21.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Το προφίλ του Σαββάτου» της Δήμητρας Μακρυνιώτη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Το προφίλ του Σαββάτου» της Δήμητρας Μακρυνιώτη


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η τέχνη της Ποίησης στέκεται αρωγός σε διάφορες στιγμές της ζωής του ανθρώπου ως ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας, ένα μέσο πραγματοποίησης ονείρων, μια εσωτερική ανάγκη να τοποθετηθούμε για ζητήματα που συναντάμε στο στενότερο ή ευρύτερο περιβάλλον μας. Μπορεί κατά καιρούς να υπάρχει μια τάση υποτίμησης προς το συγκεκριμένο πεδίο, όμως, ευτυχώς για τους αναγνώστες, αναδύεται η ελπίδα για αξιόλογα ποιητικά δείγματα, όπως η συλλογή που ακολουθεί.

H Δήμητρα Μακρυνιώτη. Πηγή εικόνας: biblionet.gr

Η ποιητική συλλογή που παρουσιάζουμε σήμερα φέρει τον τίτλο Το προφίλ του Σαββάτου και την υπογραφή της Δήμητρας Μακρυνιώτη, ενώ διατίθεται από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Η Δήμητρα Μακρυνιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κοινωνιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όσον αφορά το ερευνητικό πεδίο που άπτεται των ενδιαφερόντων της, αυτό εντοπίζεται στις κοινωνιολογικές προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας, του σώματος και του θανάτου και τη μικροκοινωνιολογία του Erving Goffman. Έχει συγγράψει, επιμεληθεί και μεταφράσει πλήθος πονημάτων σχετικών με το επιστημονικό της αντικείμενο. Η ενασχόλησή της με τη λογοτεχνία μετρά ήδη κάποια χρόνια, καθώς έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Τάξε μου, καθώς και την ποιητική συλλογή Εβδομαδιαίες καταχωρήσεις.

Αναφορικά με το Προφίλ του Σαββάτου, περιλαμβάνονται ποιήματα, ολιγόστιχα ή μεγαλύτερα σε έκταση, μέσω των οποίων η Δήμητρα Μακρυνιώτη εκφράζει στοχασμούς και προβληματισμούς. Χρησιμοποιώντας άλλοτε α’ και άλλοτε γ’ πρόσωπο, και με μία γλώσσα πλούσια, καταφέρνει να μετουσιώσει σε λόγο ένα ευρύ θεματικό πεδίο. Αυτή ακριβώς η επιλογή είναι που οδηγεί τον αναγνώστη είτε να ταυτίσει τον ποιητικό λόγο της δημιουργού με δικά του βιώματα είτε να προβληματιστεί για ευρύτερα ζητήματα και να αποκομίσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οφέλη από την τέχνη.

Παράλληλα, επιλογή των λέξεων αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδέες της ποιήτριας και, συγχρόνως, συντελεί στην επίτευξη της αναγνωστικής απόλαυσης. Ο ελεύθερος στίχος και η απλότητα της έκφρασης προσδίδουν μια αμεσότητα στον λόγο της και, επομένως, καθιστά προσιτή την ποίησή της ακόμα και στον μη ειδικό αναγνώστη. Στα ολιγόστιχα αποσπάσματα μεταφέρει με συμπυκνωμένο τρόπο τις σκέψεις του ποιητικού υποκειμένου, ενώ τα μεγαλύτερα σε έκταση δίνουν μια «ορμή», η οποία, σε συνδυασμό με την απουσία στίξης, κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση για αυτό που θα ακολουθήσει.

Η νεοελληνική ποίηση έχει προσφέρει πολλά «διαμάντια» ανά τα χρόνια, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, την τεχνοτροπία ή τις καταβολές των εκπροσώπων της. Τα εγχειρήματα της σύγχρονής μας εποχής αποτελούν μια όαση στη μουντή καθημερινότητα, γι’ αυτό και το Προφίλ του Σαββάτου αποτελεί μια ιδανική αναγνωστική επιλογή, που θα σας αποζημιώσει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.