή ρίζα: τα λατινικά.

Βίντεο και ειδικές εφαρμογές

Για κανέναν λόγο δεν θα έπρεπε να απουσιάζει η εκμάθηση του συντακτικού και της γραμματικής. Αναλυτικότερα, χρειάζεται διάβασμα των κανόνων της δομής και της λειτουργίας της γλώσσας. Ακούγεται σαν αγγαρεία, αλλά υπάρχει λύση! Έχουν δημιουργηθεί τόσο σειρές με σχετικά βίντεο όσο και εφαρμογές οι οποίες διδάσκουν τα θεμέλια μιας οποιασδήποτε γλώσσας. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών για το κινητό είναι το Duolingo, το Memrise και το Language Transfer, τα οποία προσφέρονται δωρεάν. Παρέχονται ακόμη και κουίζ ενώ, επιπλέον, παρουσιάζουν τις πληροφορίες σε μορφή παιχνιδιού. Ακόμα και η ενασχόληση για λίγα λεπτά κάθε μέρα κάνει τη διαφορά, αντικαθιστώντας το «άμυαλο σκρολάρισμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Homework”

Για περαιτέρω εξάσκηση, θα ήταν εύλογο να εκπονηθούν ασκήσεις. Ειδικότερα, η συγγραφή μικρών κειμένων πάνω σε διάφορα θέματα όπως περιγραφές του εαυτού ή άλλων ατόμων, περιοχών, βιβλίων και δραστηριοτήτων ενισχύει την ικανότητα και την άνεση της έκφρασης. Παράλληλα, χρήσιμη θεωρείται η προφορική επανάληψη λέξεων και φράσεων για κατάρτιση της προφοράς ή η προσπάθεια συζήτησης με συγγενείς (ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν χωρίς μετάφραση). 

Pen pals και άλλα

Υπάρχουν, πλέον, αναρίθμητες διαδικτυακές κοινότητες στις οποίες μπορούν να επικοινωνήσουν δύο χρήστες εξασκώντας τη γλώσσα που τους ενδιαφέρει. Σεβόμενος πάντα ο καθένας τα προσωπικά του δεδομένα και τους όρους της κοινότητας, έχει τη δυνατότητα να ανοίξει συζήτηση για όποιο θέμα τον ή την ενδιαφέρει. Η ίδια τακτική αξιοποιείται και μέσω αλληλογραφίας σε pen pals ή, για τους νεότερους, μέσω διασύνδεσης με μαθητές ή φοιτητές του προγράμματος Erasmus και των συναφών.

Πηγή εικόνας: unsplash.com/ Δικαιώματα χρήσης: Juliana Kozoski

Είναι ευρέως κατανοητό πως δίχως συνεχή επαφή και ενασχόληση, μία ξένη γλώσσα ξεχνιέται. Για τον λόγο αυτό, μερικά επόμενα βήματα θα μπορούσαν να είναι η ανάγνωση βιβλίων, άρθρων ή και ειδήσεων. Προφανέστατα, γίνεται να κάνει κανείς ιδιαίτερα ή φροντιστήριο για τη λήψη πτυχίου επιπέδου γλωσσομάθειας Α1 ή παραπάνω. Αρκεί να διατίθεται τακτικά προτεραιότητα στη μελέτη!

Εν κατακλείδι, η εκμάθηση από το σπίτι είναι μία ιδιαίτερη μορφή ψυχαγωγίας. Η οποιουδήποτε είδους πίεση, η τελειομανία και ο φόβος της ατέλειας, είναι επιζήμιες και περιττές. Ακόμα και αν η επιλεγμένη γλώσσα δεν κρίνεται απαραίτητη για την προώθηση της καριέρας κάποιου ή για καθημερινή χρήση, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες προς την εξερεύνηση ενός άλλου πολιτισμού. Η νέα γνώση αποτελεί ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό ταξίδι σε έναν «ωκεανό» από δεδομένα!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 7 Efective Strategies to Learn a Language at Home, languagecourseuk.co.uk, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Μαχαίρα
Σοφία Μαχαίρα
Γεννημένη στην Αθήνα το 2002 με καταγωγή από εκεί, σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Αγαπά τη συγγραφή ποίησης ελεύθερου στίχου, μιλά άπταιστα αγγλικά και ευελπιστεί να δουλέψει πάνω στο σχεδιασμό ιστοσελίδων.