21.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά5 καθημερινές δραστηριότητες για τη μείωση του stress

5 καθημερινές δραστηριότητες για τη μείωση του stress


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Πόσες φορές έχεις νιώσει απελπισία, θυμό ή άγχος για κάτι; Πόσες φορές έχεις «χάσει τον ύπνο σου», εξαιτίας κάποιου γεγονότος που συνέβη στη ζωή σου και σε επηρέασε αρνητικά; Η καθημερινότητα ενός μέσου ανθρώπου κατακλύζεται από άγχος και αβεβαιότητα, προκαλώντας πολλά προβλήματα τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική του υγεία. Οι κρίσεις πανικού, τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι αγχώδεις διαταραχές «δίνουν και παίρνουν» στη σημερινή εποχή. Με ποιους τρόπους, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να «ξεφύγουμε» από αυτές τις καταστάσεις, κάνοντας κάτι δημιουργικό για εμάς;

Ζωγραφική

Η ζωγραφική ειδικότερα, και οι τέχνες γενικότερα, μπορούν να μας προσφέρουν ένα “safe place”, έναν χώρο δημιουργίας και έκφρασης των συναισθημάτων μας. Με τη βοήθεια των χρωμάτων και των σχεδίων μας δίνεται η ευκαιρία να αποτυπώσουμε τις σκέψεις μας στο χαρτί. Να τις «διώξουμε», δηλαδή, από το μυαλό μας και να τις μετατρέψουμε σε κάτι δημιουργικό, είτε πρόκειται για μία ζωγραφιά είτε ένα απλό σχέδιο.

Γραπτή αποτύπωση σκέψεων

Η γραφή είναι αποδεδειγμένα ένα μέσο εκτόνωσης για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- έχουμε θελήσει να γράψουμε όλα αυτά τα οποία μας «βαραίνουν» σε μία κόλλα χαρτί. Επιθυμούμε να συνομιλήσουμε, κατά κάποιον τρόπο, με τον εαυτό μας, με σκοπό την εξάλειψη του άγχους και να συνδράμει στην αυτοβελτίωσή μας.

Μουσική

Πηγή εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: pexels.com / Andrea Piacquadio

Σε ένα άρθρο που πραγματεύεται την αποβολή του stress, δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική, ως ένα μέσο για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Όταν γυρίζεις στο σπίτι σου έχοντας στις πλάτες σου το «ημερήσιο άγχος», ψάχνεις έναν τρόπο χαλάρωσης και ηρεμίας. Τί καλύτερο, λοιπόν, από το να ανοίξεις το κινητό σου και να πατήσεις “play” στην αγαπημένη σου μελωδία. Να καθίσεις στον καναπέ σου και να αφεθείς στην μουσική που έχεις επιλέξει.

Γυμναστική

Η γυμναστική, πέρα από μία ευχάριστη και ωφέλιμη για την υγεία δραστηριότητα, αποτελεί και ένα ιδανικό μέσο εκτόνωσης. Όλη η πίεση που έχει συσσωρευτεί μέσα μας, μπορεί σε λίγα λεπτά να μετατραπεί σε μια έντονη σωματική άσκηση, όπως είναι το τρέξιμο, ένα άθλημα κ.α. Η διοχέτευση της πίεσης αυτής στη γυμναστική έχει τη δυνατότητα να μας απαλλάξει από το stress και να μας κάνει να εναρμονιστούμε με έναν πιο υγιή τρόπο ζωής!

Συζήτηση με φίλους

Το σημαντικότερο απ’ όλα, με βάση τη δική μου οπτική, είναι να συζητάμε αυτά που μας απασχολούν με τους φίλους, την οικογένεια και γενικά τα πιο κοντινά μας πρόσωπα. Μια βόλτα που θα πάμε με τον φίλο μας, ένας περίπατος, μπορούν εύκολα να αποτελέσουν «βάλσαμο» για την ψυχή μας, ιδιαίτερα σε στιγμές που το έχουμε πραγματική ανάγκη. Όταν μοιράζεσαι το βάρος σου με κάποιον, τότε αυτόματα νιώθεις ανακουφισμένος. Δεν αισθάνεσαι μόνος, αντίθετα, έχεις μία συντροφιά, έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις επιλέξει να συζητήσεις για αυτά που σε προβληματίζουν. Γι’ αυτό μην φοβάσαι να ανοιχτείς σε κάποιον!

Τέλος, οι αγχωτικές καταστάσεις της ζωής μας σίγουρα δεν είναι λίγες, ωστόσο, οφείλουμε, από σεβασμό στον εαυτό μας, να πράττουμε ό,τι μπορούμε για να ηρεμήσουμε την ψυχή μας και το μυαλό μας. Μία τέτοια λύση θα μας καταστήσει πιο αποδοτικούς στην καθημερινότητά μας και θα μας βοηθήσει να λειτουργούμε με αισιοδοξία και ελπίδα για το καλύτερο!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη, Β' Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Μαριαλένα Κουντούρη, Β' Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.