20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΑγαπημένες συνταγές με γεύση από βουβάλι

Αγαπημένες συνταγές με γεύση από βουβάλι


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η κουζίνα μιας περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν, καθώς ανάλογα με τις ασχολίες τους και τα αγαθά που μπορούν να αντλήσουν οι κάτοικοί τους από εκείνη, προσαρμόζουν τις γαστρονομικές τους επιλογές. Στη Βόρεια Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Κερκίνης, εντοπίζεται ο μεγαλύτερος όγκος βουβαλιών στη χώρα μας, οι οποίοι ονομάζονται, επίσης, νεροβούβαλοι, διότι περνούν πολλές ώρες στο νερό. 

Η παρουσία των βουβαλιών στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα την επιλογή του βουβαλίσιου κρέατος ή γάλακτος ως ένα βασικό συστατικό διαφόρων γευστικών πιάτων, αλμυρών, αλλά και γλυκών. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η ζήτηση βουβαλίσιων προϊόντων βρίσκεται σε άνθιση, αφού, πέρα από την πλούσια γεύση, θεωρείται περισσότερο υγιεινό από τα υπόλοιπα κόκκινα κρέατα και, ειδικότερα, έχει χαμηλά λιπαρά και λιγότερες θερμίδες, ενώ, συγχρόνως, είναι πλούσιο σε σίδηρο και περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης.

Κοκκινιστό βουβαλίσιο κρέας με ρύζι

Μια αγαπημένη συνταγή μικρών και μεγάλων αποτελεί, αναμφισβήτητα, το κοκκινιστό κρέας με  τη συνοδεία ρυζιού. Κι αν η συνήθης επιλογή είναι το μοσχάρι, αξίζει μία δοκιμή με βουβάλι. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε 1 κιλό βουβαλίσιο κρέας, κομμένο σε κομμάτια και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά. Σε μια άλλη κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και, έπειτα, προσθέτουμε τις πιπεριές και το σκόρδο. Αφού βράσει το κρέας, το αναμιγνύουμε με τα λαχανικά και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά, «σβήνοντάς» το με λευκό κρασί, ενώ, στη συνέχεια, προσθέτουμε πελτέ ντομάτας, ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και λίγη ζάχαρη. Συχνά, επιλέγεται και η προσθήκη κανέλας. Το αφήνουμε περίπου για μία ώρα σε μέτρια φωτιά, ετοιμάζουμε το συνοδευτικό ρύζι και σερβίρουμε.

Πένες με βουβαλίσια λουκάνικα

Εύκολη και γρήγορη επιλογή είναι ο συνδυασμός των ζυμαρικών με το κρέας, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις σημερινές γαστρονομικές προτάσεις. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και αφού «κάψει», ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τα λουκάνικα, κομμένα σε ροδέλες. Αφού σοταριστούν, μπορούμε να προσθέσουμε πιπεριές και να το «σβήσουμε» με κρασί. Έπειτα, προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, ώστε να «δέσει» η σάλτσα. Αφού βράσουν οι πένες, τις ανακατεύουμε με τα λουκάνικα και τη σάλτσα και τα μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Κατά το σερβίρισμα, μπορούμε να προσθέσουμε τυρί τριμμένο, ώστε να μας δώσει μία επιπλέον γευστική «νότα»!

Καζάν ντιπί

Για τους λάτρεις των γλυκών, δεν θα μπορούσε να λείπει μία σχετική συνταγή, για την οποία, μάλιστα, υπάρχει μία ιστορία: Το Καζάν Ντι Πι αποτέλεσε μία εφεύρεση του ιμάμη, αρκετούς αιώνες πριν, όταν έκαψε το βουβαλινό γάλα και για να μη δεχτεί την τιμωρία του Σουλτάνου, το αποκάλεσε «καζάν ντι πι», που σημαίνει ο «πάτος του καζανιού». 

Πηγή εικόνας: flickr.com / Δικαιώματα χρήσης: Garrett Ziegler

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, το νισεστέ και τη ζάχαρη, ενώ, ταυτόχρονα ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία παχύρρευστη κρέμα. Αφού την απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ανθόνερο και ανακατεύουμε. Σε ένα αντικολλητικό ταψί λιώνουμε 3-4 κουταλιές ζάχαρη, ώστε να πάρει ένα χρώμα καραμέλας. Έπειτα, προσθέτουμε μια ποσότητα κρέμας και αφήνουμε το ταψί στο μάτι μέχρι να ξεχειλίσει η καραμέλα από τα πλάγια. Αποσύρουμε από το μάτι, ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και το τοποθετούμε πάλι στη φωτιά. Τέλος, το αφήνουμε να κρυώσει και, αργότερα, το βάζουμε στο ψυγείο. Για το σερβίρισμα, αναποδογυρίζουμε το γλυκό με σπάτουλα για να εμφανιστεί από πάνω η «καμένη» ζάχαρη.

Αν λοιπόν αναζητείτε μια γευστική εμπειρία, αξίζει να δοκιμάσετε το βουβαλίσιο κρέας και να είστε σίγουροι ότι θα σας εντυπωσιάσει! Ένα κρέας γευστικό, υγιεινό, που συμπεριλαμβάνεται σε πληθώρα συνταγών για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις, ακόμα και του πιο «απαιτητικού» ουρανίσκου!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.